Днес Варна е домакин на историческа среща. В резиденция Евксиноград

...
Днес Варна е домакин на историческа среща. В резиденция Евксиноград
Коментари Харесай

Исторически ден за Варна: Турският президент и европейските лидери се събират в Евксиноград

Днес Варна е хазаин на историческа среща. В резиденция " Евксиноград " ще се проведат диалозите сред турския президент Реджеп Тайип Ердоган, министър председателят Бойко Борисов и водачите на Европа Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск.

В дневния ред на срещата на върха ще бъдат разисквани процесът на участието в Европейски Съюз, напредъкът, който е реализиран по избрани въпроси, залегнали в мигрантското съглашение от 18 март, както и съответните стъпки, които следва да бъдат подхванати след срещата, съобщиха от пресслужбата на турския президент.

Срещата на върха ЕС-Турция ще съставлява значима опция за разискване на връзките ЕС-Турция. Предвижда се в границите на срещата във Варна да се организира двустранна среща-разговор сред министър-председателя Бойко Борисов и Ердоган.

Както  Varna24.bg заяви, в морската столица са взети драконовски ограничения за сигурност. 

Два самолета антураж, измежду които и личен готвач, води през днешния ден във Варна турският президент.

Готвачът ще следи дали приготвяните за вечерята на турския президент ястия са безвредни и дават отговор на мюсюлманските условия, заяви Стандарт. Вечерята на Ердоган с ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск, шефа на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер и българския министър председател Бойко Борисов в понеделник в двореца “Евксиноград " би трябвало да затопли връзките сред Турция и Европейски Съюз, които бяха избрани като извънредно влошени от Борисов в петък.

Разговорите са планувани за късно вечерта през днешния ден. От десетина дни огромна група турски охранители е във Варна и координира с НСО ограниченията за сигурност. Турската защита ревизира както маршрутите, по които Ердоган ще стигне от летището до двореца, по този начин и доставките на продуктите за формалната вечеря. Ердоган води и 4-ма свои министри, макар че форматът на срещата е 1 плюс 2. От българска страна с изключение на Борисов в диалозите ще вземат участие външната министърка Екатерина Захариева и министърката на европредседателството Лиляна Павлова. Цял етаж в хотел “Тунела " в Евксиноград е обособен за турския президент, в случай че реши да пренощува. Един етаж ще има и за Юнкер, а Туск ще отседне в Слънчевото бунгало.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР