Днес, за съжаление, лидерството грешно се разбира като вождизъм. Всеки

...
Днес, за съжаление, лидерството грешно се разбира като вождизъм. Всеки
Коментари Харесай

Станишев: Кабинет ще има, ако политиците поемат отговорност

" Днес, за жалост, водачеството неверно се схваща като вождизъм. Всеки е водач на своето племе, на своята партия и го интересува единствено мнението на племето. Но в последна сметка сме едно общество, една нация и партийните водачи не трябва да подхождат толкоз егоистично. Сега наподобява, че образуването на коалиция зависи от локалните избори. Но това схващане е губещо за политиците - те ще изгубят последователи и в случай че не вземат участие в ръководството, тъй като хората чакат ясно носене на отговорност. По време на мандата на моето държавно управление, влязохме в коалиция с Национална движение „Симеон Втори", на които преди бяхме съпротива. Но бяхме със съзнанието, че предстоят значими решения за страната, и направихме всичко по силите си да я водим напред. Това не ни попречи да имаме разнообразни претенденти за локалните избори ", разяснява Станишев и продължи:

" Лидерството значи да водиш публичното мнение, а не да бъдеш функционалност на настроения и популистки настройки. Общественото мнение не е статично, то се трансформира при причини и кураж за действителни дейности ".

По думите му през днешния ден пред България също има значими цели: инфлацията, обедняването, война на 300 км от нас, цялостната геополитическа и зелена промяна, Шенген и еврозоната.

" Заради бездействието на политиците страната ни към този момент загуби 300 млн. евро от Фонда за обективен преход, закъсняваме и с Плана за възобновяване и резистентност. А похарчихме и над 500 млн. лева за избори ", отбеляза още Станишев.

Попитан за разновидностите за сформиране на държавно управление, той съобщи: " Преди вота имаше много изявления по какъв начин вторият би трябвало да поддържа първия за кабинет. Крайно време е да има платформа, която да подсигурява бъдещето на страната и да даде сигурност на хората. А това може да стане единствено със солидна парламентарна поддръжка - в тази ситуация ГЕРБ - ПП-ДБ ".

Помолен да разяснява и неприятните резултати на Българска социалистическа партия, някогашният водач на левицата уточни, че през 2017 година партията е имала 950 000 гласа, а през днешния ден - 225 000.

" Това се дължи най-много на обстоятелството, че управлението на партията я води в неправилна посока. Най-силни сме били, когато лявото е консолидирано към Българска социалистическа партия и сме излизали на избори към центъра. Тогава левицата е била първа или втора политическа мощ. Сега Българска социалистическа партия изгуби своето лице, периферията и поддръжниците си. Кампанията ѝ беше издигната върху страховете на хората, а не отговаряше на техните проблеми. И, естествено, наля вода в мелницата на " Възраждане ", акцентира политикът.

В студиото Станишев отговори и на въпрос за вероятното присъединяване на Българска социалистическа партия в бъдещо държавно управление. " Не виждам по какъв начин партията ще взе участие в кабинет, който ясно ще съобщи като приоритет изпращането на оръжия за Украйна. Това значи ръководството ѝ да се откаже от всичко изговорено до момента и да направи противоположното на това, което чакат членовете на Българска социалистическа партия ", сподели още той.

" България се трансформира, светът се трансформира. Скриването - пурист, водачеството е да водиш, а не да следваш конюнктурни настроения. Общественото мнение не е статично, то се трансформира през водачество ", безапелационен беше Сергей Станишев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР