Днешният Международен ден на правата на жените е във фокуса

...
Днешният Международен ден на правата на жените е във фокуса
Коментари Харесай

Турция чества 8 март, помрачен от случаи на насилие над жени

Днешният Международен ден на правата на дамите е във фокуса на турския щемпел тази заран, който откроява разнообразни проблеми, пред които са изправени туркините през днешния ден, в това число и насилието над дамите.

Много вестници пишат за жестокия побой, нанесен от мъж на някогашната му брачна половинка посред улицата, който скандализира страната, откакто видеозаписът се завъртя в обществените медии, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Стига към този момент! ", написа в заглавие в. " Джумхуриет " и показва: " още веднъж някогашен мъж, още веднъж принуждение ". Вестникът оповестява за два настоящи случая на принуждение над дами. Първият е този от видеозаписа, на който Ибрахим Зарап от Самсун пребива пред очите на петгодишната си щерка някогашната си брачна половинка, до момента в който тя припада.



Другият случай е от Анкара и приключва със гибелта на Рейхан Коркмаз, наръгана с нож от брачна половинка си Зейнел Коркмаз пред очите на четиригодишното им дете.



" Не на насилието над дамите ", написа и в. " Карар ", като отбелязва, че Турция празнува през днешния ден 8 март " още веднъж в сянката на закононарушение, принуждение и нарушение на правата ".

" Насилието над дамите продължава да е кървяща рана. За последните 65 дни са убити 67 дами ", написа още вестникът. Според Дигиталната платформа за данни за правата на дамите 8 хиляди консуматори са влезнали в Интернет, с цел да потърсят помощ, а търсенията " Женят ме принудително " и " Съпругът ми ме бие " са нарастнали двойно спрямо април м.г.

Срещу насилието над дамите на днешния 8 март недоволства и в. " Миллиет ". Вестникът показва, че предходната година в страната са изгубили живота си общо 300 дами вследствие на принуждение, а за 65 дни от началото на актуалната година жертвите са 68 /в този вестник жертвите са с една повече в сравнение с в " Карар ", бел.ред./.

Според вестник " Акшам " казусът на пребитата на улицата от някогашния си брачен партньор Ибрахим Зарап жена с букви Е.М. е вдигнал на протест страната, а писъците на петгодишното момиченце, пред чиито очи се разиграва бруталната сцена, " кънтят в ушите на цяла Турция ".

" Коркусуз " обръща внимание и на различен проблем - безработицата измежду дамите. Според отчет на синдикалната централа ДИСК броят на безработните дами в Турция е достигнал 5,5 милиона. Още по-лошото е, че броят на туркините, които са изгубили вяра въобще да намерят работа, е повишен със 171 %, написа още изданието в обява, озаглавена " Жените нямат работа! ".

Вестник " Дюня " изрежда 8 стъпки,които би трябвало да бъдат направени до 2030 година, с цел да се обезпечи тъждество на дамите. Изданието предизвиква дамите по-често да заемат лидерски постове в бизнеса, политиката и обществения живот, да не се опасяват от задлъжняване и да търсят сами благоприятни условия за вложения, да се трансфорат в локомотив на " новото обикновено ", да демонстрират по-голяма взаимност между тях, да засилят наличието си в науката и технологиите и пр.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР