Днешната въздушна операция в Сирия е най-голямата от войната в

...
Днешната въздушна операция в Сирия е най-голямата от войната в
Коментари Харесай

Израелските удари в Сирия са най-големите от 35 години, F-16 е свален от сирийска ракета

Днешната въздушна интервенция в Сирия е най-голямата от войната в Ливан през 1982 година и приключи с цялостен триумф, заяви в. " Аарец ", цитирайки началник-щаба на израелските Военновъздушни сили ген. Томер Бар. В същото време формален израелски източник на " Ройтерс " удостоверява, че сирийска зенитна ракета е свалила F-16, който се разруши в Северен Израел.

Самолетът се е прибирал от задача против инсталацията, от която е бил ръководен ирански дрон, свален тази заран над Израел. По неофициални данни са починали четирима ирански военни. В последвалите удари били унищожени 12 цели, в това число 4 сирийски и 4 ирански.

" Това е цялостен действен триумф. Това бе най-голямата офанзива против сирийските противовъздушни сили от времето на " Мир за Галиля " ", цитира пресслужбата на армията думите на ген. Бар. През 1982 година Израел стартира траялата 3 години интервенция, известна още като Първата ливанска война, която включва и конфликт със сирийската войска, ситуирана главно в Южен Ливан.

Техеран през днешния ден изрично отхвърли да е изпращал дрон над Израел и твърди, че той е бил употребен против радикални ислямисти на сирийска територия. Израел твърди, че дронът е бил към 90 секунди в небето на страната, след което е бил свален от хеликоптер. " Смехотворни са и израелските известия, че Иран е забъркан в свалянето на израелския аероплан ", заяви държавната телевизия, цитирайки Бахрам Касеми, представител на външното министерство.

Той повтори известната теза, че Иран няма свои армейски елементи в Сирия, а единствено военни съветници и доброволци от елитния Корпус на революционните гвардейци, " настоящи по покана на законното държавно управление на Сирия ". Подкрепяната от Иран ливанска организация " Хизбула " съобщи, представена от " Ройтерс ", че свалянето на израелския аероплан е белязола " началото на нова стратегическа фаза ", която ще ограничи опцията на Израел да употребява сирийското въздушно пространство. " Днешните събития значат безапелационен завършек на старите сметки ", добави групировката, която се бори в Сирия на страната на Башар ал Асад.
Засега наподобява, че страните в спора се пробват да избягнат разрастването му. The Times of Israel твърди, че Израел с посредничеството на Москва твърди Дамаск и Техеран, че не желае изостране на обстановката.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР