Днес в Сърбия се провеждат избори 2 в 1 -

...
Днес в Сърбия се провеждат избори 2 в 1 -
Коментари Харесай

Днес сърбите гласуват на местни и парламентарни избори

Днес в Сърбия се организират избори 2 в 1 - парламентарни и локални. Това се случва в условия ковид и протест на половината от опозицията, което предвещава триумф за ръководещата Сръбска прогресивна партия, предава БНР. 6 милиона и 500 хиляди са записаните сръбски гласоподаватели, а в парламентарните избори вземат участие 21 изборни листи на партии и обединения. За място в сръбската Скупщина те би трябвало да преминат 3-процентовата преграда.

Сърбите избират кметове и общински препоръки, а в самостоятелната област Войводина гласоподават и за локален парламент. Секциите отварят в 7 сутринта и затварят в 8 вечерта, въведени са строги условия за маски и защитни средства против разпространяването на ковид.

Прогнозите сочат, че ръководещата Сръбска прогресивна партия на президента Александър Вучич ще получи 50% от гласовете, на второ място се подрежда Социалистическата партия и съдружен сътрудник с 10%. Основните опозиционни партии приканиха за протест на вота, който съгласно тях няма по какъв начин да бъде почтен при президентския мандат на Вучич. 20 дребни опозиционни обединения въпреки всичко вземат участие в изборите. Очакванията са през днешния ден да има ниска изборна интензивност.

Според прогнозите 34% от гласоподавателите няма да отидат да гласоподават или поради апела за протест, или поради ковид. Това са първите избори в Европа след началото на пандемията, която затвори граници и унищожи стопански системи.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР