Днешният ден е специален за България.За днес е насрочено гласуването

...
Днешният ден е специален за България.За днес е насрочено гласуването
Коментари Харесай

ЕС решава днес дали България да влезе в Шенген

Днешният ден е специфичен за България.

За през днешния ден е планувано гласуването на Съвета на Европейски Съюз, което ще дефинира дали България, Румъния и Хърватска ще станат част от Шенген. Заседанието ще се организира в Брюксел.

До момента по отношение на декларираните позиции се чака Нидерландия и Австрия да се опълчват на нашето присъединение.

Спрямо дневния ред на съвещанието нашето и на Румъния присъединение ще бъде прегледано като първа точка в дневния ред. Като втора ще бъде прегледана кандидатурата на Хърватия.

В петък предходната седмица стана ясно, след съвещание на държавното управление на Нидерландия, че страната ще каже " да " на Холандия и Румъния, а България ще получи негативен избор. По-късно министър председателят Марк Рюте съобщи, че не споделя " не, а " към момента не ".

От своя страна австрийският канцлер Карл Нехамер също съобщи, че ще гласоподава срещу присъединението на България и Румъния към Шенген. Той се аргументира с това, че двете страни се нуждаят от повече време, с цел да решат казуса с контрола по границите си.

От страна на България през днешния ден на форума в Брюксел ще участва вътрешният министър Иван Демерджиев.

Вчера вечерта австрийският канцлер Немахер още един път удостовери позицията на Австрия, осведоми БНР.

На конференция с водача на Европейската национална партия Манфред Вебер във Виена Нехамер предложи решението да бъде взето през есента на идната година.

Вебер изрази схващане към австрийските претенции за подсилване на външните граници, само че още веднъж застъпи позицията си срещу налагане на несъгласие, написа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР