Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Общественици и природозащитници: Силен отпор срещу увеличаването на сечта в горите

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
" Дневник " разгласява отвореното писмо на известни хора от изкуството, общественици и природозащитници до народните представители във връзка промените в Закона за горите.

Уважаеми госпожи и господа народни представители,

Обръщаме се към вас във връзка идното на 28 юли гласоподаване на изменението на Закона за горите, с апел да отхвърлите предложенията за промени, утвърдени от Комисията по земеделието и храните на среднощното ѝ съвещание в късните часове на 26 юли.

 " На тъгъдък " комисия усили дървесината за семействата, оферти на Движение за права и свободи отпаднаха

Изменението на Закона за горите дава опция на локалното население във всяко горско стопанство да добие от държавните или от общинските гори несъмнено количество дървесина на закрепени (ниски, непазарни) цени, което ще докара до увеличение на сечта в България през идващите години.

Тази законова опция е останала от годините след 1912 година, когато за да се подкрепи популацията от новоприсъединените територии е разрешено да се употребява дървесина от държавните гори по ниска цена, с цел да се избегнат гладът и нищетата по това време. Тази опция, с повишаване на благосъстоянието на популацията, е ограничавана през годините и през днешния ден е придобила напълно друг темперамент. Това не е помощ за обществено слаби семейства, само че законът я разрешава за всяко от 2,86 милиона семейства у нас. Енергийните помощи за обществено слабите към този момент минават по реда на Наредбата за изискванията и реда за разпределяне на целева помощ за отопление.

Помощта, която се оказва през дървесината за локалното население, не се отнася единствено до дървата за огрев, а за всякаква дървесина, в това число едра строителна. Така се и употребява от правоимащите. Ние не желаеме да влизаме в разногласието дали количеството за едно домакинство би трябвало да е 10 пространствени, 10 плътни или 15 плътни кубически метра дървесина, тъй като този ангажимент страната не може да извърши към всички свои жители. И това е пределно ясно. Даже и при най-ниското количество от 10 пространствени куб.м. дървесина, на национално равнище размерът на законовия ангажимент доближава до 17 милиона плътни кубически метра дървесина, което е два пъти и половина над целия дърводобив в България.

Ясно е, че единствено в общините с висока централизация на гори и дребен брой поданици може да бъде реализиран задължението, даден от закона, а това съставлява действителна дискриминация към семействата на съображение местоживеене. Отделен е въпросът, че съществуват голям брой данни, които приказват за корист и политическо потребление на тази опция от кметовете и това ускорява феодализацията на дребните общини.

 Дърва за локалните избори Дърва за локалните избори


Обръщаме се към вас, тъй като конституцията ви задължава да представлявате освен своите гласоподаватели, а целия български народ. Обръщаме се към вас с зов да не приемате препоръчаните промени на Закона за горите, които ще задълбочат дискриминирането сред полските и горските общини в България, а вместо това да поставите системата на енергийни помощи на здрава основа. Нека помощта към обществено слабите и енергийно небогати семейства не минава през Закона за горите , а през Наредбата за изискванията и реда за разпределяне на целева помощ за отопление.

Приемете определение за енергийна беднотия и планирайте ограничения за възстановяване на енергийната успеваемост, тъй че домовете да изискват по-малко енергийни запаси за отопление. Така действително ще помогнете на тези семейства и в същото време ще позволите на българската гора да извършва по-ефективно своите водозащитни и екологични функционалности.

Българската гора фактически изисква незабавни законодателни промени, само че те би трябвало да са ориентирани точно към възстановяване на нейното положение в подтекста на климатичните промени и новите европейски политики за ръководство на горите, какъвто е препоръчаният от Европейската комисия Закон за възобновяване на природата.

ПОДКРЕПИЛИ:

Аглика Крушовенска, информационен експерт
Албена Симеонова, депутат в 45-о, 46-о и 48-о Народно заседание
Андрей Ковачев, Сдружение Балкани
Андрей Ралев, CEE Bankwatch Network
Андрей Паунов, кино режисьор
Асен Асенов, шеф на Фондация ЕДНО за просвета и изкуства и съосновател на BIG PULSE DANCE ALLIANCE
Борислав Сандов, депутат в 45-о и 46-о Народно заседание, някогашен вицепремиер по климатични политики и министър на околната среда и водите
Веселина Кавръкова, WWF България
Вера Стаевска, Инициатива Зелени Закони
проф. Евгений Дайнов, политолог
проф. Евелина Келбечева, Американски университет в България
Георги Господинов, публицист
Проф. Димо Димов, пианист
Екатерина Бончева, публицист
Ивайло Иванов, НАКЗТ, представител на Юропарк в България
Ирина Недева, публицист
Камен Калев, кино режисьор
Меглена Антонова, Директор на " Грийнпийс " - България
Мира Сталева, културен управител, член на борда на Европейската кино академия
проф. Нели Огнянова
Никола Рахнев, Фондация " Гората.бг "
проф. Николай Майсторов, художник
Пенчо Пандъков, Сдружение Балканка
Петко Цветков, Сдружение Балкани
Румяна Иванова, Изпълнителен шеф Българска фондация биоразнообразие
Саша Безуханова, създател на MOVE.BG и основател на коалиция " За зелен рестарт "
проф. Стела Димитрова, пианист
Тома Белев, специалист горски политики, някогашен зам.-министър на околната среда и водите

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР