Дневник публикува още мнения за изборните резултати и предстоящите балотажи.Вержиния

...
Дневник публикува още мнения за изборните резултати и предстоящите балотажи.Вержиния
Коментари Харесай

След първия тур: Всяко политическо семейство е нещастно посвоему

" Дневник " разгласява още отзиви за изборните резултати и идните балотажи.

Вержиния Велчева, някогашен народен представител от Велико народно събрание, във " Facebook ":

Няколко бързи извода от резултатите:

1. Вижте резултатите в действителни гласове – по този начин по-осезаемо ще усетите за каква квази-представителност става дума.

2. Добре е да се направи разбор на гласовете " не поддържам никого ", които нарастват. Тези хора не са апатични, те са си създали труда да отидат и да гласоподават и нещо споделят.

3. Да, на доста от нас ни се искаше да има някаква по-съществена смяна. Но в случай че сме почтени, би трябвало да признаем, че резултатите са разумни и бяха предвидими.

4. Специален разбор би трябвало за това къде и за какво гласовете на хора, които са политически съидейници, бяха разпръснати заради непреодолимо персонално и политическо его.

5. За " Демократична България " – доста са проблемите, които пречат за един по-добър резултат, само че един от основните е очевидната лидерска рецесия (нищо персонално към Атанасов и Иванов). Политиката бързо изхабява и трябват нови лица с нов хъс и персонална мотивираност. И най-малко малко харизма. Има ги. И хората ги разпознават. Впоследствие някои могат да се окажат отчаяние, само че сега има потребност от тяхната сила и упоритости. Мога да го обясня с имена, само че ще стане доста дълго.

6. Глупаво и политически недалновидно е да се упрекват други, че резултатът не е по-голям. Особено ме тормози озлоблението, което даже не е благовидно скрито в доста от мненията. Избирателите са такива, каквито са. Не някой различен е отговорен, че те са дали своят вот по този начин или не са дали своят вот. Главният въпрос е какво да се направи по този начин, че идващия път да им се предложат по-убедителни претенденти и листи и тези, които не гласоподаваха, да видят смисъл да го създадат.

P.S. Сериозно предизвикателство е обезпечаването на поддръжка в София на претендентите за районни кметове, които са на балотаж, изключително при предстоящото безучастие на множеството последователи във втория тур на изборите за кмет на София.

Калин Манолов , manolov.blog:

На 27 октомври ГЕРБ резервира множеството огромни градове, само че в доста (по-)малко от тях претендентите му победиха на първи тур. Герберската цитадела се назовава Бургас. В София поддръжката за ръководещите е намаляла на половина за 4 години. 10-те % преднина на Фандъкова пред Мая Манолова е резултат от слабата акция на втората, не от мощното ръководство на първата. Фандъкова евентуално ще завоюва балотажа. Опасявам се, че ще съжалява.

Българска социалистическа партия усъвършенства резултата си от 2015, което не е изненада на фона на пагубното им показване тогава. Не е припозната обаче като опция на ГЕРБ. Въпреки това Корнелия Нинова ще затвърди позициите си в партията. По-интересна е ориста на на Мая Манолова. Загуби ли балотажа, на нея й остава само ролята на нов либералноляв Сергей Станишев. Трудно ще я изиграе единствено с недодялан хъс. Във всеки случай Манолова вкара " няма ляво-няма дясното " и в Българска социалистическа партия, което си е пробив. Сега като в никакъв случай столетната партия има късмет да стане " съвременно лява ". Силно се колебая, че ще го употребява.

За късото време и фрапантните неточности в акцията си " Демократична България " се показа обичайно в София. Но това е затихваща инерция. Крайно време е трите партии в обединението да схванат, че не са монополни притежатели на гласовете на " градската десница " – най-малкото поради свещения за всеки дясномислещ човек принцип на себепритежанието. Съмнявам се, че са чували за него. Още по-наложително е демократичните българи да спрат да приканват който и да е различен претендент да се откаже в тяхна изгода. Нито могат да го принудят, нито да му платят. Най-умно би било да се опитат да употребяват Борислав Игнатов като магнит за негласуваща до момента част от градската десница. Голямото его на водачите евентуално ще им попречи да създадат това. Друг вид е самият Игнатов да употребява " Демократична България " като ракета притежател за личен политически план.

Големият печеливш в София е Борис Бонев. Продължавам да съм мощно песимистичен към достоверната гражданственост на неговата кандидатура, само че чийто и план да е, има капацитет. Най-малкото тъй като идеологически е вляво от центъра, а егалитарна страна като България е по хипотеза лява. Тепърва следва да забележим какъв брой мощни са неправителствените инстинкти в него и софийските спасители, и ще им разрешат ли да създадат партия. На " Демократична България " не й стигнаха три години да предолее този инстинкт и това съществено заплашва самото битие на обединяването.

Накратко: на тези избори не преместихме доста остаряло (Костинборд), само че въпреки всичко наместихме малко ново (Момин проход). А това е жизнеутвърждаващ развой. Ще забележим по какъв начин ще се развие през идващите две години.

Емилия Милчева, " Дойче веле ":

Политолози и социолози са доста внимателни в прогнозите си за изхода от втория тур в София – хем настояват, че ГЕРБ и този път ще завоюва, хем че въпреки всичко съществува възможност Манолова да победи, според от това дали ще успее да консолидира протестен избор. Близките до ГЕРБ анализатори считат, че Фандъкова и този път ще завоюва, както и че не е допустимо десни гласоподаватели да гласоподават за Манолова.

Свързвани със социалистите от своя страна са уверени, че " сюжетът от Будапеща " е вероятен и обединяване на леви и десни в София ще докара до победа, а оттова и смяна в народен мащаб. " Назрява смяна, ще се случи не на локалните, а на идващите парламентарни избори, въпросът е кой ще я овладее и ще поеме водачеството над нея ", съобщи политологът Харалан Александров по Българска национална телевизия.

На въпрос дали е сигурна успеха на Фандъкова на балотажа, Борисов отговори: " Никога нищо не е несъмнено в тоя живот. Единственото несъмнено нещо е Орландовци ".

Какво да се прави, всички удовлетворени политици си наподобяват, всяко политическо семейство е нещастно посвоему.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (328)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР