Днес в Русия влиза в сила законът за суверенен интернет,

...
Днес в Русия влиза в сила законът за суверенен интернет,
Коментари Харесай

Драконовски закон за контрол върху интернет влезе в сила в Руската федерация

Днес в Русия влиза в действие законът за ”суверенен интернет ”, изолиран от огромните международни сървъри. Проектът му провокира опасения и опозиция измежду правозащитниците, съгласно които вкарва несъразмерен надзор на властниците върху обществените мрежи.
Законът планува основаване на инфраструктура, която сякаш трябвало да обезпечи работата на съветските интернет запаси, ако локалните оператори изгубят опцията да се свързват с интернет сървърите в чужбина, съобщи Българска телеграфна агенция.

Руските интернет снабдители ще би трябвало да се уверят, че на мрежите им са конфигурирани " механически средства ", осигуряващи " централизиран надзор върху трафика ", с цел да бъдат парирани " възможни закани ".

Законът остро бе подложен на критика като опит за надзор върху интернет и даже за последователно уединяване на съветския бранш от международната мрежа, който остана едно от последните свободни пространства за опозицията и за критиците на съветските управници.

" Сега държавното управление може директно да цензурира наличието или даже да трансформира съветския интернет в затворена система, без да осведоми хората какво прави и за какво го прави ", съобщи в официално съобщение " Хюман райтс уоч ".

Законът, против който се подвигнаха на митинги десетки хиляди руснаци, " слага в заплаха правото на независимост на словото и правото на онлайн информация на хората в Русия " и отваря път към " всеобщо следене ". В общо официално съобщение редица правозащитни организации обявиха, че се опасяват от нови ограничавания за така и така осакатените медийни свободи в Русия.

Кремъл обаче декларира, че няма желание да гради локално сходство на китайската " Велика осведомителна стена " и желанието му е единствено " да пази " съветския интернет.

Законът бе подложен на критика и предвид на забележителните разноски, с които ще натовари съветските интернет оператори, някои от които може да банкрутират.

През последните години съветските управляващи непрекъснато стягат контрола върху националния бранш от интернет, като блокират наличие и цели уеб сайтове, свързани с опозицията. Бяха притиснати и неразрешени мрежи в интернет, отказали да сътрудничат на кремълската агитация: видеоплатформата " Дейлимоушън ", обществената мрежа " Линктин " и информационното приложение " Телеграм ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР