Днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа. Този

...
Днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа. Този
Коментари Харесай

Фон дер Лайен: Интерконекторът е свобода от зависимостта от руски газ


" Днес стартира нова епоха за България и Югоизточна Европа. Този газопровод трансформира обстановката с енергийната сигурност за Европа. Този план значи независимост, независимост от зависимостта от съветски газ. "

Това съобщи ръководителят на ЕКУрсула фон дер Лайен на церемонията по формалното въвеждане в употреба на междусистемната газова връзка Гърция-България, излъчена директно по Българска национална телевизия.

" В България и в цяла Европа хората усещат следствията от войната на Русия, само че с помощта на планове като този Европа ще има задоволително газ за зимата ", посочи още Урсула фон дер Лайен.

Тя подчера и какъв брой са значими вложенията за възобновимите източници на сила - слънчева сила, водни ел. централии водород, вятърни ел. централи. " Това е сила, която ни прави самостоятелни от външни намеси. Европа има всичко належащо, с цел да се освободи от зависимостта от Русия и всичко е въпрос на политическа воля ", съобщи ръководителят на Европейска комисия.

На церемонията по формалното въвеждане в комерсиална употреба на междусистемната газова връзка Гърция-България в зала 3 на НДК с хазаин президентът Румен Радев участваха още еврокомисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон, президентът на Азербайджан Илхам Алиев, който е на публично посещаване у нас, президентите на Република Северна Македония и на Сърбия Стево Пендаровски и Александър Вучич, министър председателите на Гърция и на Румъния Кириакос Мицотакис и Николае Чука. В нея участваха също служебният министър председател Гълъб Донев, изпълнителните шефове на плановата компания   " Ай Си Джи Би " АД Теодора Георгиева и Джордж Сатлас. 
" Интерконекторът България-Гърция прави нашата страна по-малко уязвима ", съобщи служебният премиерГълъб Донев по време на церемонията. " Новият газопровод има задоволителен потенциал, с цел да задоволи всички потребности. Освен това ще обезпечи диверсификацията на източниците, както и доставките на природен газ за България, което е от основно значение за енергийната сигурност на страната ", сподели Гълъб Донев. Той напомни, че капацитетът на плана ще бъде повишен, откакто стартира работа газовият терминал в Александруполис, Гърция, който ще обезпечи спомагателен достъп до многочислени източници на доставки.

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис съобщи, че доставките на природен газ от Азербайджан за България ще раздерат хубавичко хватка от съветския газ върху района и дружно с останалите инфраструктурни планове, които текат, ще допринесат за развиването на газова мрежа, на която може да се разчита.
Скоро ще проработят и други газови полета в Азербайджан и ще можем да увеличим размера на доставките, съобщи президентът на страната Илхам Алиев.    Той разяснява, че планът ще извършва доста значима роля в обезпечаването на енергийна сигурност и диверсификация на газовите доставки за Европа. Алиев добави, че страната му е благонадежден снабдител на природен газ, само че работи и върху това да се трансформира в подобен и на електричество от възобновими източници на сила. „ Нашият капацитет за вятърни станции в Каспийския басейн е в стотици гигавати. В момента обсъждаме по какъв начин тъкмо да доставим това електричество до европейския континент “, сподели президентът на Азербайджан.    Илхам Алиев обяви, че през тази година страната ще усили износа на природен газ до повече от 22 млн. кубични метра, от които 11,2 млн. ще отидат до европейските консуматори. „ През юли подписахме меморандум за съгласие с Европейската комисия по време на визитата на Урсула фон дер Лайен в Азербайджан. Това е един сериозен документ и до 2027 година, въз основата на този документ, считаме да удвоим доставките на природен газ за Европа. Ние имаме капацитета да реализираме това. “

Президентът Румен Радев съобщи в изявлението си по време на церемонията, че междусистемната газова връзка Гърция-България към този момент трансформира уверено енергийната карта на Европа. " Очаквайки и старта на хъба в Александруполис, ние в действителност ще получим действителна диверсификация ", уточни Радев.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР