Днес за 9-та поредна година България отбелязва Световния ден на

...
Днес за 9-та поредна година България отбелязва Световния ден на
Коментари Харесай

17 ноември - Световен ден на недоносените деца

Днес за 9-та поредна година България отбелязва Световния ден на недоносените деца по самодейност на Фондация „ Нашите недоносени деца ". Целта на този ден е да увеличи публичната осведоменост по отношение на преждевременното раждане и развъждането на недоносено дете, както и да изрази съпричастност към фамилиите, изгубили децата си заради прибързано раждане.

По традиция в символ на поддръжка и съпричастност към идеята, в лилава светлина ще светнат основни здания и исторически монументи в страната. В 20.00 ч. през днешния ден, в лилава светлина ще бъдат осветени Националният замък на културата, гр. София, и крепостта „ Царевец " във Велико Търново.

Отбелязваме Деня с 5-дневна онлайн конференция
„ РОДЕНИ ТВЪРДЕ РАНО: медицински и обществени аспекти на развиването на недоносените деца "

В сходство с рекомендациите срещу осъществяване на огромни конференции с физическо наличие, само че и като отговор на нестихващата потребност от профилирана и навременна информация, тази година Фондация „ Нашите недоносени деца " и Център за детско развиване „ Малки чудеса " означават Световния ден на недоносените деца с онлайн събитие с безвъзмезден достъп - конференция „ РОДЕНИ ТВЪРДЕ РАНО: медицински и обществени аспекти на развиването на недоносените деца ", която ще се организира в интервала 16-20 ноември 2020 година Конференцията е разграничена в няколко тематични дни:

Неонатологични грижи за прибързано роденото бебе - 17 ноември 2020
Проследяване на недоносеното бебе и дребното дете - 18 ноември 2020
Кърмене, зареждане и орална грижа - 19 ноември 2020
Ранно детско развиване - 20 ноември 2020
В тематичните панели ще вземат присъединяване водещи неонатолози, акушер-гинеколози, стоматолози, рехабилитатори, психотерапевти, психолози, консултанти по кърмене, логопеди, ерготерапевти и други.
Участието в конференцията е гратис след предварителна регистрация на следния линк: live.premature-bg.com/

На самият 17 ноември (Световен ден на недоносените деца) ще се организира и онлайн среща за обмяна на наставнически опит под надпис " Бебето ми (б)е в неонатология, надалеч от мен " с водещ - психотерапевтът Ния Коновска.

Защо продължаваме да се борим за достъп на родителите
до недоносените им бебета и в изискванията на COVID-19

Дейността на Фондация „ Нашите недоносени деца " за обезпечаване на сложна поддръжка за най-малките и уязвими пациенти - от раждането им, през престоя в болница, до грижата след изписването, не престават и през предизвикателната 2020 година Тази година изправи фамилиите на недоносени деца и медицинските екипи пред ново, непознато досега предизвикателство - коронавирусната пандемия. През лятото на 2020 година започва и световната акция " Без разлъка. Заедно за по-добра грижа! Недоносени и новородени с влошено здравословно положение покрай родителите си. " под егидата на GLANCE, световна самодейност стартирана и координирана от Европейската фондация за грижа за новородените (EFCNI).

Фондация „ Нашите недоносени деца " като част от GLANCE и сътрудник на EFCNI за България, интензивно поддържа акцията. В тази връзка, още през юни тази година, Фондацията излезе с отворено писмо, подкрепено от членовете на Научния ръб и Консултативен съвет към Фондация „ Нашите недоносени деца ", водещи неонатолози и физиотерапевти, което беше изпратено до Министерство на здравеопазването във връзка гледище за неразделяне на фамилиите от техните новородени. До момента няма никаква противоположна връзка и реакция от страна на институциите. Така, в навечерието на Световния ден на недоносените бебета фамилиите към момента нямат достъп до своите новородени, съгласно съществуващата разпоредба на Министерство на здравеопазването за ограничение на свижданията в болничните отделения и макар експертните рекомендации на СЗО, както и потвърденото лечебно влияние върху възобновяване на децата, които имат контактът кожа-до-кожа, кърменето, храненето с кърма, физическата непосредственост и говорът на родителите.

Изграждането на фамилни стаи в лечебните заведения, в които родителите да могат да прекарват пълноценно време с недоносеното си бебе, преди изписването му от болничното заведение, е част от дългогодишните старания на Фондация „ Нашите недоносени деца " за въвеждане на семейно-ориентираната грижа по време на болничния престой на недоносените новородени. Тази година бяха открити две фамилни стаи - в МБАЛ Търговище и в УМБАЛ „ Проф. Д-р Ст. Киркович " АД, гр. Стара Загора. Те разполагат с ъгъл за кърмене и контакт кожа до кожа, преповиване и грижи за бебето. Предвид противоепидемичните ограничения, сега стаите са разполагаем на майките на недоносени бебета в интервала преди изписването им от болница. Стаите са обзаведени и оборудвани с поддръжката на NEPI Rockcastle - компанията-собственик на Paradise Center и Serdika Center в България.

Всеки присъстващ и съпричастен към идеята на Фондация " Нашите недоносени деца " може да направи своето подаяние с дарителски SMS с текст DMS BEBE на номер 17 777 или по банков път:

Фондация " Нашите недоносени деца "
Уникредит Булбанк
IBAN BG24UNCR70001520702588
BIC: UNCRBGSF

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР