Днес в Министерството на труда и социалната политика (МТСП) се

...
Днес в Министерството на труда и социалната политика (МТСП) се
Коментари Харесай

Започва картографирането на уменията на заетите в ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3

Днес в Министерството на труда и обществената политика (МТСП) се организира среща на министър, политическия ѝ кабинет и изпълнителния шеф на Агенцията по заетостта Смилен Вълов с изпълнителния шеф на Топлоелектрическа централа „ КонтурГлобал Марица Изток 3 “ Васил Щонов и представители на КНСБ и КТ „ Подкрепа “.

Поводът за срещата бе оповестеното на 22 март 2024 година решение на управлението на сдружението да редуцира към една трета от личния състав – до 160 души. Съкращенията ще стартират в средата на месец май, когато изтича законовият 45-дневен период от уведомяването за пускане на процедура за всеобщи уволнения. В централата и корпоративния офис на сдружението работят общо 450 души.

„ Искам да уверя служащите в КонтурГлобал, че МТСП и териториалните структури на Агенцията по заетостта са в цялостна готовност да им обезпечат оптимално подпомагане в адаптирането им към пазара на труда след напускането на централата. За нас е значимо те да имат най-малък престой отвън претовареност, да не губят мотивация и да са добре осведомени за опциите, които им се оферират “, сподели министърът на труда и обществената политика доктор в наличието и на шефовете на бюрата по труда в Стара Загора, Раднево, Хасково и Димитровград. Всички те имат подготвеност да стартират да работят с служащите, които следва да бъдат освободени. 

Изпълнителният шеф на централата Васил Щонов предложения представителите на синдикалните организации да стартират незабавно картографирането на уменията на работещите, на които им следва редуциране. „ Приканвам ви към сензитивност към тези хора, доста от които работят тук от 30 години. Нека улесним оптимално процеса за тях. През идващите няколко седмици ще стартираме идентифицирането на чиновниците, които да бъдат освободени първи съгласно критериите, контрактувани със синдикатите. Разбрали сме се за погашение на компенсации в размер от 6 до 10 месечни работни заплати. За нас е значимо обаче да помогнем на освободените служащи да изградят нови умения, а на тези, които ще останат в централата, да осигурим образование, с цел да се включат в построяването на нови мощности с по-малък въглероден отпечатък “, отбеляза Щонов.

Освободените от КонтурГлобал служащи ще имат опция да се записват в бюрата по труда и да получават обезщетение в размер на 60% от междинния си застрахователен приход за 24 месеца обратно, само че не повече от 2250 лева съгласно новия оптимален дневен размер на компенсацията за безработица. Максимумът за приемане на компенсацията е една година при над 15 години застрахователен стаж, насъбран след 2001 г. В същото време лицата ще имат опция да стартират курсове за подготовка и преквалификация, финансирани по Програма „ Развитие на човешките запаси “ на МТСП, с цел да могат да си намерят работа, в това число и по новите планове на Топлоелектрическа централа „ КонтурГлобал Марица Изток 3 “. Очакванията на управлението на централата са тя да проработи през втората половина на годината.

В идващите дни ще бъде подписан контракт за безплатна финансова помощ по план „ Адресиране на провокациите на пазара на труда “. Той ще се финансира по Програмата „ Развитие на човешките запаси “ и е ориентиран към идентифициране и картографиране на наличните умения и настройките за развиване на заетите лица в Топлоелектрическа централа и въглищните мини, наранени от енергийния преход в областите Стара Загора, Кюстендил и Перник. Информацията, която ще бъде събрана посредством картографирането на уменията, ще послужи на работодателите в трите области, търсещи работна мощ, на бъдещи вложители за осъществяване на бизнес вложения, както и за създаване, обмисляне и даване на подобаващи ограничения за кариерно развиване, за повишение на квалификацията и за преквалификацията на засегнатите лица.

На равнище Министерски съвет е образувана междуведомствена работна група с присъединяване на всички ангажирани министерства – на енергетиката, стопанската система, нововъведенията, районното развиване, околната среда и финансите, координирана от Министерството на труда и обществената политика. Нейната цел е да сътвори повсеместен проект за обективен преход на лицата, наранени от затварянето на мините и топлоцентралите в Маришкия басейн. Срещата на междуведомствената работна група е планувана за втората седмица на април, оповестиха от пресцентъра на МТСП.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР