. Днешният ден, 19 април 2021 г., ще влезе завинаги

...
. Днешният ден, 19 април 2021 г., ще влезе завинаги
Коментари Харесай

ИСТОРИЧЕСКИ УСПЕХ: Хеликоптерът Инджинюъти проведе първия си полет над повърхността на Марс!

. Днешният ден, 19 април 2021 година, ще влезе вечно в историята на авиацията и космонавтиката! За пръв път летателен уред, по-тежък от въздуха, реализира управляем полет на друга планета. Хеликоптерът на НАСА “Инджинюъти ” извърши безпроблемно заложената си стратегия, като се издигна за малко над повърхността на Марс, след което кацна. 

Снимка, снимана от камерите на хеликоптера “Инджинюъти ” по време на неговия полет. Photo credit: NASA

Постижението на пръв взор наподобява непретенциозно. Хеликоптерът доближи до височина от 3 метра, задържа се във въздуха за 30 секунди, след което още веднъж се спусна гладко. Но това е същински момент в жанр “братя Райт ” на друга планета. Полетът на самолета на братята Райт през 1903 година също не е бил особено впечатляващ – той минал единствено 37 метра за 12 секунди. Но това е било едвам началото. В настоящето време авиацията е неизменима част от човешкия обичай, а мнозина от нас са пътували със аероплан. 

Както излитането на братя Райт е било първо и по тази причина революционно, по този начин “Инджинюъти ” проправи пътя към проучването на планетите от Слънчевата система освен със стационарни спускаеми мисии и всъдеходи. То към този момент ще е допустимо и чрез летателни апарати.

Така че, няма спор – през днешния ден човечеството претърпя популярен миг. Допреди 19 април 2021 година хората са осъществявали управляем полет единствено на Земята, а от днешния ден нататък ще може да твърдим, че сме постигнали това на две планети. 

Браво, НАСА! За следващ път галактическата организация на Съединени американски щати сътвори епохално събитие! 

За повече информация:  

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР