Днес в много градове на страната ще има протести на

...
Днес в много градове на страната ще има протести на
Коментари Харесай

Родители обявиха код черно

Днес в доста градове на страната ще има митинги на родители, които се включват в самодейността " Код черно “. В София митингът е пред постройката на Народното събрание.

Със законите си България убива своето бъдеще, разяснява в предаването " Тази заран “ по bTV Златина Хаджипанайотова – юрист, вдовица с три деца и уредник на митинга.

Държавата не поддържа нито българското дете, нито работещия родител, посочи тя. 

Хаджипанайотова даде образец с един от съорганизаторите – татко, който от три години се бори за пенсия за щерка си, откакто губи брачната половинка си, когато тя е студентка на 25 години. Наследствена пенсията му е отказана, тъй като брачната половинка му няма насъбран стаж. Изискванията за лична пенсия пък са да има приход под обезпечения най-малък приход за страната, който към днешна дата от 75 лева на член от фамилията. Това значи, че един вдовец с едно дете би трябвало да получава под 150 лева, с цел да има право детето му на такава лична пенсия, посочи Хаджипанайотова. Борислав три години се бори за тази пенсия, последно беше събрал и входирал всички документи на 3 януари 2018 година След оповестяването на митинга очевидно ни видяха – през вчерашния ден той получи отговор, че документите му са прегледани и ще бъдат гласувани от Министерския съвет. Министерски съвет гласоподава всяка лична пенсия от 108,88 лева, посочи тя.

19-годишната студентка Емили Михайлова описа, че на нея ѝ е отказана наследствена пенсия, откакто татко ѝ почива през 2016 година, тъй като той няма трудов стаж. От 2004 година обаче мъжът е бил със 70% неработоспособност, т.е. нямало е по какъв начин да работи. Детски надбавки са ѝ отказани, тъй като майка ѝ живее в чужбина от години, с цел да ѝ обезпечи естествен живот. 

Изискваме от страната да вкара " детски добавки “. Към момента съществува понятието " детска надбавка “. Това е обществена помощ, която се поставя на майките предвид на прихода. В множеството европейски страни няма обществени помощи детска надбавка, а добавки и раждайки дете на тази страна, имаш право на тази добавка, сподели Хаджипанайотова.

Тя дефинира като " близо до геноцид “ настоящето състояние, че в случай че майка има задоволително висок приход и не получава надбавка, даже на следващия ден да остане без работа, още веднъж няма право на такава помощ, тъй като се вземат поради приходите за предходните 12 месеца. " Тоест всяка неработеща майка, подавайки документи за детски надбавки, ще ги получи, а всяка работеща майка, с по-висок приход, която е плащала съществени осигуровки на страната, няма да ги получи “, сподели тя.

Хаджипанайотова засегна и тематиката за опазването на здравето. Според нея всяко българско дете би трябвало да получи гратис опазване на здравето.

Протести през днешния ден ще има в София, Варна, Добрич, Русе, Ямбол, Стара Загора, Свищов, Свилен град и Есен (Германия).
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР