Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

И Лондон спря парите на Нигер заради военния преврат

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Англия разгласи в понеделник, че приключва отпущането на дълготрайна финансова помощ за Нигер, откакто през уикенда това направиха Франция и Европейският съюз.

" Обединеното кралство изцяло поддържа незабавните политически и стопански ограничения, оповестени през днешния ден от ECOWAS, и ще спре дълготрайната помощ за Нигер ", съобщи английският заместител външен министър Андрю Мичъл в изказване, оповестено на уеб страницата на държавното управление.

Отбелязва се, че Лондон ще продължи да се дава филантропична помощ на народа на Нигер.

" Обединеното кралство е сътрудник на демократично определеното държавно управление на Нигер и приканва за незабавното възобновяване на президента Базум на поста, с цел да се възвърне конституционният ред ", съобщи Мичъл.

На 26 юли, а по-късно нейният шеф Абдурахман (Омар) Чиани се разгласи за нов държавен глава.

 Ръководителят на преврата в Нигер се разгласи за народен водач Ръководителят на преврата в Нигер се разгласи за народен водач

В обръщението си към народа той съобщи, че превратът цели да реши проблемите със сигурността и икономическите компликации на Нигер, и даде обещание да съблюдава интернационалните отговорности на страната, призовавайки сътрудниците й да не приключват финансирането, от което тя зависи.

През 2022 година помощта за развиване, отпускана от Лондон на Ниамей, възлезе на 80 млн. английски лири. През февруари двете столици подписаха съглашение за основаване на нов Хуманитарен фонд за Сахел с бюджет 33 млн. паунда до 2026 година

Междувременно военната хунта в Нигер съобщи в понеделник, че сваленото държавно управление е упълномощило Франция да извърши удари против президентството, с цел да се опита да освободи президент Базум, заяви " Ройтерс ".

Коментарите бяха направени от един от заговорниците - полк. Амаду Абдрамане, по държавната телевизия. Той сподели, че разрешението е подписано от външния министър на Нигер Хасуми Масуду, изпълняващ длъжността министър председател.

Масуду не беше открит за коментар. Франция, някогашният колониален държател на Нигер, осъди преврата и прикани Базум да бъде върнат на поста, само че не разгласи желание за военна интервенция.

 Съседите на Нигер заплашиха превратаджиите с намеса, стачкуващи издигнаха съветски флагове Съседите на Нигер заплашиха превратаджиите с намеса, стачкуващи издигнаха съветски флагове

В неделя съседите на Нигер и водачите на ECOWAS (Икономическа общественост на страните от Западна Африка) на изключителна среща на върха в Нигерия приканиха за възобновяване на конституционния ред в Нигер.

Членовете на ECOWAS взеха решение границите им с Нигер да бъдат затворени, комерсиалните полети - спрени, финансовите транзакции - прекъснати, националните активи - замразени, и че помощта ще бъде спряна.

Като част от посредничеството за разрешаване на рецесията след преврата преходният президент на Чад Махамат Идрис Деби Итно посети Нигер в неделя, с цел да се срещне с водачите на преврата като част от напъните за обезпечаване на спокойно споразумяване на рецесията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР