Днес в социалните мрежи изобилства от изявления, свързани с финансовата

...
Днес в социалните мрежи изобилства от изявления, свързани с финансовата
Коментари Харесай

Цеков отговори на кметовете на ГЕРБ: Няма проблеми с националната програма за общински проекти

Днес в обществените мрежи изобилства от изказвания, свързани с финансовата обезпеченост на Инвестиционната стратегия за общински планове по член 107 от Закона за държавния бюджет за 2024.

 

Голяма част от изнесеното демонстрира неправилна или превратна интерпретация на обстоятелствата и правото.

 

Това написа във фейсбук министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков във връзка острата декларация на кметовете на ГЕРБ, които реагираха на речта му пред националната конференция на " Да, България ", на която гостуваха и останалите водачи от дясната коалиция.

 

Ето целия отговор на министър Цеков: 

 

Днес в обществените мрежи изобилства от изказвания, свързани с финансовата обезпеченост на Инвестиционната стратегия за общински планове по член 107 от Закона за държавния бюджет за 2024. Голяма част от изнесеното демонстрира неправилна или превратна интерпретация на обстоятелствата и правото, заради което бих желал да внеса изясненост, както следва:

 

1. В централния бюджет са заложени 9,99 милиарда лева за финансови вложения, в това число и за планове за общините - вж. член 106 от Закона за бюджета;

2. В член 107 е утвърдена 3-годишна капиталова стратегия, включваща 1625 плана на общините на стойност над 4,1 милиарда лева

3. Договор за финансиране на съответен план се подписва сред министъра на районното развиване и кмета на общината бенефициент.

4. Изпълнението на плана не се финансира напълно предплатено (каквато е била практиката в последните 20 г.), а посредством предплатени и междинни заплащания, дължими при сбъдване на избрани условия - вж. член 107, алинея 9 и алинея 10..

5. Средствата за нужните заплащания към общините се отпускат на Министерство на регионалното развитие от централния бюджет с постановления на Министерския съвет - вж. член 107, алинея 2

 

Накратко казано, обратно на редица политически изказвания, истината е, че няма никакви проблеми с финансовата обезпеченост на националната стратегия за общински планове. В централния бюджет има близо 10 милиарда за финансови разноски, от които Министерски съвет от време на време превежда на Министерство на регионалното развитие средства за заплащания към общините, тогава когато е належащо. Към момента по бюджета на Министерство на регионалното развитие са преведени 400 млн. и това е изцяло задоволително, защото към момента не са постъпили никакви претенции за предплатени заплащания от общините бенефициенти. При привършване на наличната сума, според член 107, алинея 2 от Закона за бюджета Министерски съвет дава спомагателни средства за осъществяване на програмата.

 

Това са обстоятелствата и правото. Всичко друго е дезинформация.

 

 

В разногласието се намеси и депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев. 

 

" Радини безредици тресат ГЕРБ тези дни, кметове реват, депутати се тръшкат! Чета и тежкото подстрекателство от Николай Нанков за парите за общинските планове ", написа Ананиев във фейсбук. 

 

" В бюджета има 10 милиарда лв. за финансови вложения, общинските планове, които са изпълнили изсикванията към днешната дата са към 560 от над 1600 подадени, само че към момента няма нито едно искане за заплащане на задатъците, дублирам НИТО ЕДНО.

Министерство на финансите е превело 400 милиона към Министерство на регионалното развитие с цел да се подготвят за първите плащани, когато бъдат поискани и ГЕРБ изпада в нервност, че щяло да има единствено 400 милиона и край.

" Бебетата " ще реват, " чекмеджетата " ще скърцат, " чувалите " ще недоволстват ", написа още той. 

 

Според депутатът от ПП-ДБ подправените вести и офанзивите ще не престават.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР