Днешното заседание на Столичния общински съвет започна с декларация за

...
Днешното заседание на Столичния общински съвет започна с декларация за
Коментари Харесай

Заседанието на СОС започна с минута мълчание за кончината на партиарх Неофит

Днешното съвещание на Столичния общински съвет стартира с декларация за кончината на Патриарх Неофит и минута безмълвие. 

 

От името на ГЕРБ-СДС Драгомир Младенов съобщи: 

 

" Уважаеми господин ръководител, уважаеми сътрудници общински съветници,

След дълго боледуване през миналата нощ умря Българският патриарх и митрополит Софийски Неофит.

 

В професионалната му биография значимо място заемат позициите му на русенски митрополит, левкийски свещеник ректор на Софийската духовна семинария, пръв декан на възобновеният Богословски факултет, основен секретар на Светия синод, неведнъж отличаван църковен артист именуван “Ангелогласен ”. На 24 февруари 2013 г. е определен за Патриарх Български.

 

В паметта на народа ни той остава като нравствен лидер с мил манталитет, който съумява да балансира сред противоположностите и да намира консенсус в сложните обстановки без да търси своята полза.

 

Проповедите му са изпълнени с апели за великодушие и очакване в Бога, а делата му носиха отпечатъка на смирената и твърда религия, милосърдието, грижа за бедните и нуждаещите се.

 

Скъпи сътрудници, дано спомняйки си за него да потърсим персоналния урок за обществената ни работа в думите му. В едно от интервютата си Патриарх Неофит казва, че буди паника в него наблюдението, че в наше време става едно навсякъде обезценяване на полезности като почтеност, честност, себежертвеност, безкористност, национализъм, родолюбие. Тревожно е и размиването на границите сред положително и зло, редно и неправилно, вярно и погрешно - това, че нравствени категории, които епохи наред са били неоспорими и които са били здрав, непреклонен пиедестал за обществото, през днешния ден се подлагат на подозрение, показват се като относителни и незадължителни, а над всичко се слагат себичните ни стремежи и прищевки.

 

Нещо повече. Във времена на тежко гражданско напрежение Патриарх Неофит поучи с мъдрост народа ни, че би трябвало да се стремим да виждаме в лицето на политическия си конкурент сходен на нас посредствен човек, който също като нас може да се заблуждава и да позволява неточности. Той искаше да разберем, че да ненавиждаш своя близък и да се ожесточаваш против него, е доста по-осъдително от това да си заел неправилна политическа позиция.

 

Вечна памет на Светейшия отец! "

 

Столичния общински съвет се събра на изключително съвещание по тематиката за сигурността.

 

На сесията ще бъде показана информация от министъра на вътрешните работи в оставка, основния секретар на Министерството на вътрешните работи и представители на Столичната дирекция на вътрешните работи и Държавната организация за бежанците при Министерския съвет по отношение на подхванатите от тях ограничения във връзка случаите на принуждение в София. На съвещанието ще бъдат изслушани представители на Министерство на вътрешните работи и Държавната организация за бежанците по отношение на активността през миналата година за запазване на сигурността и публичния ред в столицата, както и за подхванатите ограничения за подобряването им през актуалната година.

 

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров свика на 11 март извънредното съвещание заради случаи на принуждение на 8 март вечерта в столицата. " Свиквам актуалното съвещание по две аргументи – първата от тях е, че спокойствието и сигурността на столичани са наш приоритет, а втората е за трезво да проучваме обстановката и да предприемем нужните ограничения за подобряването ѝ. Недопустимо е да се употребяват, както се оказа, битови произшествия за трупане на политически дивиденти ", отбелязва Петров, представен от пресцентъра на Съвета в понеделник.

 

Радикални ограничения за справяне с рецесията на сигурността, обвързвана с мигрантите, предложиха ръководителите на парламентарните групи на ГЕРБ и на Движение за права и свободи Бойко Борисов и Делян Пеевски при започване на тази седмица. В деловодството на Народното събрание двете партии внесоха оферти за промени в Закона за Министерство на вътрешните работи и Закона за администрацията, с които се предлага увеличение на потенциала на " Гранична полиция " с 1264 щатни бройки за защитата на бежанските центрове и усилване на защитата на границата.

 

От партия " Възраждане " настояха също за свикването на изключителна сесия по сигурността по отношение на обезпечаването на сигурността на жителите и гостите на София.

 

На 9 март от ГЕРБ-СДС настояха за изключително съвещание на СОС за сигурността в София поради случаи на принуждение с непознати жители. Преди това, вечерта на 8 март, в столицата имаше два случая на принуждение, за които министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов каза, че е " открито по неоспорим метод, че не става въпрос за напрежение на расова основа ". 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР