Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Африкански и карибски държави се обединяват, за да настояват за репарации за робството

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Представители на африкански и карибски страни тази седмица сплотиха сили на историческо събитие в столицата на Барбадос, Бриджтаун, с цел да изискат репарации за робството и неговите последствия в днешното общество, съобщи " Ройтерс ".

Университетът на Западните Индии (УЗИ), Икономическият, обществен и културен съвет на Африканския съюз (АС), държавното управление на Барбадос, мрежата за разпределяне на безплатни средства Фондации " Отворено общество " и Карибската панафриканска мрежа се сплотиха, с цел да " призоват за репарации за исторически закононарушения ".

 Нидерландският крал се извини за ролята на страната му в робството Нидерландският крал се извини за ролята на страната му в робството

Срещата в Бриджтаун, която се организира от понеделник до четвъртък, включваше стратегически сесии и пленарни съвещания. Тя постави началото на " междуконтинентална акция ", се споделя в изказване на УЗИ, описвайки я като " новаторска ".

Сред присъстващите бяха посланици и представители на държавите-членки Африканския съюз и на политическия и стопански съюз на Карибската общественост (КАРИКОМ).

" Това е исторически миг... човечеството не може да върви напред с всички токсични трудности вследствие на колонизацията ", сподели през вчерашния ден на конференция Хилари Бекълс, началник на комисията по репарациите на КАРИКОМ. " Трябва да почистим тази неразбория, с цел да позволим на човечеството да действа ", добави Бекълс.

Комисията по репарации на КАРИКОМ, която беше основана да търси репарации от някогашни колониални сили като Обединеното кралство, Франция и Португалия, " вижда устойчивата расова виктимизация на потомците на робството и геноцида като главната причина за тяхното страдалчество през днешния ден ", се споделя в репарационен проект от 10 точки.
Резултатите от срещата включват предложение за пътна карта за съдействие сред Апелативен съд и КАРИКОМ, се споделя в изказването на УЗИ.

" Изключително значимо е да осъзнаем по какъв начин робството, колониализмът и расизмът се пресичат и оказват въздействие върху живота на чернокожите хора по целия свят ", сподели служителят на Апелативен съд Юсуф Мандоха.

От 15 до 19 век минимум 12.5 милиона африканци са били отвлечени и принудително превозени с европейски кораби от търговци на плебеи и продадени в иго. Тези, които оцелявали в непостижимото пътешестване, били изпращани да се трудят в плантации при безчовечен условия в Северна и Южна Америка, най-много в Бразилия и на Карибите, а други печелели от техния труд.

 Крал Чарлз III поддържа изследване на връзките на английската монархия с робството Крал Чарлз III поддържа изследване на връзките на английската монархия с робството

В Барбадос, където се организира срещата, сред 1627 и 1833 година, са били изпратени 600 хиляди поробени африканци които са работели в захарни плантации, а с помощта на тях британските притежатели забогатявали.

През 2021 година карибският остров и възобнови акцията си за репарации.

Идеята за погашение на репарации или други обезщетения за робството има дълга история, само че придвижването набира скорост в международен мащаб.

Европейски Съюз съобщи по-рано този месец, че търговията с плебеи в Европа е предизвикала " неописуемо страдалчество " на милиони хора и загатна за нуждата от репарации за това, което разказа като " закононарушение против човечеството ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР