Днес в град Сдерот училищата отново отвориха врати за първи

...
Днес в град Сдерот училищата отново отвориха врати за първи
Коментари Харесай

5 месеца след нападенията на Хамас децата се връщат на училище

Днес в град Сдерот учебните заведения още веднъж отвориха порти за първи път след нападенията на " Хамас " на 7 октомври и по този начин животът в израелските обитаеми места покрай линията Газа направи още една стъпка към нормализиране, предава Българска телеграфна агенция.

" Наистина имахме доста, доста, доста трогателен ден, това е среща след месеци с възпитаници, които не сме виждали, със фамилии, които не сме виждали ", сподели Дина Хури, шеф на религиозно-научното учебно заведение в Сдерот.

" Децата зададоха доста въпроси. Ние отговорихме на някои от въпросите, на това, на което може да се отговори. Но те най-много получиха мощ. И най-много получиха прегръдка ", сподели Хури.

От 7 октомври насам 30 000 поданици на Сдерот бяха евакуирани в хотели в цялата страна. Приблизително 30% от популацията се е завърнало към този момент вкъщи.

" Усмивка, която озаряваше лицата на момчетата и девойките от Сдерот, когато те дойдоха в учебните заведения тази заран, споделя всичко ", съобщи кметът на Сдерот Алон Давиди.

От общината оповестиха, че са били наети 130 терапевти, които да бъдат разполагаем на завърналите се деца и да съветват учителите в 13-те съществени учебни заведения в Сдерот, четирите гимназии, 82-те детски градини и 19-те дневни центъра.

За да обезпечи подготвеност, общината организира през последните дни поредност от всеобхватни учения, симулиращи разнообразни сюжети с личния състав по сигурността и службите за незабавна помощ.

" Ние разбираме, че се връщаме към интервал на пригаждане, в който имаме задачата да възстановим естественото държание отпреди. Възстановяване на престижа на родителите, наблюдение на познанствата на детето и на неговата интензивност в обществените мрежи и така нататък Това, което е било преди 7 октомври, се е трансформирало и ние разбираме, че би трябвало доста да разтеглим ограниченията в региона на публичната сигурност ", съобщи учителят в пети клас Коби Едри.

Повече от 200 бойци и цивилни чиновници по сигурността бяха ситуирани в целия град, с цел да охраняват образователните заведения и други публични места. Войници също по този начин придружаваха учениците в рейсовете, подготвени да предложат помощ при положение на ракетен обстрел.

В четвъртък две ракети, изстреляни от Газа, задействаха сирените в Сдерот. И двете бяха свалени от прехващачите на системата   " Железен купол ", без да причинят вреди.

" Просто се радваме да забележим още веднъж всички наши деца ", сподели Ясмин Габай, шеф на началното учебно заведение " Гил Рабин ".

Свикнал с ракетния обстрел след изтеглянето на Израел от Газа през 2005 година, Сдерот е оборудван със особено предпазени пространства. Повечето общински здания, в това число закрит център за отдих за деца с повърхност 3000 кв. м, са укрепени. Градът се намира на по-малко от един километър от границата с Газа. П През идващите месеци към съществуващите сили за сигурност на Сдерот ще се причисли още един армейски батальон. По време на борбата за Сдерот бяха убити 50 цивилни и 20 чиновници по сигурността.

Най-малко 1200 души бяха убити, а 240 израелци и чужденци бяха взети за заложници при нападенията на Хамас против израелски общности наоколо до границата с Газа на 7 октомври. От останалите 134 заложници Израел неотдавна разгласи 31 за мъртви.
ТЕМА преди 54 минути 737 преди 1 час 636 преди 6 часа 834
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР