Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Рекордно горещ юли, над 38 градуса морска вода и още нищо не е приключило

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Юли си отива като най-горещият месец 174-годишната история на метеорологичните измервания, като счупи температурния връх на юни и още нищо не е завършило с жегата на 2023 година

Може да се спори по оценката на учени от Лайпциг, че планетата сега е най-топла от 120 хиляди години насам, само че малко на брой слагат под подозрение, че пораства вероятността 2024 година да е още по-топла от актуалната година. Рекордно горещата 2016 година доста бързо ще слезе надолу в листата.

И всичко това на фона на научни изявления, че скоро може да стартира да се разпада част от системата от морски течения в Северния Атлантик и че наподобява за пръв път учените следят в Северното полукълбо раздробяване на мощните въздушни течения високо в атмосферата, известни като джестрийм.

 Рекордно парещ юли, над 38 градуса морска вода и още нищо не е завършило
© Reuters

Бедствията за следващо лято не са породени само от климатичните промени - в Европа на няколко места има съществени съмнения, че горските пожари са провокирани съзнателно. В Гърция управляващите споделиха, че малко над половината пожари през юли са дело на подпалвачи, преследващи разнообразни имотни и финансови изгоди.

Август стартира с брутална жега в Съединени американски щати, където в Средния Запад и по източното крайбрежие от рисково високи температури и убийствена влага е затиснато половината от популацията на страната - към 170 милиона души. Скоро топлината ще намалее, споделят метеоролозите, които към този момент записаха юни като най-горещият от 1850 година насам, за 47-ми следващ път това е шестият месец с индикатори над междинните за ХХ век. Повече от 532 следващи месеца (общо над 44 години) продължава тази наклонност за задържане на регистрираните температури над междинните за ХХ век.

" Така наподобява жестоката действителност на климатичната смяна, това е предизвестие какво ни чака ", съобщи Петери Таалас, общоприет секретар на Световната метеорологична организация.

" Епохата на световното стопляне завърши, стартира епохата на световното сваряване ", сподели генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш.

 Рекордно парещ юли, над 38 градуса морска вода и още нищо не е завършило

Думите му са метафора, само че в действителност океаните са извънредно топли и учените следят така наречен морски горещи талази около крайбрежията от Флорида до Австралия. Не става дума единствено за гибелта на коралови рифове, а за заплаха от всеобща крах на голям брой други организми. Край Флорида бе регистрирана температура на водата от над 38 градуса по Целзий - това не просто е " като ваната у дома ", а и замязва на чорба, в която се варят мекотелите и други животни и растения, разказват учените.

В Южното полукълбо, където е зима, също усещат жегата. Морският лед към Антарктида покрива рекордно малко пространство за тази част от годината, когато би трябвало да покрива оптимално огромна повърхност.

Едно от главните обясненията за протичащото се сега - и за това какво следва следващата година - е че планетата се намира в ранната фаза на явлението Ел Ниньо, което трае сред 9 и 12 месеца. То се роди в извънредно топлите води на Източния Тихи океан, като нормално прибавя топлота по света към тази, която се счита, че е породена от човешката активност и изхвърлянето на рискови размери газове.

Очаква се Ел Ниньо да доближи пика си по-късно тази година и да продължи през 2024 година Според отчет, публикуван през май в сп. " Сайънс ", допустимо е световните стопански вреди от това събитие тази година да са към 3 трилиона $. Заради Ел Ниньо чакат рисково време, вреди по земеделската продукция и в производството и условия за разпространение на болести.

 Рекордно парещ юли, над 38 градуса морска вода и още нищо не е завършило
© Reuters

" Намираме се в невиждана територия ", сподели този месец Мишел Лерьо, метеоролог от Центъра за климатични прогнози към американската организация NOAA.

Притесненията на сътрудниците му по света са, че стоплянето на океаните и атмосферата от това събитие, което " трансформира посоката на автомагистралите на бурите ", ще зареди още по-мощни тайфуни в Азия и поройни дъждове в Централна и Южна Америка. Вероятно в Атлантика ще е по-слаб тазгодишният сезон на ураганите, само че ще е по-топло в Канада и американския Северозапад. В Амазонка би трябвало да е по-сухо от нормалното, Австралия да страда от мощни горещини, суша и горски пожари, а в страните от Африканския рог може да настъпи малко облекчение след пет години сушави дъждовни сезони.

 Рекордно парещ юли, над 38 градуса морска вода и още нищо не е завършило

Понеже прогнозите демонстрират, че ситуацията ще се утежнява в годините до края на десетилетието, политиците към този момент обмислят не би трябвало ли да се вкарат регулации в трудовото законодателство за отбрана на работещите в горещините.

Не става дума единствено за строителния бранш, където високите температури въздействат и на материалите, с които се работи. А и за превоза, заведенията за хранене (за личния състав в кухнята става невероятно да готви) и на безчет други места, където хората просто стартират да работят по-бавно и стават по-разсеяни.

Проучване на Международната организация на труда предвижда, че до 2030 година всяка година ще се губи еквивалента на над 2% от работните часове, тъй като ще е прекомерно топло да се работи или тъй като би трябвало да се работи по-бавно.

Около 200 млн. души през днешния ден са в риск от рискови горещини и съгласно C40, мрежа от кметове, настояващи за климатични политики и дейности, броят им в средата на века ще се усили 8 пъти.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР