Дневник се обръща по традиция в края на всяка година

...
Дневник се обръща по традиция в края на всяка година
Коментари Харесай

Надеждата за 2022: усещането за блокаж и изостаналост да вземе да ни напуска

" Дневник " се обръща по традиция в края на всяка година към философи, писатели, политолози, социолози и наблюдаващи да оценят 2021 година и да създадат прогнози за 2022 година След пристигна ред на прогнозите. Днес четете отговорите на политическия коментатор и доцент по литературна доктрина Димитър Камбуров.

Какви са очакванията ви и какви опасенията за 2022 година?

- Надеждата ми е мръсотията, жлъчта и неприятната кръв да стартира да се оттича от каналите и съдовете на публичния организъм и всички да си върнем оптимизма и волята за директно дейно деяние, само че към този момент и стратегически перспективно мислене, така щото чувството за задръстеност, блокаж, чалга и назадничавост да вземе да ни напуща. Да стартираме да се отваряме към света освен като туристи и потребители, само че и като достоверна воля за познание и другарство с него. Да поизоставим и самодоволния си провинциализъм, и комплексарското си самоокайване.

Опасявам се да не би и на новите колоси краката да се окажат глинени, само че към този момент материалът, от който са направени, ми се види по-гъвкав и жилест, та се надявам да ги видя да удържат на задаващите се крошета и ъпъркъти.

Кое е неизбежното в политическата среда, което ще се случи?

- По предписание неизбежно е единствено неприятното: то идва непринудено и от единствено себе си като гибелта. Неизбежно нищо положително не може да се случи. Но въпреки всичко е неизбежно най-сетне да се избегне неизбежността на злото, на простотията, на грубостта и долнопробността като съставки на българското живеене.

Ще усетим ли смяна във връзка с бюрокрацията, корупцията, изискванията за правене на бизнес, налозите, градската среда, превоза, опазването на здравето?

- Да!

Ще бъде ли устойчиво новото ръководство?

- Не държа да е устойчиво, тъй като стабилността внушава известна застиналост и застой. Очаквам да е гъвкаво, само че и жилаво, така щото да го бива в оцеляването и в оправянето с неустойчивостта, с неизбежната динамичност, с провокациите изведнъж.

Трите най-сериозни риска пред съдружната формула и държавно управление за 2022 година?

- Първи риск - Нинова да избра Българска социалистическа партия властта пред редкия късмет, който й се даде да се реализира.

Втори риск - Слави да вземе да се прави на Сокола.

Трети риск - " Демократична България " дефинитивно да се спихне, като тръгне надясно с желанието да си набави по-недвусмислена и различна политическа физиономия.

Какво очаквате от деклариралите се като съпротива ГЕРБ и Движение за права и свободи?

- По думите на Шекспир, `Sound and fury, signifying nothing`. Българският превод на романа на Фокнър " The Sound and the Fury " все по този начин ще гласи " Врява и безумие ".

Ще има ли смяна в превъзходството изпълнителната власт да е водеща/по-силна/активна от законодателната?

- Много се надявам да влязат в режим на продуктивно несъгласие, дейно състезание и тантристко изкуство на любовта като постоянно възкачване без завършек.

Какъв президент ще забележим през първата година на втория му мандат?

- Поставен на мястото му, т.е. поприбран, преклонен с границите на пълномощията си и с равнището си на непросветеност.

Кога ще са идващите парламентарни избори съгласно Вас?

- Когато им пристигна времето след съвсем четири години.

Идва ли краят на пандемията от ковид?

- Не, уви, пандемията ще остане като най-сигурен барометър за вездесъщостта на демократичната управническа и самостоятелна човешка нелепост.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР