Днес Япония отбелязва 79-ата годишнина от първата атомна бомба, ударила

...
Днес Япония отбелязва 79-ата годишнина от първата атомна бомба, ударила
Коментари Харесай

79 г. след атомната бомба над Хирошима: Отдалечаваме се от целта за свят без ядрени оръжия

Днес Япония отбелязва 79-ата годишнина от първата атомна бомба, блъснала страната. В своята тирада кметът на Хирошима съобщи, че войните в Украйна и Газа задълбочават страха и недоверието в международен мащаб по отношение на нова нуклеарна ескалация.

Казуми Мацуи държа мрачна тирада по време на възпоменателното събитие в памет на жертвите на нуклеарната офанзива на Съединени американски щати на 6 август 1945 година, която лиши живота на 140 хиляди души. Той прикани за свят без нуклеарно оръжие. 

„ Продължителната инвазия на Русия в Украйна и влошаващата се обстановка сред Израел и Палестина лишават живота на безчет почтени хора и унищожават естествения живот “, сподели той. „ Тези световни нещастия задълбочават недоверието и страха измежду нациите, засилвайки публичното съмнение, че за разрешаване на интернационалните проблеми би трябвало да разчитаме на военна мощ. "

Кметът съобщи, че Студената война е била прекъсната с помощта на разговора сред Михаил Горбачов, последния водач на Съветския съюз, и тогавашния президент на Съединени американски щати Роналд Рейгън.

" За да се потушат съмненията и подозренията, които пораждат спорове, гражданското общество би трябвало да насърчи кръга на доверието посредством продан и разговор с внимание към другите ", сподели кметът на Хирошима.

Японският министър председател Фумио Кишида, който съставлява изборен регион в Хирошима, предизвести в речта си на церемонията, че за първи път от разгара на Студената война настава поврат в придвижването към свят без нуклеарни оръжия.

" Наш дълг като единствената страна, която е претърпяла потреблението на нуклеарни оръжия по време на война, е да работим праволинейно за реализирането на свят без нуклеарни оръжия ", сподели той.

Video: A moment of silence was held this morning to mark the 79th anniversary of the atomic bombing of Hiroshima.
— Jeffrey J. Hall (@mrjeffu)

Двата удара против Япония доведоха до края на Втората международна война. До ден сегашен Япония остава единствената страна, ударена от атомно оръжие по време на война.

По време на церемонията във вторник високопоставени лица, в това число министър-председателят Фумио Кишида – всички облечени в черни костюми – се поклониха надълбоко и поставиха венци пред мемориалния кенотаф с надпис „ Почивай в мир “.

Днес Хирошима е преуспяващ метрополис с 1,2 милиона души, само че руините на куполна постройка стоят в центъра на града като блестящо увещание за ужасите на офанзивата.

За трета поредна година Русия и Беларус не бяха поканени на церемонията поради рецесията в Украйна.

Това беше първият мемориал на мира в града, откогато Израел стартира военна атака в Газа предходната година след офанзивата на палестинската въоръжена формация Хамас против страната.

Израелският дипломат участва на церемонията както нормално, само че съгласно локалните медии управляващите в Хирошима в никакъв случай не са канили палестински представител.

„ Това, че покана не е била отправена към Палестина, е шокиращо “, съобщи Постоянната генерална задача на Палестина в Япония на обществената медийна платформа X предишния месец.

Градски чиновник сподели пред Агенция Франс Прес през юни, че управляващите в Хирошима са призовали за „ преустановяване на огъня допустимо най-скоро и разрешаване посредством разговор “ в писмото си с покана до Израел.

Израелският дипломат обаче не е поканен на мирната гала в Нагасаки тази година.

Нагасаки сподели, че решението не е било политически стимулирано, а по-скоро взето, с цел да се избегнат всевъзможни непредвидени проблеми.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР