Днес в Луковит се проведе заседание на Общинската епизоотична комисия

...
Днес в Луковит се проведе заседание на Общинската епизоотична комисия
Коментари Харесай

Луковит разпореди мерки срещу АЧС. Разкрити са временни КПП-та на вход-изходите на село Карлуково

Днес в Луковит се организира съвещание на Общинската епизоотична комисия поради установеното огнище на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС) в село Карлуково. Присъстваха и кметове на обитаеми места в общината.

Вчера със своя заповед изпълнителният шеф на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) разгласи първично зародилото огнище и дефинира 3-километрова защитна зона към него, в която влиза с. Карлуково. Определена е и 10-километрова следена зона към огнището, в която попадат гр. Луковит и села от общината – Петревене, Тодоричене, Румянцево, Беленци, както и общо седем села от общините Ябланица и Роман. Предприети са ограничения за надзор и очистване на болестта. Предстои реализиране на епизоотично изследване и следене на придвижването на домашни прасета, свързани с обитаемото място, 35 дни преди определяне на болестта.

В Луковит Общинската епизоотична комисия разиска и одобри съответни ограничения за деяние в усложнената епизоотична конюнктура. По предложение на комисията, кметът на общината издаде Заповед №390 от 11.08.2023 година, със следните разпореждания:

-        Да се извърши механично разчистване и многократна стерилизация на мястото, където е открит трупът на свинята;

-        Забранява се влизането и излизането на хора, моторни транспортни средства, транспортни средства, задвижвани от животинска двигателна сила или физическа мощ в това число селскостопанска техника, без позволение на БАБХ, в региона на с. Карлуково по време на осъществяване на ограниченията, като се изключи чиновници на Министерство на вътрешните работи, медицински лица в това число незабавна здравна помощ, представители на централната и локална власт, регионалната администрация и лицата, имащи адресна регистрация в обитаемото място;

-        В обитаемоте места на община Луковит да се извърши броене и актуализация на данните за домашните прасета и животновъдните обекти в осведомителната система ВетИС, както и да се вземат двойни кръвни проби от домашни прасета по скица, одобрена от ОДБХ-Ловеч.

-        Забранява се търговията, напредването и превозването на домашни прасета, като се изключи тези от индустриални свиневъдни стопанства и фамилни ферми, намиращи се отвън обитаемоте места от 10-километровата следена зона, предопределени за неотложно кръвопролитие и за доотглеждане до софтуерно свързани обекти;

-        Да се съблюдават откритите правила за ограничение разпространяването на АЧС по време на ловните излети, в това число ограниченията за биосигурност и навреме обявяване за открити трупове на диви прасета.

-        Да се извърши годишна инвентаризация на стопанствата вид „ заден двор “, да се даде информация по отношение на регистрацията, дружно с даване на бланка-заявление.

В осъществяване на заповедта, в следобедните часове неотложно бяха разкрити два краткотрайни контролно-пропускателни пункта (КПП) на вход-изходите на село Карлуково. Дежурят сборни екипи от чиновници на районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи и на общинската администрация. Допуска се влизане единствено на поданици на селото, служебни и медицински лица. Извършва се стерилизация на моторните транспортни средства при влизане и излизане от селото.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР