Днешният ден е белязан от противопоставянето между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС

...
Днешният ден е белязан от противопоставянето между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС
Коментари Харесай

Ново противопоставяне в сглобката: Кой ще поеме МВнР след ротацията

Днешният ден е белязан от опълчването сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС за това, което да оглави Министерството на външните работи при ротацията, съобщи БГНЕС.

Съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков търси Габриел да се съвместява двата поста на министър председател и външен министър. Според него външното министерство би трябвало да се оглави от акад. Николай Денков.

„ Категорично Мария Габриел би трябвало да е министър председател, само че не и външен министър. Специалният статут на Денков и Габриел може да бъде непокътнат, в случай че сте заменени напълно позициите “, сподели Петков. Според него сглобката няма да се счупи поради претенциите към премиерски или министерски пост.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предизвести, че промяната на Габриел като външен министър може да провали ротацията. „ В Меморандума, който сме подписали, ясно е записано, че Денков е един неоспорим и доста добър вицепремиер и министър на образованието. Това ни е в програмата “, съобщи Борисов в коридорите на Народното събрание.

Според него изходът е Мария Габриел - и външен министър, и министър председател, Денков - специфичен вицепремиер и министър на образованието. „ Как се представяте освен това състояние всички министри и зам.-министри на ПП-ДБ, а Мария като кукувица да седи в Министерски съвет? И Асен Василев, който в този момент си командва в Щатите всички министри, тя би трябвало да му се моли всеки ден! “, съобщи Борисов и добави, че триумфите на България във външнополитически проект се не престават не на Външно министерство, а на контактите на Мария Габриел.

Вицепремиерът и министърът на външните работи Мария Габриел разяснява да на този стадий, който ще застане отпред на Министерството на външните работи след ротацията, която се отхвърля при започване на март: „ Не бих коментирала този стадий “ и добави „ нищо не е контрактувано, до момента в който всичко не е контрактувано. Имам европейски опит и мога да го кажа “.

Тя уточни, че продължава анализът на работата на министрите. „ За мен е значимо да останем съществени в желанията си за това България да върви по пътя, по който е поела “, съобщи външният министър.

Според нея в случай че нещото остава по този начин, както са контрактувани тя не вижда опасност за работата и бъдещето на държавното управление. „ Ако останем с това, че всичко е контрактувано, когато е контрактувано, не виждам какво може да бъде опасност за държавното управление. Едно държавно управление не зависи от един човек, а от цялостен ​​екип. Искам да видя, че сме екип на България, който демонстрира резултатите и има всичко “, акцентира Габриел.

В самата Програмата за ръководство на Република България юни 2023 година – декември 2024 година, която е подписана и от ПП-ДБ, и от ГЕРБ, е записано, че след ротацията на настоящия министър председател Николай Денков би трябвало да стане министър на образованието и вицепремиер.

„ В първия интервал ръководството е поверено на акад. Николай Денков, номиниран за министър-председател от „ Продължаваме промяната “-„ Демократична България “. През втория девет месеца отговорността за държавното управление ще поеме госпожа Мария Габриел – номинация на ГЕРБ-СДС, която все още е вицепремиер и министър на външните работи. След размяната акад. Николай Денков ще заместител министър-председател и министър на образованието и науката “, се споделя в документа, с който БГНЕС ще разполага.

В историята на Третата българска страна, изключително в интервала от Освобождението до 9 септември 1944 година, доста постоянно постовете на премиера и външния министър се съвместяват с един човек. Дори в основното за България десетилетие от 1910 до 1918 година, когато се водят войните за национално обединяване, всички министър председатели – Александър Малинов, Иван Гешов, Стоян Данев и Васил Радославов са и външни министри. Подобна процедура има и в ново време, когато министър председатели и външни министри са били Любен Беров през 1994 година и Марин Райков през 2013 година /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР