Днес във Франция гръмна грандиозен банков скандал за данъчни измами,

...
Днес във Франция гръмна грандиозен банков скандал за данъчни измами,
Коментари Харесай

Френски прокурори влязоха в 5 от водещите банки в страната

Днес във Франция гръмна величествен банков скандал за данъчни измами , който може да има доста отрицателно отражение върху стабилността на така и така изнервения финансов пазар в Еврозоната и Европейски Съюз. Френските медии оповестяват, че от сутринта 160 чиновници на френската работа за финансови закононарушения (SEJF), дружно с 16 френски и 6 немски магистрати са влезнали в офисите на четири от най-големите френски банки, както и в тези на една оперираща в страната английска кредитна институция, която е най-голямата банка в Европа.

Според това е огромна интервенция, която се организира против Societe Generale, BNP Paribas, дъщерното й сдружение Exane, Natixis и HSBC. Те се подозират в схеми за укриване на налози и пране на пари за близо 140 милиарда евро като против тях се води следствие от френската Национална финансова прокуратура (PNF).
 Европейският пазар на дизелово гориво още веднъж е под обстрел поради митингите във Франция
Европейският пазар на дизелово гориво още веднъж е под обстрел поради митингите във Франция

Франция е обхваната от протестни дейности, които се усещат изключително мощно в рафинериите за недопечен нефт

" Тези правосъдни производства са подбудени от финансов скандал, оголен от Le Monde през 2018 година, който кара страната да губи няколко милиарда евро данъчни доходи всяка година: " CumCum ".

Зад това латинско название се крие необятно публикувана процедура във финансовите институции, състояща се в образуване на комплицирани интервенции на пазарите, за заобикаляне на налога върху дивидентите, изискуем от акционерите на компании , регистрирани на борсата ", напомня Le Monde.

Френският уебсайт показва, че сегашните претърсвания са разследване на пет предварителни следствия почнали в края на 2021-а по медийни разкрития направени три години по-рано.
 Британската банка HSBC стопира финансирането на нови петролни и газови планове
Най-голямата европейска банка стопира финансирането на петролни и газови планове

С известни изключения

" Група от шестнадесет медии разкри през 2018 година посредством " Досиетата CumEx " тези съмнения за големи данъчни измами. Сумата, в началото оценена на 55 милиарда евро, беше доста увеличена през 2021 г . от консорциума, достигайки до 140 милиарда евро за двадесет години ", обобщава Capital.fr.

Сайтът дава някои забавни детайлности по отношение на схемата разкрита от медийния консорциум воден от френския Le Monde и немското издания Correctiv.

" Разследването на PNF следва по-специално тъжба, подадена през 2018 година от 250 данъкоплатци под управлението на депутата-социалист Борис Вало (Boris Vallaud). Последното беше провокирано от разкритията на интернационален медиен консорциум, в това число немския проверяващ вестник Correctiv и Le Monde, за по този начин наречените практики " CumCum ".

Последните се състоят в потреблението на арбитраж за дивиденти, с цел да се разреши на задгранични клиенти, притежаващи акции в регистрирани френски компании, да избегнат налога върху дивидента ", написа Agefi.

Изданието напомня, че въпросните схеми за заобикаляне на дължимите налози върху дивидентите към този момент са провокирали правосъдни каузи в Германия , където съдилищата преследваха дузина пазарни оператори през 2018 година, в това число Deutsche Bank и Société Générale, които апелираха.

Като част от следствията на тези противозаконни договорености, известни като " cum ex " през Рейн, бяха претърсени и пространствата на BNP Paribas във Франкфурт . По въпросните схеми в Германия към този момент има завършили каузи с неоправдателни присъди против лица, които се считат за едни от основателите им Според Agefi тъкмо по такова дело през декември 2022-а на осем години затвор е бил наказан юрист.

В репортажа си по случая телевизионният канал дава спомагателни детайлности по аферата в която е можела да затъне и друга огромна френска банка - Credit Agricol.

" Спомената от пресата измежду банките, които биха могли да употребяват тази скица, Crédit Agricole посредством дъщерното си сдружение Cacib не е едно от предприятията, обект на претърсванията във вторник сутринта, съгласно непосредствен източник. По време на предходни разкрития през 2021 година групата Crédit Agricole уточни пред AFP, че " не е предложила съглашения на своите клиенти за арбитраж на дивиденти, нито е правила арбитражни транзакции за своя лична сметка на дивиденти ", само че че той прави хеджиращи интервенции " в сходство с настоящите законови, данъчни и регулаторни правила ", се споделя в осведомителния материал на медията.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР