Днешните деца се раждат със смартфон в ръце или ако

...
Днешните деца се раждат със смартфон в ръце или ако
Коментари Харесай

Българско приложение учи децата на интернет безопасност

Днешните деца се раждат със смарт телефон в ръце или в случай че това ви е прекомерно безусловно, да кажем, че скорострелно се срещат с вълшебствата на интернет. Не може да не сте виждали хлапета, които още не могат да сформират цели фрази (или даже да произнасят думи разбираемо), само че към този момент умеят да превъртат с дребните си пръстчета разнообразни песнички и детски в телефона на мама или тате. Не сме тук, с цел да се съдим едни други за това, а да приказваме по какъв начин да предпазим децата от рисковото наличие в мрежата, до момента в който се употребяват от безспорните преимущества на интернет.

Всеки родител би трябвало да бъде нащрек за това какво тъкмо гледа детето му, когато сърфира в интернет. С тръгването на учебно заведение кръгозорът на децата се уголемява, а попадането в нови обществени кръгове води със себе си и нови занимания и ползи. Без да се усетим, детето стартира да слуша и гледа незнайни за нас неща в YouTube, да поддържа връзка с другари виртуално и изобщо – да се държи като възрастен човек без обаче да е въоръжено със знанието кое по какъв начин действа в онлайн пространството.

А в това пространство доста неща не са такива, каквито наподобяват – там има и измами, и подправени самоличности, и измислени вести, принуждение, даже случаи на изнудване, а попадне ли едно дете в подобен капан, излизането е мъчно и постанова намесата на възрастен. Затова е нужно децата да са готови авансово за действителността в интернет, само че и това не е лесна задача. Как да обясниш на едно наивно малко дете, че могат да го излъгват или подведат там, където всичко наподобява толкоз занимателно и доброжелателно?

 д iStock/ Getty images/ Freepik

Ето няколко съвета по какъв начин да се справите в другите обстановки:

Фалшив профил – обяснете на децата, че не всеки път хората в интернет са такива, за каквито се показват, доста постоянно всичко е илюзионно. Посъветвайте ги да прибавят единствено хора, които познават от живия живот – учебно заведение, езиков курс, спорт или другари от квартала.

Онлайн тормозът – по какъв начин да се оправи едно дете с него? Ако в общ проект е мъчно за всеки човек да се откъсне от издевателството, то в онлайн пространството от време на време може да е значителнo по-лесно. Посъветвайте детето да ви показа, в случай че има терзания, а в случай че е на възраст, в която не обича да споделя, то може да му обясните, че онлайн платформите към този момент имат алтернатива да докладваш някого и неговата обява, а и да получиш поддръжка.

Качването на фотоси и видеа – значимо е да разбираем на децата си да внимават какво пращат. Онлайн пространството е широко и, за жалост, има доста недоброжелатели. Ето за какво е значимо да посъветвате децата кои свои фотоси и видеа да качват и кои – не.

 f Telenor

За разрешаване на всички тези разнообразни проблеми Теленор България основава и за втора поредна година провежда напълно онлайн акция, като тази година е под наслов: “Дигитални скаути: Знаеш, преди да скролваш”. Приложението е на първо място ориентирано към децата, а задачата е да ги подготвим за това, което не подозират, че ги чака онлайн. Под формата на игри и занимателно наличие всяко дете може да се научи по какъв начин да заобикаля заплахите във виртуалното пространство и по какъв начин да реагира, в случай че въпреки всичко се натъкне на проблем, а в границите на сегашната акция децата могат да завоюват и страхотни награди.

Очакват ги въпроси за отбрана на персоналните данни и пароли в интернет, за сензитивно наличие, неуместно наличие, онлайн тормоз, хакерски атаки, фишинг, спам, медийна просветеност и други, а най-после има и над 100 награди, които ще бъдат раздадени посредством лотария. Освен това най-точните и бързи участници вземат участие в конкуренция за място в класацията Топ 10, където след привършване на играта всеки печели сигурна премия.

е част от програмата на телеком оператора за по-безопасен интернет “Safer Internet”, която има за цел да обезпечи съответни грижи за сигурността на децата онлайн и да сътвори потребни и скъпи привички у тях още от ранна възраст.

Приложението е налично в и и е изцяло гратис – можете още през днешния ден да го свалите на устройството на детето и даже да изиграете игарата дружно. Играта в границите на акцията се организира единствено за 48 часа на 30 и 31 октомври, като всяко дете ще би трябвало да дава отговор на 15 въпроса, с които то може да ревизира знанията си в огромната тематика за онлайн сигурността.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР