Дневник публикува обобщените мнения на германски и български експерти, обобщени

...
Дневник публикува обобщените мнения на германски и български експерти, обобщени
Коментари Харесай

Експерти: В интерес на Европа е България да има редовно правителство

" Дневник " разгласява систематизираните отзиви на немски и български специалисти, систематизирани от Александър Андреев за " (ДВ). Текстът е писан и оповестен преди изборния ден.

В България още веднъж предстоят предварителни парламентарни избори. Според едно публикувано мнение измежду западните наблюдаващи тези избори са решаващи за евроатлантическата ориентировка на страната. Дали специалистите в действителност мисля по този начин?

Според Весела Чернева , заместник-директор на Европейския съвет за външна политика, изборите няма да донесат огромна смяна в стратегическата посока на България: " Обществото се вписва твърдо в европейските консенсуси. Но с помощта на партии като " Възраждане " и акцията им против еврото антизападният роман към този момент не е маргинален. Интересно е, че центристки партии като ГЕРБ не дават никакъв отпор на тази изразителност ", споделя Чернева в изявление за " Дойче веле ".

Йохана Даймел, самостоятелен специалист за Балканите и член на немското сдружение за Югоизточна Европа, счита, че евроатлантическата ориентировка на България е извънредно значима както за бъдещето на страната, по този начин и за цяла Европа. " Силата на Европейски Съюз и на НАТО се крие в тяхната единодушие, която в региона на външната политика и на сигурността се показва както в готовността за взаимни отстъпки, по този начин и в решителността на страните членки. А податливите брънки във веригата усложняват предприемането на общи дейности ", показва Даймел пред Дъждовни води.

Зависи кои сили ще надделеят

Гудрун Щайнакер , дълготраен немски посланик, която беше и заместник-посланик в София, разяснява по този начин идните избори на фона на българския евроатлантически ангажимент: " Какъвто и да бъде изходът от тези избори, той няма да се отрази върху участието на България в Европейски Съюз и в НАТО. Но в случай че завоюват тези сили, които са срещу Европейски Съюз и НАТО или даже проруските партии, това ще окаже негативно влияние върху ролята на България в тези две организации ".

И Йохана Даймел обръща внимание на някои маргинални апели за разлъка на България с Европейски Съюз и НАТО: " За излизане на България от Европейски Съюз и от НАТО и дума не може да става, само че на карта е сложена бъдещата роля на страната в тези две организации: дали ще подкопава единството в интерес на Русия или ще бъде многообещаващ сътрудник в тези сложни времена. Ето за какво, за положителното на България и на цяла Европа, аз се надявам на висока изборна интензивност и на победа на проевропейските политически сили ".

Особено на фона на вилнеещата война в Украйна едно устойчиво ръководство на България, което се придържа към подписаните контракти и към общоевропейските полезности, става основно значимо за цяла Европа, единомислещи са специалистите. Ето какво споделя журналистът от немския вестник " Ди Велт " Филип Фолкман-Шлук , чиято публикация " Страната, която скрито избави Украйна " през януари притегли огромно интернационално внимание:

" Най-късно след нападението на Путин против Украйна стана ясно, че България играе забележителна роля в Европейски Съюз: като подпомагаща Украйна с оръжие и муниции, поради стратегическото си разположение на Черно море, само че и като основно място за енергийното доставяне на Европа. Освен всичко това, Европа има потребност от благонадеждна отбрана на своята външна граница с Турция. Всички тези тематики разсънват интерес и у хората в Германия. В този смисъл в полза на цялата Европейска общественост е след изборите България да се снабди със устойчиво държавно управление ".

" Трайна ерозия на парламентарната народна власт "

Според Весела Чернева в предизборния интервал войната в Украйна не излиза като първостепенна тематика в дебата: " Руската война в Украйна не е в центъра на тази акция, тъй като партиите сякаш избраха по-ежедневните тематики: цени, енергийни запаси. Единствено оръжейните доставки за Украйна са обект на разискване поради опитите на президента Радев да подмени решението на Народното събрание ".

Йохана Даймел прибавя още няколко доста значими тематики преди изборите: ефикасната битка против корупцията и в името на върховенството на закона, влизането в Шенген и в еврозоната. На собствен ред и тя се връща към ролята която играе българският президент в изискванията на съветска експанзия напълно покрай българската граница:

" България е черноморска страна член на НАТО и на фона на войната в Украйна въпросите за сигурността на страната и на цяла Европа са от голямо значение. Голям проблем е обаче съветското въздействие върху българската стопанска система, върху енергийната политика и върху образуването на публично мнение и взимането на политически решения. Свалянето на проевропейското държавно управление на Петков още веднъж докара до политическа неустойчивост, а това е златен късмет за външни сили. В резултат президентът Радев умерено продължава да прокламира своята проруска политика. Нека да прибавим, че посредством своите служебни държавни управления той за дълъг интервал от време държи в ръцете си доста власт, което пък основава заплаха за трайна ерозия на парламентарната народна власт. "

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР