Днес започва подаването на документи за кандидатстване в гимназиите с

...
Днес започва подаването на документи за кандидатстване в гимназиите с
Коментари Харесай

Седмокласниците подават документи за кандидатстване в гимназиите от днес

Днес стартира подаването на документи за кандидатстване в гимназиите с банкет след VII клас. Срокът изтича в петък.

За пръв път кандидатстването е напълно електронно. Тийнейджърите могат да го създадат както от домашния компютър, по този начин и да отидат в училище-гнездо. Те могат да аплайват за безграничен брой учебни заведения. В заявката се изреждат освен учебните заведения - всяка паралелка се вписва като настрана предпочитание. Посочват се региона, градът, мечтаното учебно заведение и съответната компетентност.

Максималният общ брой точки е 500. До 400 от тях са от националното външно оценяване, още до 100 прибавя свидетелството за приключен 7. клас.

Първото класиране излиза до 11 юли. След това учениците могат да се запишат там, където са признати, или да изчакат второто класиране (то се афишира до 18 юли), за което обаче нямат право да пренареждат желанията си в заявката. Това може да бъде направено за трето класиране.

Паралелките за банкет са 2499. 57% са в професионални учебни заведения, останалите са в профилирани.

Анализът на резултатите от националното външно оценяване, въз основата на което се прави приемът, ще показа през днешния ден Министерството на образованието и науката. Той ще покаже какво е равнището на явилите се над 61 хиляди възпитаници от цялата страна по български, математика и непознати езици и всеки ще може да реши къде се намира по отношение на " съперниците " си да вземем за пример в София.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР