Днешното решение при премиера е абсолютно неудовлетворително и за нас

...
Днешното решение при премиера е абсолютно неудовлетворително и за нас
Коментари Харесай

Нинова: Има ли пари в гаранционния фонд?

Днешното решение при премиера е безусловно неудовлетворително и за нас и за засегнатите от банкрута на кипърското сдружение „ Олимпик “ български жители - това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, на ексклузивен брифинг, на който оповести и импортираните 61 подписа за свикването на изключително парламентарно съвещание на следващия ден.

" Застраховането е контролиран пазар, в който страната има своята основна роля. Освен това, „ Гражданска отговорност “ е наложителна застраховка, тъй че българските жители са добросъвестни платци. След като страната не е упражнила нужния надзор в лицето на КФН, откакто се е стигнало до тук, не може да излезеш и да кажеш на тези хора да си водят делата в Кипър. Възможни са други решения. Ние твърдим, че може гаранционният и обезпечителният фонд в България да платят на хората, да влязат в правата им и тогава от свое име да водят каузи в Кипър. Това би било отговорно към тези над 250 000 българи, лечебни заведения и други юридически лица, които са се застраховали там ", разяснява Нинова, представена от пресцентъра на Българска социалистическа партия.

" Изненадваща е упоритостта, с която държавното управление не желае да предприеме тези стъпки, с цел да се помогне на хората. Днес се твърди, че ще се чака европейска инструкция, която да трансформира европейското законодателство. Ние питаме - за какво е належащо да чакаме това? Ако е нужна смяна в законодателството, привикваме съвещание на Народното събрание, тук сме, дано се внесе незабавна смяна в българския закон. Могат за 24 часа да оказват помощ на Кирил Домусчиев, не могат да оказват помощ на над 250 000 българи. Не можем да разберем тази непримиримост на държавното управление, да не желае да помогне на хората, само че започваме да си задаваме въпроси ", сподели още тя  и попита:

" Да не се окаже, че това е пирамида? Има ли пари в гаранционния фонд? Да не се окаже, че там няма нужните средства и някой не е упражнил надзор къде са и какъв брой са?  Тези въпроси желаеме да обсъдим на съвещанието на Народното събрание, тъй като в плана за решение, който предлагаме, ние разпореждаме на КФН да направи отчет с цялостната информация за активите на сдружението. Искаме информация за събраните пари в гаранционния фонд и фонда за обезщетение, за това в кои банки се съхраняват, по какъв метод и т.н! Искаме цялостна бистрота за положението на фонда! Премиерът да не споделя, че би трябвало данъкоплатците да платят от джоба си тези пари, настоя тя и отсече: " Това не е правилно! Застрахователите внасят в този фонд вноска, която е гаранция точно за такива случаи. Това са пари, удържани от застраховките, които е внесъл всеки човек – по този начин, че да не се трансферира отговорността на данъкоплатците. " Единствената виновност е на страната и институциите - КФН, акцентира Нинова и изиска " да се поеме отговорност освен посредством оставката на Ралица Агайн. Необходима е политическа отговорност за това какво се случва в страната ". 

" За Търговския указател отговорността се понесе от служителите. Министър Цачева към момента си дължи оставката за срутва в Търговския указател. Ще бъде освободена Ралица Агайн, само че не трябва да се стопира до там, тъй като тази процедура - освобождаваш някой от администрацията и служителите и смяташ, че с това отговорността пада от политическото управление, би трябвало да спре. Тук става въпрос за политическа отговорност, по тази причина че при държавното управление на Бойко Борисов се разрушава държавността и институциите. Днес министърът на финансите споделя, че Комисията не е знаела по какъв начин да реагира, какво да направи. Комисията за финансов контрол е институция, има закон. Проблемът е, че институциите в България не работят, че унищожиха държавността и страната и, че системите една по една стартират да рухват ", приключи соцлидерката.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР