Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Антикорупционният фонд: Фирма на родителите на Делян Добрев е получила милиони от "ТЕЦ Марица 3"

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Антикорупционният фонд " разгласява своя следствие, съгласно което компания, благосъстоятелност на родителите на депутата от ГЕРБ и някогашен министър на енергетиката Делян Добрев е получила милиони от Топлоелектрическа централа " Марица 3 " от дървесна биомаса, която съществува само на хартия.

Добрев поддържа, като през годините е бил и неведнъж ръководител на енергийната комисия в Народното събрание, където се бори и за отсрочено затваряне на българските ТЕЦ-ове - до 2038 година, даже това да докара до загуба на милиарди за неспазване на периодите на Европейския съюз.

Малко след публикуването на данните от АКФ, както и на видео, снимано със скрита камера, Добрев написа във " Facebook ", че това е поръчка, а следствието в действителност било " внушения и операции ", които целели да му затворят устата. " Стоя зад всяка своя позиция, която съм защитавал в комисията по енергетиката! Само един подробност като за начало, в случай че имах частен интерес, щях да желая централите да работят на дървесен чипс, а не на въглища. Но за това се желае ум, който създателите или нямат или не се вързва с поръчката. Останалите елементи ще изяснят юристите ми! И не, не е " пелетигейт ", " поръчкагейт " е! "

Историята

АКФ назовава следствието си " Пелетигейт ". В него те описват за компанията " Визьор " ООД, която е благосъстоятелност на родителите на Делян Добрев - Александър Данчев Добрев и Златка Стойкова Добрева. Фирмата е водещ производители на пелети в страната.

Данните на организацията са от отчета от инспекцията, осъществена от Регионална дирекция по горите - Кърджали (РДГ) през декември 2022. Според тях администрацията на " Топлоелектрическа централа Марица 3 " АД е предоставила на проверяващите от РДГ - Кърджали 8 фактури за доставка на дървесен чипс от компания " Визьор " ООД, приблизително по към 3 000 тона месечно, на цена от 95 лв. на звук. Превозни билети за чипса не са показани, а на територията на ТЕЦ-а не е установено съществуване на дървесина.

" Цитираните от нас публични документи демонстрират, че през 2022 година към 285 000 лв. на месец - или към 3 милиона лв. на година - са отивали от " Топлоелектрическа централа Марица 3 " АД към компанията на родителите на Добрев ", декларира Лора Георгиева, координатор на правната стратегия на АКФ, представена в прессъобщението за следствието.

" Въпросът е какво е била заплащано с тази сума? Тъй като голям брой свидетелства ни карат да се съмняваме, че дървесината, за която се твърди, че е доставяна за тези пари, действително е съществувала. "

Според изказванията на представители на " Топлоелектрическа централа Марица 3 " и " Визьор ", представени в отчета
на районната дирекция доставяните на Топлоелектрическа централа " Марица 3 " към 3000 тона дървесен чипс
средномесечно съставляват дървесни кори и стърготини - боклуци от индустриалния развой на пелети на Визьор. Тази информация опонира на формалните данни, показани на уеб страницата на " Визьор ", съгласно които месечното произвеждане на пелети на компанията възлиза на едвам към 2600 тона.

" Излиза, че компания " Визьор ", водещ производител на пелети на пазара, създава по- огромно количество боклук, в сравнение с пелети. Което явно не дава отговор на истината. Още повече, че по технология пелетите се създават точно от дървесни боклуци и освен това произвеждане не би трябвало да се генерира забележителен боклук ".

От АКФ записват със скрита камера чиновник на компанията в цеха за произвеждане на пелети до с. Сушево, разкрива, че " Визьор " не създава дървесен чипс или най-малко не в размерите, които се фактурират към " Топлоелектрическа централа
Марица 3 " АД. Нещо повече, употребяваната технология за произвеждане на пелети не разрешава сепарирането на огромни количества дървесен чипс. Тези сведения се удостоверяват и от инспекция на дневниците за постъпващата дървесина на фабриките на " Визьор ", които демонстрират, че в цеховете на компанията за 2022
година са влезнали към 11 000 тона дървесина - в пъти по-малко от твърдяното като доставено на " Топлоелектрическа централа Марица 3 " АД количество дървесен чипс.

" Топлоелектрическа централа Марица 3 " АД неведнъж през последните години е била източник на наднормено замърсяване със серен диоксид. Публично знае се, че зад централата стои предприемачът с ползи в енергийния бизнес Христо Ковачки. От няколко години " Марица 3 " употребява сложно позволение за горене на боклуци, което ѝ дава право да замества част от въглищата при произвеждане на ток с горене на дървесни боклуци.

Използването на биомаса вместо въглища разрешава на централата да понижи сензитивно размера на заплащанията си за въглеродни излъчвания, които дължи на националния и европейския бюджет. Така да вземем за пример, в отчета за годишните си излъчвания през 2022, " Топлоелектрическа централа Марица 3 " АД е заявила съвсем двойно повече излъчвания от биомаса (80 888 тона) по отношение на фосилни излъчвания, пишат още от АКФ.

" При съществуването на съществени подозрения, че " Топлоелектрическа централа Марица 3 " е употребила биомаса и че заявените въглеродни излъчвания са обективно верифицирани, поражда въпросът: Изпълнява ли централата програмата си за екологизация, станала ли е активността ѝ по-екологична и платени ли са фактически дължимите суми за въглеродни квоти? Или още веднъж се касае за накърняване здравето на живеещите в региона и за ощетяване
на националния и европейски бюджет с милиони? ", разяснява още в прессъобщението Лора Георгиева.

От АКФ пишат, че следствието повдига и въпроса до каква степен документираните съществени стопански взаимоотношения сред " Визьор " и " Топлоелектрическа централа Марица 3 " АД въздействат върху обществено декларирани позиции на Делян Добрев по отношение на бъдещето на въглищните централи.

От АКФ пишат, че в качеството си на народен представител и ръководител на комисията по енергетика Делян Добрев е една от движещите сили, които упорстват за предоговаряне на Плана за резистентност и възобновяване в посока на това животът на въглищните централи да бъде продължен до 2038 година. Известни са негови обществени позиции, в които той декларира, че е по-добре Планът за възобновяване и резистентност да не бъде изпълняван, само че да бъдат непокътнати централите на въглища.

Организацията твърди, че в случай че документираните през 2022 година доставки от " Визьор " към Топлоелектрическа централа " Марица 3 " продължат със същата периодичност и през идващите 13 години - препоръчаното от Делян Добрев удължение на живота на въглищните централи - компанията на родителите му би получила към 44 460 000 лв. от " Топлоелектрическа централа Марица 3 " АД.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР