Днес започна второто антитръстово дело срещу Google за последните два

...
Днес започна второто антитръстово дело срещу Google за последните два
Коментари Харесай

Съдебният процес на Epic Games срещу Google започна – той може да доведе до съдбоносни последици за Android и Play Store

Днес стартира второто антитръстово дело против Гугъл за последните два месеца. Този път магазинът за приложения Гугъл Play се нуждае от отбрана. Искът на Epic Games е обвързван с обстоятелството, че Гугъл не разрешава да се заплаща за покупки в приложенията, заобикаляйки нейната система за заплащане, а тази система взема комисиона от 15% или 30%. Процесът ще бъде следен от близко от Apple, която прави същото в своя App Store.

Спорът сред Epic Games, от едната страна и Гугъл и Apple от другата произтича от случай през август 2020 година, когато Epic пусна актуализации на играта си Fortnite, които биха разрешили на компанията да фактурира непосредствено на клиентите си покупките в приложението, заобикаляйки магазините за приложения. Тогава Гугъл и Apple побързаха да отстранен Fortnite от своите магазини. На собствен ред Epic Games заведе дело против двете компании, като искаше да позволи директното фактуриране и неограничените съоръжения в Epic Store на смарт телефони.

Искът на Epic Games против Apple беше импортиран в съда през 2021 година и беше обжалван по-рано тази година след решението. Epic загуби по 9 от 10-те точки, само че може да завоюва една отстъпка във връзка с имейлите на клиентите, според от това дали Върховният съд на Съединени американски щати ще реши да прегледа делото против Apple.

Що се отнася до правосъдния иск на Epic Games против Гугъл, делото има една съществена разлика от това против Apple. Гугъл разрешава инсталирането на приложения от източници на трети страни – нещо, което е неразрешено при Apple. Epic възнамерява да твърди, че даже като разрешава това, Гугъл злоупотребява с господстващото си състояние на пазара и затруднява достъпа на потребителите до приложения. По-конкретно Epic възнамерява да обърне внимание на договорите на Гугъл с производителите на смарт телефони. Тези контракти попречват инсталирането на различни магазини за приложения. В същото време договорите с разработчиците на приложения им пречат да пускат продуктите си в конкурентни магазини.

За Гугъл делото против Epic значително се състои в това да потвърди, че комисиона от 15-30% е обективна и служи за покриване на разноските за осъществяване на активност. Компанията ще твърди, че начислява рационален %, нужен, с цел да може да поддържа известния магазин за приложения, на който разработчиците разчитат, с цел да доближат до потребителите.

Гугъл твърди, че таксите, които начислява на разработчиците са едни от най-ниските измежду огромните магазини за приложения. Гугъл може да потърси причини в резултатите от правосъдното дело на Epic против Apple.

Ако Гугъл загуби правосъдния развой, компанията може да бъде принудена освен да позволи заобикалянето на заплащанията в Play Store, само че и да направи други отстъпки. Например, след правосъдния развой на Epic Games може да бъде позволено да конфигурира авансово своя магазин за цифрово наличие на устройства с Android, което евентуално ще улесни потребителите да изтеглят игри, които заобикалят магазина на Гугъл.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР