Днешният катастрофален трус в регион Кахраманмараш в Турция напомни за

...
Днешният катастрофален трус в регион Кахраманмараш в Турция напомни за
Коментари Харесай

Историята ни припомня: През 1999-а в Измит за 37 сек. загинаха 17 000!

Днешният пагубен трус в район Кахраманмараш в Турция подсети за огромната покруса от 17 август 1999 година – така наречен Измитското земетресение.

3.01 часа трус с магнитуд 7,5 по скалата на Рихтер раздрусва Северозападна Турция. Епицентърът му е в Измитския залив в Мраморно море. Само за 37 секунди, по публични данни гибелта си намират 17 хиляди души, ранените са над 40 хиляди. Неофициалната статистика обаче сочи, че при разрушителното земетресение умират близо 35 хиляди души.

24 години по-късно ужасът не е пропуснат.



Но по-голямо ли е днешното злополучие?

Към момента жертвите на труса от 7,7 по Рихтер са над 1500, броят им обаче се усилва с всяка минала минута.

От сутринта турските медии пишат, че страната претърпява най-голямото земетресение от 84 години насам. 27 декември 1939 година е денят, в който близо 33 000 жители губят живота си след земетресение в региона на Ерзинджан в източната част на страната.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган също означи, че това е най-голямото злополучие за Турция от 1939 година насам, представен от Флагман.

Те имат съображение, тъй като става въпрос за трус с магнитут 7,9 по Рихтер – мощността му е по-близка до днешното земетресение с 7,7. Хиляди са изравнените със земята жилищни здания, под които хората чакат избавление, някои, за жалост, няма да съумеят да го дочакат. Вероятно управляващите чакат броят на жертвите да доближи този от 39 година, точно поради това дефинират нещастието като най-голямата в страната.



Едва ли в Турция подценяват събитието от 99-а година. Страната мъчно се възвърне от разрухата. През 2001 година, тъкмо две години след земетресението, на всички места в засегнатите региони личаха следите от бедствието. Срутените здания, тъгата в очите на хората напомняха за ужаса.



Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР