Дневник препубликува от мненията на политолози, наблюдатели и политици за

...
Дневник препубликува от мненията на политолози, наблюдатели и политици за
Коментари Харесай

От "безпрецедентна публичност" до "говорилня" – оценките за коалиционните преговори

" Дневник " препубликува от мненията на политолози, наблюдаващи и политици за завършилите в събота, които се организираха обществено в търсене на допирни точки за сформиране на бъдещо държавно управление сред " Продължаваме промяната ", " ИТН ", Българска социалистическа партия и " Демократична България ".

Проф. Васил Гарнизов, политолог: Петков и Василев са подобаващи за социална терапия

Има дух на коалиционност и той не се дефинира единствено от резултатите от последните избори - това бяха резултатите и от трите парламентарни избора. Мнозинството за смяната се е запазило като брой гласове, единствено че вътре са се преразпределили водещите артисти на смяната. В момента Кирил Петков и Асен Василев са наградени с повече доверие от останалите и са личностно по-подходящи за такава социална терапия.

За една седмица имаме цялостна промяна на преобладаващото политическо говорене. Тук имаме опит за цялостна гласност и цялостно разголване - всички партии пред тв приемника онлайн си описват стратегиите.

Предаването онлайн би трябвало да бъде прекъснато още от през днешния ден. През седмицата изобилстваха прекалено много оферти за разноски и доста малко оферти за доходи.

Сега тази нова " кръгла маса " би трябвало да се затвори и в края на всеки ден да ни брифират по кое са постигнали единодушие и по кое не. Особено имената не трябва да се разясняват обществено. Направят ли грешката да тръгнат да разясняват имената обществено, ще видите какви лимонки ще гърмят, какви мини ще гърмят, какви нервности ще се развихрят. Каквото беше излъчено онлайн, беше. Тази седмица има потребност от друга технология.

" Продължаваме промяната " към момента не е партия и очерта рисковете пред разпад на парламентарната група на групировката. Там имаме 67 депутати. Ние не знаем зад кой от депутатите какъв интерес стои. Не желая да споделям, че зад някой от тях стои някой олигарх. Ние просто не ги познаваме. Тепърва ние ще забележим по какъв начин Кирил и Асен ще работят със своята партия. Ще бъде извънредно значимо да удържат парламентарната си група да не се разпадне. Не желая да върша неприятни внушения. Просто настоявам, че ние не знаем какво стои зад Кирил Петков и Асен Василев.

След това " ИТН " - също не е партия, също се пробва да стане партия. Предстои да забележим кои хора и с какви ползи зад тях ще вземат участие във образуването на държавно управление ", добави политологът.

Българска социалистическа партия се пробва, най-малко част от нея, да върже ръцете на госпожа Нинова, която пък в тия договаряния вижда своя финален късмет за оцеляване. За нея триумфът на държавното управление е жизненоважен. Българска социалистическа партия е по-ясен и предвидим сътрудник в тези договаряния, в сравнение с другите участници. Нинова е най-нелицемерният участник в тези договаряния, тъй като е извадила намерено избрани лица, даже такива, свързвани с някои от злополуките на прехода.

Борисов би трябвало да бъде оптимално избутан от българската история. Той би трябвало да остане като един неприятен спомен, като едно гадно прекарано междучасие, като една пауза в развиването ни, където сме обитавали в спешната лента на автомагистралата. Само това може да подсигурява правенето на държавно управление. Забравят ли Борисов, ще забравим и за държавно управление.

Ако водачите на партиите от обединението не влязат в държавното управление, ще имаме продължение на духа на ерата " Борисов " или на " Тройната коалиция ", където всичко значимо се решаваше зад кулисите.

Правителството и президентът би трябвало да си разменят " заложници ". Защото това държавно управление не можеше да стане без президента Радев. За да не се случи разривът, който се получи сред Филип Димитров и доктор Желев, би трябвало да си разменят заложници, в случай че желаете дипломати - хора, които държат отворени канали и брифират непрестанно едната и другата институция.

Доц. Милен Любенов, политолог: Критично е някои водачи да не завият в извънредно популистка посока

В диалозите ми липсва приоритизирането. Обикновено едно съдружно съглашение е придружено от програмна декларация с ясно изведени цели и цели, очевидно това ще го забележим в края на тази или при започване на идната седмица.

Най-голямата гаранция за гласност е самото съдружно съглашение - водачите на партиите ще се подпишат под стратегия за ръководство с цели. Не мисля, че партиите имат огромни разлики в стратегиите. Трудностите са в това, че обединяването ще е формирано от четири субекта, а колкото повече партии са част от ръководеща коалиция, толкоз повече се ускорява опцията за несъгласия в ежедневната политика. Но по стратегическите въпроси не виждам разлики. Най-критично е до каква степен някои от водачите няма да завият в извънредно популистка посока в опит да се преценяват с публичното мнение, да вземем за пример Северна Македония.

Решаването на този въпрос е от стратегическа значимост, тъй като е въпрос от националната сигурност. Българска социалистическа партия сложи това като алена линия. Един подобен метод в идващите месеци може да докара до несъгласия. Темата не може да бъде отлагана, тъй като България рискува да изпадне в изолираност в Европейския съюз... На Западните Балкани текат съществени геополитически процеси, които могат да предизвикат спорове. Затова България би трябвало да се държи отговорно.

Догодина няма да има предварителни парламентарни избори, най-малко до локалния избор.

Хасан Адемов, Движение за права и свободи: В обществената политика липсват стратегическите ограничения

В тези над 50 позиции, към които се сплотиха договарящите бъдещи съдружни сътрудници, липсват стратегическите ограничения. Една такава полемика не би трябвало да влиза в елементи. Липсват стратегически цели, обществени знаци, няма натурални индикатори, планове. Всичко следва в бъдеще време. Тези полемики са просто говорилни... Необходимо е по-ефективно наличие, което да помогне за правене на стратегия на ръководство на последващо ръководещо болшинство.

Прави неприятно усещане, че участници в полемиката демонстрираха непознаване на настоящото законодателство. В полемиката по обществените въпроси не беше упоменат европейският дирек на обществените права, за мен това е притеснително.

Има значим въпрос, на който не се даде отговор - по тематиката за пенсиите. Ако не се одобри бюджет до края на годината, от началото на идната ще се харчи по 1/12 от обновения вид на бюджета за 2021. В Кодекса за обществено обезпечаване е записано, че след 25 декември 2021 година коефициентът за година стаж от 1,2 на 100 се усилва на 1,35 на 100, което значи увеличение на пенсиите с 13,5%. Но в бюджета за тази година тези пари ги има единствено за 6 дни. От къде ще се вземат тогава нужните пари?

Диана Андреева, Обсерватория по стопанска система на културата: Бяха изпуснати основни детайли

Трябва да сме реалисти и да сме сериозни без значение коя партия идва или си отива от ръководството. В полемиката отсъстваха детайли на културна политика, европейски документи. Финансирането беше показано като цел, а то е средство. 1% е предпочитание на бранша от дълги години. Предизвикателство е готовността на средата на се реформира и да скъса с някои от детайлите на културна политика.

Не беше обиден икономическият принос, който е основа за извеждане на бранша като народен приоритет. Отсъства и работният проект за просвета на Европейска комисия и стратегическите цели на Европейска комисия, а по тези детайли сме страна членка и би трябвало да се съобразяваме... Изпусна се същностен детайл. Когато приказваме за смяна на нормативната уредба, през последните години се случваха изключителни лобизми. Затова предлагаме публичен ръб във всяка една от комисиите с специалисти, които се сменят за другите закони. Гражданското общество, съсловните организации би трябвало да са страна, с цел да няма моделиране на законодателството в последния миг.

От ден първи за смяна би трябвало да влезе нормативната уредба за филмовата промишленост. И изваждане на неработещи текстове, които провокираха нулева година за българското кино... През последните месеци проблемите на българското кино се задълбочиха съществено.

Националната тактика за просвета би трябвало да бъде модифицирана, защото сегашната е недобре написана с обсег, който не дава отговор на действителностите в бранша.

Стефан Тафров, " Демократична България ": Трябва повече самодейност във външната политика

За всяка страна е добре външната ѝ политика да е устойчива. Основните цели на българската външна политика бяха препотвърдени по време на договарянията. Недоволни сме от това, че чакаме другите да ни кажат какво да вършим, време е България да е индивид, да основава политики на световно ниво. Това е новото, върху което сложихме акцент. България би трябвало да е по-инициативна във външната си политика и по европейските въпроси.

Трябва да използваме участието си с НАТО и с Европейски Съюз и да слагаме връзките си с огромните страни на кардинална основа. Важни са почитание на правилата на интернационалното право, на тези правила развиваме връзките си в това число и по отношение на Русия... Китай е значима страна. Спрямо нея е добре да се облегнем на еврочленството ни, в наш интерес е да се създаде общевропейски метод по отношение на Китай.

Искаме да надградим сегашната си позиция за Северна Македония в посока активизиране на българската дипломация. Време е България да си върне самодейността за разширение на Европейски Съюз на Западните Балкани... Комисиите би трябвало да бъдат задействани и да се промени климатът в двустранните връзки... Тревожни са трендовете на отношението на България в Северна Македония, настанява се неприязън. Отношения върху ненавист не могат да се градят. В целия ни район има отрицателни трендове - и в Босна и Херцеговина, и в Косово. Когато се прибави и напрежението сред България и РСМ, това оказва помощ на играчи отвън НАТО и Европейски Съюз.

Проф. Огнян Герджиков, някогашен длъжностен министър председател: Не бива да се търси " под вола теле "

За първи път съм очевидец на толкоз транспарантни договаряния за съставяне на кабинет, обикновено е отвън тези обществени диалози да има и други срещи с сътрудници, не виждам нищо неоправдателно и необичайно в това нещо.

Не бива да се търси " под вола теле " в това, че изтъкнати и известни специалисти в региона си като Румен Овчаров и Емилия Масларова са поканени на договарянията, с цел да дадат експретното си мнение. Това не значи, че тяхното мнение, ще бъде взето като основа на нещо, само че пък всяко съдържателно мнение е значимо.

Подходът на Петков - Василев е доста добър в тези договаряния - търсят се допирните точки, почиства се противоречивото от безспорното и там, където има неща, които не са избистрени и са противоречиви, се отсрочват за по-следващ миг. Това е напълно обикновено и аз не виждам по какъв начин по -друг метод да стане.

Търсенето на допирни точки е вярната формула в търсене на съдружно ръководство. Все отново нямаме опит в дълготрайни обединения, макар че е добре този кабинет да изкара цялостен мандат. Но има и значителен риск след половин или след една година нещата да стартират да се нагнетяват и да има напрежение сред обособените партии и да се стигне до раздор, нека това не се случи. Трябва да се работи в името на България, а не всеки, който е бил в политиката е подкупен, тъй че новите лица като тези в " Продължаваме промяната ", би трябвало от това да се водят. За бъдещите министри е значимо с какви съветници ще се заобиколят.

Георги Кадиев, финансист, водач на " Нормална страна ": Кардиналният въпрос е дали желаеме солидарна данъчна система

Очаквах новите ръководещи да създадат гражданска война в данъчната система. Данъците са част от живия живот и както той се трансформира, по този начин и данъчната система би трябвало да се трансформира. Кардиналният въпрос, на който би трябвало да се отговори, е дали желаеме да имаме солидарна данъчна система, т.е., да минем към прогресивно данъчно облагане.

И българската данъчна администрация, и българското общество са подготвени за прекосяване към напредничав налог. Необходима е обаче огромна разбивка. Да се минава от едно равнище към последващо с по-висока данъчна ставка.

Гласуване на бюджет през януари не е проблем. Проблем е увеличение на недостига до 4,5%... Една от хубавите ограничения, които видях на договарянията, беше увеличение на прага за регистрация по Данък добавена стойност. Това ще освободи огромна част от бизнеса и ще сътвори опция да се заобикаля изкуственото основаване на компании.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР