Дневник следи на живо събитията в Русия на основателя на

...
Дневник следи на живо събитията в Русия на основателя на
Коментари Харесай

След бунта на Пригожин: Руският премиер призова за обединение зад Путин

Дневник " следи онлайн събитията в Русия на създателя на частната военна компания " Вагнер " Евгений Пригожин.

Световните организации разясняват, че протестът на Пригожин е най-голямото вътрешно предизвикателство, пред което се е изправял Владимир Путин отпред на страната. Беларуският президент Александър Лукашенко в събота разгласи, че с посредничеството си е убедил Пригожин да се откаже от похода към Москва.

Всичко, което би трябвало да знаете за: На живо
 Михаил Мишустин
© Sputnik/Alexander Astafyev/Pool via REUTERS

Михаил Мишустин

Руският министър председател Михаил Мишустин сподели, че страната е изправена пред " предизвикателство за своята непоклатимост " и би трябвало да остане обединена зад президента Владимир Путин, съобщи " Ройтерс ".

Съгласно съглашение, реализирано късно в събота, Кремъл сподели, че наемниците от " Вагнер " ще се върнат в базите си, до момента в който техният водач Евгений Пригожин ще се реалокира в Беларус.

В първия обществен коментар на почитан съветски чиновник от този момент, Мишустин прикани на излъчена по малкия екран среща на държавното управление за национално единение пред лицето на, по думите му, напъните на Запада да подкопае Русия.

" Основното в тези условия е да подсигуряваме суверенитета и независимостта на нашата страна, сигурността и благосъстоянието на жителите ", сподели Мишустин.

" За това е изключително значима консолидацията на цялото общество, би трябвало да действаме дружно, като един екип и да запазим единството на всички сили, обединени към президента ", акцентира той.

" Както означи президентът, на процедура цялата военна, икономическа, осведомителна машина на Запада е ориентирана против нас ", добави Мишустин.
Путин сподели в събота, че протестът на наемниците от " Вагнер " е заплашил самото битие на Русия и се зарече да я разбие. След това обаче той не е коментирал обществено трагичните събития или договорката, подписана с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко, която успокои рецесията.

 Сергей Шойгу
© Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS

Сергей Шойгу

Руски военни блогъри показаха подозрения за видеото, показващо министъра на защитата Сергей Шойгу да заседава с други командири в зоната на дейните бойни дейности в Украйна, заяви ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Видеото, което нямаше тон и продължава 47 секунди, беше пуснато в обществената мрежа " Телеграм " след небрежно завършилия протест на шефа на наемниците от " Вагнер " Евгений Пригожин. Министерството на защитата заяви, че Шойгу е посетил един от щабовете на фронта. Не беше дадена информация по кое време е бил изработен видеозаписът.

Малко след публикуването на видеото съветски военни блогъри обявиха, че по техни преценки записът е бил изработен преди събитията с размириците. Такава беше оценката на канала " Рибар " в " Телеграм ".

ДПА напомня, че Шойгу не се е появявал обществено, откогато Пригожин стартира протеста в петък през нощта и за малко окупира град Ростов на Дон. Агенцията също по този начин отбелязва, че и началникът на генералния щаб военачалник Валерий Герасимов също не е правил изказване през тези изнервили страната часове.
Пригожин нееднократно насочи съществени рецензии както против Шойгу, по този начин и против Герасимов, за неприятно управление, което уточни като аргументация за ориентиране на наемниците на " Вагнер " към Москва за събаряне на некомпетентното военно управление.

 Пригожин - от
© Video Obtained by REUTERS

Наричаха го " готвача " на съветския президент Владимир Путин, по-късно вярата на Русия в Украйна, по-късно " съперник " на властта (нещо, което се обсъждаше на Запад, а съветски специалисти поставяха под съмнение), само че и новобранец, ултранационалист, чийто рейтинг се усилва.

Подкрепата му. Но тогавашният пандизчия, по-късно продавач на хотдог, след това ресторантьор и водеща фигура в основаването на подправени вести по света, извървя дълъг път, преди да стигне дотук. Повече за пътя на Пригожин четете.

 Владимир Путин
© Sputnik/Gavriil Grigorov/Kremlin via REUTERS

Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин е провел телефонен диалог с емира на Катар, който е изразил поддръжка за Кремъл по отношение на протеста в събота, заяви РИА, представена от Българска телеграфна агенция.

 Бъдещето на
© Reuters

Разбунтувалите се наемни бойци, които съветски боен щаб по време на заплашителен поход към Москва,, само че краткотрайният протест отслаби позициите на президента Владимир Путин тъкмо в миг, когато неговите сили са изправени пред яростна контраатака в Украйна.Съгласно изискванията на съглашението, което постави завършек на рецесията, Евгений Пригожин, който поведе бойците на " Вагнер " в несполучливия бунт, ще отиде в заточение в Беларус, само че няма да бъде подложен на правосъдно гонене.

Не беше ясно обаче какво ще се случи в последна сметка с него и неговите сили. Кремъл и беларуският президент Александър Лукашенко, който посредничи при сключването на договорката, оповестиха малко детайлности за нея. Нито Пригожин, нито Путин са казвали нещо по въпроса, а висшите съветски военни ръководители също резервираха безмълвие.

Повече от разбора на " Асошиейтед прес " четете.

 Йенс Столтенберг
© Reuters

Йенс Столтенберг

Прекратеният протест на наемническата формация " Вагнер " в Русия показва, че Москва е позволила стратегическа неточност, започвайки война против Украйна, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, представен от " Ройтерс ".

" Събитията през уикенда са вътрешен съветски въпрос и още една проява на огромната стратегическа неточност, която президентът (Владимир) Путин позволи с противозаконното анексиране на Крим и войната против Украйна ", сподели той пред кореспонденти по време на посещаване в столицата на Литва Вилнюс.

" Тъй като Русия продължава своето нахлуване, още по-важно е да продължим поддръжката си за Украйна ", добави Столтенберг.Той означи, че НАТО следи обстановката в Беларус и още веднъж осъди там. " Не виждаме никакви индикации, че Русия се готви да употребява нуклеарни оръжия, само че НАТО остава бдителна ", добави той.

 Евгений Пригожин
© Reuters

Евгений Пригожин

Евгений Пригожин към момента е разследван от Федералната работа за сигурност по съмнение в образуване на въоръжен протест, заяви в понеделник вестник " Комерсант ", базирайки се на неидентифициран източник, написа " Ройтерс ".

Наказателното дело против Пригожин беше формирано на 23 юни, откакто той разгласи " марша за правдивост " против военното управление на Русия.

Като част от договорка, изложена от представителя на Кремъл, наказателните обвинявания против метежниците трябваше да бъдат свалени в подмяна на връщането им в лагерите, а Пригожин трябваше да се реалокира в Беларус.

На уеб страницата си " Комерсант " цитира собствен източник да споделя, че към момента не е пристигнало време да се промени статутът на делото.

 Аналена Бербок
© Reuters

Аналена Бербок

Последните събития в Русия демонстрират " големи пукнатини " в политическата сфера на страната, сподели немският външен министър Аналена Бербок, добавяйки, че Германия няма да се намесва в това, което тя назова " вътрешнополитически въпроси ", съобщи " Ройтерс ".

" Виждаме големи пукнатини в съветската агитация ", сподели Бербок, преди да се насочи към среща на Европейски Съюз, добавяйки, че западните съдружници ще продължат да поддържат Украйна във войната.

 Жан Аселборн
© Hanna Johre/NTB/via REUTERS

Жан Аселборн

Дестабилизирането на Русия би било доста рисково за Европа, предизвести министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн в понеделник, имайки поради към 6 хиляди нуклеарни бойни глави, които Москва има, съобщи " Ройтерс ".

" Би било извънредно рисково за Европа, в случай че най-голямата страна в света с най-големия боеприпас от нуклеарни оръжия бъде разрушена ", сподели той пред кореспонденти при идването си за среща с сътрудниците си от Европейски Съюз в Люксембург.

 Жозеп Борел
© Reuters

Жозеп Борел

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел разяснява, че прекратеният протест на " Вагнер " в Русия демонстрира пукнатини във военната мощност на Москва, породени от войната против Украйна, съобщи " Ройтерс ".

" Политическата система демонстрира неустойчивост, а военната мощност се пропуква ", съобщи той пред кореспонденти в Люксембург преди срещата на външните министри на Европейски Съюз.

" Не е добре да забележим, че нуклеарна мощ като Русия може да изпадне във фаза на политическа неустойчивост ", сподели Борел, добавяйки, че това е моментът Европейски Съюз да продължи да поддържа Украйна повече от всеки път.

" Чудовището, което (руският президент Владимир) Путин сътвори с " Вагнер ", чудовището го хапе в този момент, чудовището работи против своя основател ", добави той.

 Евгений Пригожин
© Press service of

Евгений Пригожин

Бившият началник на Централно разузнавателно управление на САЩ генералът от запаса Дейвид Петреъс предизвести Евгений Пригожин " да бъде доста деликатен към отворени прозорци ", съобщи " Асошиейтед прес ", представена от Българска телеграфна агенция.
Говорейки пред Си Ен Ен, военачалник Петреъс явно имаше поради известния брой руснаци, които починаха при неразбираеми условия, в това число след рухване от прозорци, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 година, показва организацията.
Като част от договорка, целяща прекъсване на похода на бойците от " Вагнер " към Москва, Евгений Пригожин се е съгласил да отиде в заточение в Беларус, чийто водач е правилен съдружник на съветския президент Владимир Путин.

" Пригожин избави живота си, само че изгуби своята група " Вагнер ", сподели Петреъс. " И той би трябвало да бъде доста деликатен към отворени прозорци в своето ново местообитание в Беларус, където ще отиде. "

Сред умрелите при неразбираеми условия на най-голямата съветска частна петролна компания, който подлагаше на критика военната интервенция на Русия в Украйна. Той падна от прозорец на болница през септември предходната година, напомня АП.

Все още няма информация за това водачът на " Вагнер " да е дошъл в Беларус. Много други въпроси останаха без отговор към този момент, в това число дали към Пригожин ще се причислят някои от неговите бойци и каква роля би имал той в Беларус.

 Москва анулира контратерористичния режим
© Reuters

Кметът на Москва Сергей Собянин съобщи, че анулира режима на антитерористична интервенция, натрапен в съветската столица, съобщи " Ройтерс ".

Собянин заяви новината в изказване, оповестено в " Телеграм ". Руските медии цитират локалните централи на Федералната работа за сигурност, съгласно които сходни режими са били анулирани в Московска и Воронежка област.

Отделно Националният антитерористичен комитет на Русия съобщи, че обстановката в страната е " постоянна ".

Антитерористични режими бяха въведени в трите района в събота, до момента в който колона от наемници на " Вагнер " се придвижваше към Москва, разменяйки огън със силите за сигурност.

 Русия сподели Шойгу за пръв път след метежа
© Reuters

Руското министерство на защитата популяризира видеоклип, на който се вижда " посещаване " на министъра на защитата Сергей Шойгу на пункт на ръководство на обединяване на групировката " Запад " на въоръжените сили. Според министерството Шойгу изслушал отчет на командващия групата и провел заседание.

Досега не бяха се появявали фрагменти с Шойгу след протеста на създателя на частната военна компания " Вагнер " Евгений Пригожин, който е в непримирима омраза с отрасловия министър.

Свалянето му бе главно искане на предприемача, до момента в който колоната транспортни средства на " Вагнер " се движеше към Кремъл.

 " Иначе отивам в Москва ": Пригожин владее обекти в Ростов и Воронеж и желае да " получи " Шойгу

Клипът е без тон, не е известно къде тъкмо е сниман, нито по кое време. Вчера бе излъчен видеоклип, сниман преди метежа, с съветския президент Владимир Путин и той се отнасяше до войната в Украйна и стопанската система. Путин обаче разяснява събитията в телевизионно послание в събота сутринта и ги назова изменничество.

Все още не са оповестени изображения с началника на генералния щаб Валерий Герасимов, който Пригожин също искаше да " получи " в петък и събота.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

 Външният министър на Китай Цин Ган
© Terje Pedersen/NTB/via REUTERS

Външният министър на Китай Цин Ган

Китайски публични лица описаха протеста като " вътрешни въпроси " на Москва, съобщи " Гардиън ". Заместник-министърът на външните работи на Русия Андрей Руденко организира диалози в Пекин в неделя.

Външното министерство на Китай в началото сподели единствено, че Руденко е обменил отзиви с външния министър на Китай Цин Ган по китайско-руските връзки, както и по " интернационалните и районни въпроси от общ интерес ".

По-късно беше декларирано, че Китай поддържа Русия в поддържането на нейната национална непоклатимост.
" Като другарски комшия и изчерпателен стратегически сътрудник в новата епоха Китай поддържа Русия в поддържането на националната непоклатимост и постигането на развиване и разцвет ", се споделя в изказването, без категорично да се загатва Путин.
Руското външно министерство съобщи, че Китай е заявил поддръжката си за управлението в Москва.

" Китайската страна изрази поддръжка за напъните на управлението на Руската федерация за стабилизиране на обстановката в страната във връзка със събитията от 24 юни ", заяви съветското външно министерство.

 Володимир Зеленски
© Reuters

Володимир Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че е разискал протеста в Русия в телефонни диалози с водачите на Съединени американски щати, Канада и Полша, съобщи организация " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция. Зеленски е показал, че събитията в Русия са посочили слабостта на режима на съветския президент Владимир Путин.

" Ние обсъдихме хода на бойните дейности и процесите, които текат в Русия. Светът би трябвало да окаже напън върху Русия за възобновяване на интернационалния ред ", съобщи Зеленски след телефонния диалог с президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

Зеленски уточни, че с Байдън са разискали по-нататъшното разширение на съдействието в областта на защитата с акцент върху оръжията с огромен обхват на деяние, координацията преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс идващия месец и подготовката за " Световна среща на високо ниво за мир ", препоръчана от Киев.

 Гитанас Науседа
© EU Council

Гитанас Науседа

Президентът на Литва Гитанас Науседа съобщи, че НАТО би трябвало да ускори Източния си фланг, в случай че Беларус подслони Евгений Пригожин, водача на частната военна компания " Вагнер ", съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Литва граничи и с Русия, и с Беларус и идния месец е хазаин на срещата на върха на НАТО.

" Ако Пригожин или част от групата " Вагнер " се озоват в Беларус без проекти и ясно дефинирани планове, това значи просто, че ние би трябвало да засилим нашите източни граници ", акцентира президентът на Литва. " Не приказвам единствено за Литва, само че и за цялата НАТО ", добави той.

Науседа сподели, че страната му ще отпусне повече средства за разузнаването, с цел да оцени то " политическите аспекти и аспектите в региона на сигурността в Беларус ".

Науседа счита, че съветският президент Владимир Путин след протеста на " Вагнер " ще се сблъска с още по-големи компликации и сподели за него: " Кралят е гол. "

 Еманюел Макрон
© Reuters

Еманюел Макрон

Бунтът на Пригожин демонстрира раздялите, които съществуват в съветския лагер, съобщи френският президент Еманюел Макрон, представен от " Франс прес " и Българска телеграфна агенция.

" Бунтът на Пригожин демонстрира раздялите, които съществуват в съветския лагер, уязвимостта по едно и също време на неговите сили и на неговите спомагателните сили ", съобщи Макрон в изявление за френското издание " Прованс ".

" Всичко това би трябвало да ни направи по-бдителни и да оправдае изцяло поддръжката, която ние оказваме на украинците в тяхната опозиция ", добави Макрон.

Силите на " Вагнер " се отдръпват прогресивно от областите, в които в събота беше достигнал техният поход, а Пригожин би трябвало да отпътува за Беларус, без да е ясно по кое време това пътешестване ще се реализира, нито къде се намира в този момент той.

Ключови думи към публикацията:
Още по тематаОще от Войната в УкрайнаНа живо

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР