Дни преди Никулден рибата се скри в морето. Много рибари

...
Дни преди Никулден рибата се скри в морето. Много рибари
Коментари Харесай

За Никулден: Ядем шаран от фризера или риба от Мароко и Канада

Дни преди Никулден рибата се скри в морето. Много риболовци към този момент няма да влизат в морето за прясна риба, изясняват от селището Ченгене скеле. Тук там по някоя лодка опитвала, само че морето не давало риба.

За Никулден търговците ще вадят замразена риба от фризера

На рибната борса “Краснодар ” в Бургас шаранът върви по 6 лв.. И предходната година цената за празника беше същата, само че след Никулден падна с 2 лв.. По сергиите на търговците в града има и сафрид по 5 лв., зарган по 12 лв. килото и чернокоп – по 10 лв. за кг. Рибарите от Поморие преди няколко дни наловили много сафрид, и го продали по 10 лв. килото, написа " Труд ".

На рибната борса във Варна шаранът се предлага по 7 лева, като цената му се увеличи с левче, а таранката- неин първи братовчед, върви по 3,50 лева./кг. Транжиран на порции, шаранът се продава по 10 лева, а толстолобът по 7 лева./кг. За разчистване на цяла риба на място търговци вземат по 2 лева./кг.

Сергиите са заредени с пъстърва по 12 лева, моруна по 20 лева и други сладководни риби. Най-много жива стока по тържищата във Варна идва от Ямбол, от язовира в Цонево и близки развъдници. Варненци избират обаче пресния морски улов, който тази есен беше прекомерно слаб и по тази причина е и по-скъп.

Срещу празника на моряците и риболовците може да се откри наедрял черноморски сафрид по 12 лева./кг – отличен за скара, а по-дребният върви сред 8 и 10 лева./кг. Чернокопът удари цена от 15 лева./кг, тъй като се оказа липсващ. Зарганът се предлага на същата цена, паламудът нарастна до 17 лева./кг, а леферът, както постоянно държи върха от 40 лева

Калканът също нарастна от 25-30 лева./кг на 35 лева На пазара във Варна се оферират котлети от сьомга по 20 лева./кг, филе от акула по 12 лева, ципурата е 14 лева./кг. Замразена скумрия от Норвегия е по 5,50 лева./кг. Раци и миди има в обилие – от 3,50 – 5 лева до 10 лева./кг.

Ядем вносна от Канада, Исландия и Мароко

За първите 6 месеца на тази година у нас са импортирани 19 540 тона риба, други водни организми и модифицирани рибни артикули, което е с 8,8% повече в съпоставяне със същия интервал на 2018 година Това демонстрира последният Аграрен отчет на земеделското министерство.

Доставките от Европейски Съюз се свиват с 5% на годишна база, възлизайки на 11 180 тона, до момента в който вносът от трети страни бележи растеж от близо 35%, до 8 360 тона. Най-големи количества идват от Канада (3 хиляди тона), Исландия (1,4 хиляди тона), Мароко (1,4 хиляди тона), Турция (1,3 хиляди тона) и Китай (1,2 хиляди тона).

В същото време износът на риба от България се свива с 5,6% през 2018 година по отношение на година по-рано и доближава 16 709 тона. Чувствително понижава износът на мекотели и живи риби. Въпреки това стопанският улов на риба у нас пораства. По данни на ИАРА за първите пет месеца на тази година уловът на риба и други водни организми възлиза на 4 034,72 тона, което е с 53% повече в съпоставяне със същия интервал на 2018 година

Най-голям принос има растежът при улова на цаца – с 28% и на рапани – с 2,5 пъти (от 639,8 тона до 1 596,2 тона).

По Дунав шаранът – единствено от разплодник

Автентичният дунавски шаран от дълго време е изчезващ тип от трапезата на локалното население. В навечерието на Никулден на няколко места във Видин към този момент са конфигурирани мобилни пунктове с жива и прясна риба, най-много шаран, само че напълно доставена от развъдници. Най-скъпо се продават сомът – сред 12 и 14 лв. за кг, а цената на шарана е 6 лв. килото.

Най на сметка излизат големите толстолоби – по 5-6 лева, които на общинския пазар във Видин се продават по 3 лв. за кг. Хората купуват и шайби толстолоб, които са на цена 6-7 лв. за кг, само че са по лесни за подготвяне. Най-вече върви скобарът – по 3 – 3, 50 лв. за кг – изчистен.

За тези, които не им се занимава да чистят и не желаят да си вмирисват къщата на риба, кулинарни магазини оферират пържена риба, само че цените са много по-високи. В навечерието на празника пържената цаца и хек се продават по 13,90 лева за кг. Шайби от неголяма есетра, отгледана в разплодник, са по 20 лв. килото, печена на скара скумрия върви по 12 лв. за кг.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР