„Днешната ни среща е само началото на един диалог, преди

...
„Днешната ни среща е само началото на един диалог, преди
Коментари Харесай

Гроздан Караджов: По определени маршрути пътищата станаха на юфка

„ Днешната ни среща е единствено началото на един разговор, преди да се прави каквото и да било”, обърна се министърът към представителите на сектора и посочи, че на срещата не е пристигнал с подготвени решения, които да постанова, а задачата е била да се чуят другите отзиви.

Вицепремиерът сложи главен акцент върху справедливостта при заплащането за прекосяването по пътищата на страната във връзка с жителите с леки коли и тежкотоварните превозвачи.

Караджов попита представителите на сектора дали е заслужено българските жители да не престават да заплащат за пътища втори и трети клас, а превозвачите – не, както и дали е заслужено жителите с леките си коли да заплащат два пъти повече от превозвачите с тирове.

„ Тол таксите, които заплащат транспортните средства над 3,5 тона, не са обективни. Товарните превозвачи заплащат 4-5 пъти по-малко, в сравнение с в прилежащите страни, а за някои от рейсовете разликата е до 20 пъти “, уточни той и акцентира, че естественото съответствие е товарните превозвачи да заплащат 70% от пътните такси, до момента в който у нас тежестта пада върху жителите.

По думите на министъра главната причина за регистрираните в България резултати е взетото още на старта на тол системата решение за понижаване на тарифните ставки и въвеждането на нулева ставка за пътищата от втори клас. Той подсети, че това е била краткотрайна мярка поради пандемията и добави, че диалогът по тематиката би трябвало да бъде удължен.

„ Тол системата в страната е въведена за възнаграждение на мрежа с дължина от 6050 километра, само че действително е изключена второкласната мрежа и се таксуват единствено 3115 километра. През 2020 година са събрани 267 млн. лв. от винетни такси и 111 млн. лв. от тол такси, през 2021 година - 271 млн. лв. от винетни такси против 158 млн. лв. от тол такси. Всички рейсове, минали през страната ни предходната година, са генерирали 1,6 млн. лв., разясни Караджов и уточни, че настоящата цена в България е 12 стотинки на километър или три-четири пъти по-ниска от най-близките до нашите цени в Европа.

Вицепремиерът акцентира, че настоящият обсег на системата за тол такси основава прекалено огромно натоварване на републиканската пътна мрежа, която остава отвън обсега от тол таксуването, тъй като, по думите му е стопански доста преференциално да се заобикалят маршрутите с платена тол такса и да се минава по второкласните пътища, за които нищо не се заплаща.

Караджов подсети, че тази мрежа в никакъв случай не е била проектирана и не може да издържи на толкоз натоварен и тежък трафик.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР