Днес в родопското градче Широка лъка се събират хора отблизо

...
Днес в родопското градче Широка лъка се събират хора отблизо
Коментари Харесай

140 години от рождението на екзарх Стефан честват в Широка лъка

Днес в родопското градче Широка лъка се събират хора от близко и отдалеко, с цел да почетат паметта на екзарх Стефан във връзка 140 години от рождението му.
Заупокойна Света литургия отслужи пловдивския митрополит Николай в църквата " Успение Богородично ", а висок посетител на годишнината е българският патриарх Неофит. В службата се включиха и митрополитите от Светия синод.
В двора на църквата се намира и първото учебно заведение в селото, то носи името на Свети Пантелеймон и век обратно е било изворът на просветата в родопския край. Предстои ремонт и реституция на постройката, единствено преди седмици държавното управление отпусна за тази цел 760 000 лева на община Смолян.
Екзарх Стефан е роден в Широка лъка в фамилията на поп Георги Шоков. Той приключва Богословското учебно заведение в Самоков, по-късно Духовната академия в Киев. Бил е преподавател в Пловдивската мъжка гимназия, а по- късно и в Българската духовна семинария в Цариград. През 1910 година приема отшелнически ранг. Екзарх Стефан е взел участие в комисията Карнеги и в комисията по подписване на мира с Турция през 1913 година. По-късно специализира богословие в Женева и Фрибург, извършва в това време и някои дипломатически задачи на българските държавни управления. Ръкоположен е за свещеник Маркианополски през 1921 година, а през 1922 е определен за софийски митрополит. Едно от делата, с които остава в историята, е заслугата му за извоюваното единодушие от Цариградската патриаршия за повдигане на схизмата, наложена от нея на Българската екзархия още през 1872 година. Той е и един от хората, застанали с целия си престиж против опита българските евреи да бъдат избавени от концентрационните лагери през 1943. Още има живи евреи в Пловдив, които си го спомнят от оная злокобна нощ, която са прекарали събрани в едно учебно заведение. Тогава той декларира, че ще легне на релсите и няма да допусне влакът с тях да потегли. Заради тази си храброст той е провъзгласен за Праведник на света от израелския мемориален институт " Яд Вашем ".
Екзарх Стефан управлява Софийската митрополия до 1945 година, а на 21 януари същата година е определен за български екзарх с съвсем цялостно болшинство. В тази си роля той твърдо пази престижа на църквата, само че новата власт не му прощава- през септември 1948-ма с държавно решение е свален от служба и интерниран в с. Баня, Пловдивско под насилствен домакински арест. Там и умира на 14 май 1957 година. Тленните му остатъци са намерили покой в съборната черква " Успение Богородично " в Бачковския манастир.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР