Дневник следи в реално време най-актуалните данни от гласуването за

...
Дневник следи в реално време най-актуалните данни от гласуването за
Коментари Харесай

Денят след изборите: "Продължаваме промяната" още тази седмица започва преговори с другите в парламента

Дневник " следи в действително време най-актуалните данни от гласуването за президент и за 47-о Народно заседание.

17:41Международните наблюдаващи утвърдиха ограниченията против покупката на гласове Представителите на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), които следиха вчерашните избори в България, са установили, че се резервират дългогодишните проблеми с пазаруването на гласове и управлението на вота. Това заяви Българска телеграфна агенция от Брюксел като цитира изказване на наблюдаващите. Наблюдателите са приветствали дейностите на Министерство на вътрешните работи за използване на закона за битка с тези феномени. Доверието в изборите е подкопано от посочените проблеми и от компликациите при основаване на държавно управление след изборите от началото на годината, допълват 19-те наблюдаващи.

По тяхно мнение машинното гласоподаване може да понижи опциите за пазаруване на гласове, само че и да затрудни тези, които не употребяват актуалните технологии. В изказването се показва, че непредвиденото разкриване на спомагателни машини за гласоподаване преди изборите и последвалите " неубедителни " пояснения хвърлят сянка на подозрение за опция за изборни измами. Представителите на ПАСЕ са следили изборите в София, Батак, Благоевград, Дупница, Карлово, Кюстендил, Мездра, Пазарджик, Перник, Пловдив, Правец, Самоков, Сливница и Велинград.
 Денят след изборите:
© Надежда Чипева, Капитал

На тези места те са видели умерено, транспарантно и добре проведено гласоподаване, макар някои организационни дефекти. Според тях дизайнът на екрана на машините при гласуването през вчерашния ден е бил подобен, че някои гласоподаватели се е наложило да не вземат участие в един от двата избора. Цялостен отчет от наблюдението на изборите у нас ще бъде показан през януари следващата година.15:59Коментарът на изборните резултати на Христо Комарницки

15:41Каракачанов и цялото управление на Вътрешна македонска революционна организация подават оставкиЛидерът на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов подава оставка, дружно с целия изпълнителен комитет, оповестиха от партията. Постовете си желаят да изоставен също заместниците на Каракачанов – евродепутатът Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов, Атанас Стоянов и Милен Михов. Причината са слабите резултати на предварителните парламентарни избори, провели се през вчерашния ден, на които партията получи 1% от гласовете.

На постоянните избори през април тази година резултата на Вътрешна македонска революционна организация беше 3.64%. През юли партията беше в обединението " Обединени патриоти " с НФСБ и " Воля ", която също не мина четирипроцентната преграда за влизане в Народното събрание. На изборите две в едно през вчерашния ден претендентът за президент на Вътрешна македонска революционна организация получи 0.46% по-малко от Светослав Витков (известен като Светльо от " Хиподил " ) и поп-фолк певицата Луна.

Предстои да бъде призован конгрес на Вътрешна македонска революционна организация, който да избере ново управление.

 Денят след изборите:
© Георги Кожухаров
15:32Председателите на " Зелено придвижване " Владислав Панев и Борислав Сандов също подават оставкиМинути след оставката на Христо Иванов като ръководител на " Да, България " стана известно, че изпълнителният съвет на " Зелено придвижване " и неговите ръководители Владислав Панев и Борислав Сандов също ще подадат оставка. Те ще продължат да извършват длъжността до избора на ново управление на партията. Като причина за оставката се показва слабият резултат, който " Демократична България " реализира на предварителните парламентарния избори в неделя.

Подробности

 Денят след изборите:
© Юлия Лазарова
14:45Христо Иванов подава оставка като ръководител на " Да, България "  Денят след изборите:
© Юлия Лазарова
Христо Иванов разгласи, че подава оставка като ръководител на " Да, България " и съпредседател на " Демократична България " поради сериозната изборна загуба, която претърпя обединяването след вота в неделя. " Отговорността е напълно моя ", съобщи Иванов. Той заяви, че Националният съвет на партията, който се събира на следващия ден, ще излъчи ново управление. Предстоят тежки решения, само че " Демократична България " ще бъде дейна в Народното събрание и в излъчването на държавно управление, съобразявайки се със своето място ", съобщи Иванов.

При близо 76% обработени протоколи от секционните изборни комисии " Демократична България " е шеста политическа мощ, с под един процентен пункт преднина пред влизащата за първи път в Народното събрание " Възраждане ".

Подробности 14:36Появиха се първи претенции за оставката на НиноваСлед загубата на парламентарните избори и предстоящото четвърто място за Българска социалистическа партия настояванията за оставката на Корнелия Нинова към този момент са факт. Говорителят на служебното държавно управление Антон Кутев написа във фейсбук, че към този момент става въпрос за физическото оцеляване на партията и с цел да се продължи напред е нужна незабавна промяна на водача.
 Денят след изборите:
© Лили Тоушек

Евродепутатът от гражданската квота Елена Йончева пък разгласи, че ситуацията за Българска социалистическа партия е тежко и гласоподавателите са го споделили за трети път. Според нея моралният компас на всеки виновен политик постанова оставката да бъде дадена незабавно.

В изборната нощ Корнелия Нинова не сподели желание да подава оставка. На въпроси на публицисти тя сподели, че подобен въпрос не е обсъждан в управлението на Българска социалистическа партия и отдръпването й могат да желаят единствено половината от партийните членове. Днес оставка подаде ръководителят на предизборния щаб Кристиан Вигенин.13:42Христо Иванов загуби от Пеевски във Велико ТърновоСъпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов се провали в лидерската борба във Велико Търново. Той поведе борбата на партията си за място в Народното събрание като лидер на листата, с цел да се изправи против лидера на листата на Движение за права и свободи Делян Пеевски. Иванов даже прикани гласоподавателите да не пуснат нито една бюлетина за Пеевски.
 Денят след изборите:
© Велко Ангелов

В последна сметка " Демократична България " остава едвам на седмо място във Велико Търново при обработени малко над 72% от протоколите. За обединяването са дали своят вот 5.1%. Движение за права и свободи печели 7.2% от вота, а сред двете партии се подрежда " Възраждане " с 6%.

Победител във Велико Търново е " Продължаваме промяната " с 27.1%. Зад партията на двамата някогашни министри Кирил Петков и Асен Василев се подрежда ГЕРБ с 21.3%.13:14Член на Инициативния комитет на Лозан Панов: Той ни освободи предварително  Денят след изборите:
© Лили Тоушек

Петромир Кънчев, който е член на самодейността " Правосъдие за всеки ", издигнала кандидатурата на ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за президент, разгласи, че сред инициативния комитет и Панов е имало раздор още при започване на акцията.

При близо 90% обработени протоколи от Централната изборна комисия (ЦИК) Панов получава едвам 3.32%, което е пети по ред резултат.

От фейсбук статус на Кънчев се схваща, че първоначално инициативният комитет е желал да се организира диалог за посланията в акцията, като концепцията е била да има и специалисти по геополитика, защита, сигурност. " Преходът на говорене от арбитър на политик трябваше да стане доста бързо. Отговорът на нашето предложение от претендента беше, че той САМ ще дефинира посланията си, САМ ще избере кой да го съветва, САМ ще дефинира програмата си в акцията и визитите из страната, САМ ще дефинира кой член ИК в коя медия ще приказва в наложителен синхрон с неговите послания ", написа Кънчев. Разказва, че членовете на инициативния комитет били изумени от изявлението на Панов, в което упрекна настоящия президент, че не е подкрепил парламентаризма и е следвало да организира диалози с ГЕРБ и Движение за права и свободи за сформиране на държавно управление. Поискали пояснение и по този начин разбрали, че избирателен щаб няма да има.



" Опитахме и не успяхме. Бяхме разполагаем до края, все пак протичащо се. Вярвам в лоялността, стискахме зъби и премълчавахме, с цел да не навредим на акцията на претендента ", написа Кънчев.12:34Съдът подреди арестуваните машини на " Смартматик " да бъдат освободени  На изборния ден през вчерашния ден са дали недостатък 77 машини, което е 0.64%
© Лили Тоушек

На изборния ден през вчерашния ден са дали недостатък 77 машини, което е 0.64%

Административният съд в София-град е решил тази заран, че Централната изборна комисия (ЦИК) би трябвало да анулира задържането на 228 машини за гласоподаване, произвеждане на компанията " Смартматик ", импортирани в България от " Сиела Норма ".

" Сиела Норма " доставя устройствата за изборите по контракт с ЦИК, само че съответните бройки са отвън този контракт. След сигнал за вероятни операции на вота посредством в допълнение импортираните устройства ЦИК подреди те да бъдат арестувани на склад. Вносителят апелира и съдът се произнесе в негова изгода.12:22Преднината на " Продължаваме промяната " пред ГЕРБ се сви под 3 процентни пункта  Денят след изборите:
© Дневник

При съвсем 76% обработени протоколи от Централната изборна комисия преднината на " Продължаваме смяна " пред ГЕРБ - Съюз на демократичните сили се сви до 2.91 процентни пункта при 3.14 на предходната контрола.

Според данните новата политическа групировка печели 25.34% от гласовете на изборите за парламент на 14 ноември, а някогашните ръководещи от ГЕРБ имат 22.43%.

Движение за права и свободи остава трета политическа мощ с 13.68%, а Българска социалистическа партия за България (10.35%) и " ИТН " (9.74%) могат и да си разменят местата.

Малко под 1% е преднината на " Демократична България " (5.92%) пред " Възраждане " (4.97%). " Изправи се.БГ! Ние идваме! " твърдо остават отвън Народното събрание с 2.29%. За президентските избори към този момент са обработени съвсем 95% от протоколите, като Румен Радев има 49.4%, а Анастас Герджиков взима 22.41 на 100 от гласовете.

Следват Мустафа Карадайъ с 12.47%, Костадин Костадинов 3.99% и Лозан Панов 3.2%. Фолкпевицата Луна със своите 15 814 гласа има по-висок резултат от този на политици като Волен Сидеров (10 836 гласа) и Валери Симеонов (5542 гласа).12:04Радев няма да бави свикването на Народно заседание  Денят след изборите:
© Лили Тоушек

В най-близко време, когато се обнародват имената на народните представители, ще свикам Народното събрание. Това съобщи пред медиите президентът Румен Радев.

" Вярвам, че партиите ще надмогнат своите разлики в името на общото бъдеще и ще има стабилно болшинство ", разяснява той резултата от изборите за парламент през вчерашния ден, в които води " Продължаваме промяната ", учредена от назначени от Радев някогашни служебни министри. Радев поздрави политическата групировка за триумфа и изрази мнение, че резултатите носят късмет и вяра.

" Битката за подсилване на държавността не е завършила. Партиите на статуквото неведнъж показваха своя блян да овладеят и президентството – в никакъв случай не са жалили запаси, минимум ще ги жалят през тази седмица ", сподели Радев, който идната неделя следва да се яви на балотаж за втори мандат против подкрепяния от ГЕРБ Анастас Герджиков.

Радев съобщи, че в случай че бъде определен за втори мандат, ще показа план за смяна в Конституцията.11:50Под 1 на 100 от машините са дали недостатък през вчерашния ден  Денят след изборите:
© Велко Ангелов

Избиратели са дърпали малко по-силно разписките или са бутали картите като по този начин са повреждани принтерите и карточетците. Това са двете съществени аргументи за повреди на машини за гласоподаване в изборния ден през вчерашния ден, заяви Веселин Тодоров, изпълнителен шеф на компанията " Сиела Норма ", която е вносител на машините.

Той уточни, че на изборния ден през вчерашния ден са дали недостатък 77 машини, което е 0.64% и надалеч под нормалните 2%, каквито планува производителят на устройствата. Добави, че тези недостатъци би могло елементарно да бъдат отстранени, само че сдружението няма право да го прави.

До втория тур на балотажа на изборите за президент идната неделя би трябвало да бъдат сменени 240-250 машини - развалилите се в този момент и 170-180 дефектирали на предходни избори, сподели Тодоров. Той разясни, че подмяната ще стане с част от 427-те устройства, импортирани в допълнение, за които се подвигна медиен звук. " Ако ни помоли Централната изборна комисия, ще ги подменим, в случай че не, в някои секции няма да има машини ", добави предприемачът.10:49ГЕРБ загуби лидерската борба в София, " Демократична България " също е в оттегляне  Денят след изборите:
© Дневник

При обработени 52.92% от протоколите на секционните изборни комисии в региона на така наречен лидерска борба - 25-и многомандатен изборен региона в София, новата групировка " Продължаваме промяната " печели 31.90% от гласовете, до момента в който досегашният любимец ГЕРБ-СДС - 26.51%.

Следват " Българска социалистическа партия за България " с поддръжка от 9.48%, " Демократична България " - с 9.45%, " ИТН " - с 8.27%, и " Възраждане " - с 5.79%.

В другите два столични изборни региона, където на предходните избори завоюва " Демократична България ", първа по резултат още веднъж е " Продължаваме промяната ".

Подробности за резултатите в трите столични региона четете 10:45Радан Кънев: Резултатът на " Демократична България " е сериозна загуба  Денят след изборите:
© Велко Ангелов

Липсата на личен политически претендент за президент, както и " тесногръд партиен нарцисизъм " са измежду аргументите за резултата на " Демократична България ", съгласно евродепутата и заместник-председател на ДСБ Радан Кънев.

Пред Българското национално радио (БНР) Кънев съобщи, че резултатът на обединяването, което съгласно 60% от обработените протоколи събира съвсем 6 % поддръжка (над 90 хиляди гласа), е " сериозна загуба ".10:20Изборният ден и в чужбина завърши. Секциите отвън страната са 750 в 68 страни. Най-голям брой изборни секции са били разкрити в Европа.

416 машини са употребявани при гласуването зад граница - в общо 208 секции в 21 страни в Европа, Съединени американски щати и Канада. Във всяка от тях имаше по две машини.

Най-късно българско време поради часовата разлика затвориха секциите в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, както и в канадския град Ванкувър. Гласуването там завърши в 6:00 часа българско време в понеделник, 15 ноември 2021 г.09:27Според социолога от " Алфа Рисърч " Боряна Димитрова ще се сформира държавно управление към така наречен партии на смяната - " Продължаваме промяната ", " Демократична България " и " ИТН ", само че ще е нужна и поддръжката на Българска социалистическа партия. Тази заран пред Българска национална телевизия тя разяснява, че това държавно управление ще притегли поддръжка в Народното събрание, ще получи и поддръжка от президента Румен Радев.

Боряна Димитрова открои няколко трендове: първата - от близо година обществото ни е в преносими пясъци на смяната, която се търси в разнообразни политически сили и в този момент в новата групировка " Продължаваме промяната " ; втората - има една сериозна поколенческа смяна, защото 30-50-годишните, където ГЕРБ имаше съществени позиции, отиват към " Продължаваме промяната ", а " Демократична България " резервира облика на елитарна, софийска сила; и третата - Българска социалистическа партия не е съумяла да удържи гласоподавателите си и се срутва евентуално поради Коронавирус рецесията и гласуването с машини.

Според политолога от " Галъп " Първан Симеонов и ГЕРБ, и Движение за права и свободи са задържали твърдите си електорати, до момента в който Българска социалистическа партия не е съумяла. По думите му Движение за права и свободи се е мобилизирало около завръщането на глобения по " Магнитски " Делян Пеевски и издигането на водача Мустафа Карадайъ за президент, като упованията са да има към 70 хиляди гласа в Турция при 30 хиляди на 11 юли (и двата вота без ограничавания за секции).08:42При над 40% обработени протоколи " Продължаваме промяната " води безапелационно пред ГЕРБ  Денят след изборите:
© Надежда Чипева, Капитал

При над 40% обработени протоколи " Продължаваме промяната " води безапелационно пред ГЕРБ на предварителните парламентарни избори, демонстрират данните на уеб страницата на Централната изборна комисия (ЦИК). Партията, ръководена от някогашните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев, получава 25.97%, до момента в който ГЕРБ - 21.42%.

Движението за права и свободи (ДПС), които получават най-вече гласове от Турция, са трети с 13.79%. " ИТН " е с 10.08%. На пето място са Българска социалистическа партия с съвсем 10 % - 9.99%, а шести са " Демократична България " с 6.11%. " Възраждане " получават малко над пет % - 5.19%.

При президентските избори актуалният държавен глава Румен Радев усилва преднината си и получава 49.45% от гласовете, а втори е подкрепеният от ГЕРБ Анастас Герджиков, който събира 21.93 %. Двамата ще се явят на балотаж на 21 ноември.08:12Според ГЕРБ Радев си основал партия, с която задушил всички протестни обединения  Денят след изборите:
© Лили Тоушек

Представители на ГЕРБ показаха едно и също мнение в мненията си за резултатите от парламентарните избори, като упрекнаха президента и претендент за нов мандат Румен Радев, че е отговорен за слабите резултати на така наречен партии на митинга. Според зам.-председателя на политическата мощ Даниел Митов и члена на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Деница Сачева президентът си е направил партия, намеквайки, че това е " Продължаваме промяната ", с която е задушил партиите на митинга.

" Радев си сътвори партия и употребява протестните партии, като ги задуши безусловно. Той направи първа крачка към завладяване на цялата власт в България и по тази причина би трябвало да бъде надвит на втори тур на президентските избори ", сподели Митов пред Българска национална телевизия.

Сачева разви същата мнение пред " Нова телевизия ", като даде за образец оставането на " Изправи се.БГ! Ние идваме! " отвън Народното събрание, както и ниския резултат на " Демократична България ". Според социологическите организации двете обединения са изгубили част от гласовете си, които са се насочили към " Продължаваме промяната ".07:45 " Възраждане " няма да договаря с ГЕРБ и Движение за права и свободи  Денят след изборите:
© Велко Ангелов

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов планува, че ще бъде формиран кабинет, само че той ще бъде слаб. " Правителство ще има, тъй като такова е желанието на американското посолство, тъй като те диктуват политиката у нас. Това ще е слаб кабинет, а това, което ще го сплоти, е външният напън ", съобщи Костадинов пред " Нова телевизия ".

При над 20% обработени протоколи групировката получава над 5% поддръжка. Костадинов беше и претендент за президент, като получава малко над 4% от гласове. Според Костадинов " Възраждане " е събитие, тъй като " постоянно вършим, това което споделяме, и споделяме, това което мислим ". Той добави, че счита антиковид говоренето си за рисково.

Неговият заместител Цончо Ганев добави пред Би Ти Ви, че " Възраждане " няма да води каквито и да е диалози с ГЕРБ и Движение за права и свободи за сформиране на кабинет. Според него " Възраждане " имат действителен късмет да изместят и " Демократична България ", с което да усилят и броя си депутати. Към момента разликата сред двете политически сили е по половин %.07:24Потенциалните сътрудници на " Продължаваме промяната " търпят сериозна ерозия на тези избори. Това мнение изрече претендентът за народен представител от Българска социалистическа партия Явор Божанков пред Би Ти Ви. По думите му само " ГЕРБ и Движение за права и свободи демонстрират, че са във форма ".

Като сътрудници на партията на двамата някогашни министри той уточни " Изправи се.БГ! Ние идваме! ", които все още остават отвън Народното събрание, както и " Демократична България " и Българска социалистическа партия, които претърпяват " огромна ерозия ".

" Ние обаче изискуем на хората постоянен кабинет. Трудно ще го създадем. Кирил Петков и групировката му са без опит, а сътрудниците им сега са с неособено мощни позиции ", сподели още Божанков.07:03При 65% обработени протоколи Движение за права и свободи води безапелационно в чужбина  Денят след изборите:
© Юлия Лазарова

При 65% обработени протоколи Движение за права и свободи печели безапелационно парламентарните избори в чужбина, сочат данните на Централната изборна комисия. За Движението за права и свободи са дали своят вот 39.3%, което е близо двойно повече от резултата на " Продължаваме промяната ". Партията на някогашните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев печели 21%.

За " ИТН " са дали своят вот 10.7%, сочат обработените протоколи. ГЕРБ с 8.6% и " Демократична България " със 7.8% попълнят челната петица. За " Възраждане " вотът е 6%.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР