Днес в Благоевград предстои откриването на консулство на Сърбия. В

...
Днес в Благоевград предстои откриването на консулство на Сърбия. В
Коментари Харесай

На сесия днес: ВМРО с гневна позция около откриването на консулство на Сърбия в Благоевград

Днес в Благоевград следва откриването на консулство на Сърбия. В тази връзка от Вътрешна македонска революционна организация излязоха с твърда позиция срещу това желание на страната. Председателят на Общинския комитет на Вътрешна македонска революционна организация БлагоевградВангел Тодоров уважи декларацията по отношение на отварянето на Почетно консулство на Република Сърбия в Благоевград на днешната изключителна сесия на Общински съвет Благоевград. Ето какво се споделя в нея:

Това е следващата провокация към България от сръбската страна, следващата смелост и безочливост. Виждаме го даже и в датата, която са избрали за откриването на това консулство. На 19 май 1934 година, с помощта на Югославия, в България се прави прелом. Това е интервенция на Кралство Югославия във вътрешните работи на Царство България. Намеса, целяща ликвидирането на България като страна и присъединението на българските земи към Кралство Югославия.

Това с датата не е съвпадане, Сърбия го е правила и различен път. Когато се подписва пагубният за България Ньойски контракт, точно Сърбия упорства той да се подпише на 27 ноември. А за какво 27 ноември? Защото това е денят, в който България реализира първата си огромна военна победа в Сръбско-българската война от 1885 година и от този момент е празнуван като празник на Българската войска.

За преврата от 19 май 1934 година Иван Михайлов написа:

„ След пробива на Добро поле сърбите най-вече се зарадваха когато падна погубен Тодор Александров – за сметка на българите. Но на 19 май 1934 година те се зарадваха повече в сравнение с при гибелта на Тодора. Защо? Очевидно е, че на 19 май те са спечелили нещо значимо за себе си. А от това следва, че на 19 май българите са изгубили нещо прекомерно скъпо и значимо. “

Питам се дали в този момент не е отново по този начин? Питам се дали в този момент, когато към този момент от толкоз дълго време в България избрани хора си играят на политици и бутат страната към пропастта, когато същите тези хора направиха страната слаба, дали Сърбия не е видяла подобаващата опция да направи следващата конспирация, следващия си подъл ход? Питам се дали това няма да е новото сборище на всички българомразци, новото гнездо на антибългарска политика? Питам се дали противозаконната „ ОМО-Илинден “ към този момент няма да си има публично консулство тук в Благоевград? Тази „ ОМО Илинден “ която, както Сърбия, нееднократно е отправяла своите претенции Пиринска Македония да се отдели от България и да се даде на Македония.

Истината е, че до Балканските войни развиването на Македония е българско, а за „ македонска националност “ и „ македонска нация “ стартира да се приказва едвам след рухването на региона под сръбско иго. И, в случай че популацията в българската, Пиринската част на Македония е останало българско, то в югославската, Вардарската част се построява македонско национално схващане и нова македонска нация.

Истината е, че популацията на цялата географска Македония е българско в предишното, а на Пиринска Македония и в сегашното.

Назад във времето също сме следили опити за нормализиране на връзките със Сърбия. Разменят се посланици, засилват се комерсиалните и културните връзки. Но, зад прикритието на тези връзки, постоянно лъсват същинските цели на сръбските управляващи, а точно нелепите им искания към Пиринска Македония.

Отдавна е пристигнало време да сложим надгробния камък на българското сърбоманство, защото то е една от язвите на нашето общество. Защото всеки път, когато България се е опитвала да реализира своето национално единение и да обезпечи своите естествени граници, тя е срещала Белград на пътя си. "

Тодоров изрази сложи няколко въпроса, изразяващо мощно терзание към откриването на консулството и настоя:

" Служебното държавно управление да анулира решението за разкриване на консулство на Сърбия в Благоевград

Налице е действителна опция дипломатическият център в Благоевград да бъде употребен за враждебни дейности и подривна активност от страна на Белград. Сърбия е страна, която към момента отхвърля да следва общата външна политика на Европейски Съюз. Нещо, което е в прорез с настояването да бъде член на същия този Съюз. Освен това, в последните години по никакъв метод не можем да назовем сръбската страна добросъседска или другарска.

Затова считам за безусловно необходимо Министерство на външните работи да даде отговор на следните въпроси по отношение на решенията и задачите на консулството в сърцето на Пиринска Македония:

1. Какво постанова разкриване на Консулство на Република Сърбия в Благоевград?

2. Какви са аргументите за назначението на едно и също лице с функционалностите консулско длъжностно лице на страната Казахстан и на страната Сърбия?

3. Защо ролята на консулски длъжностни лица е поверена от българската страна в ръцете на двама души, членове на едно и също семейство?

4. Какъв сигнал насочва българската страна в двустранните връзки с Република Северна Македония с решението за отваряне на Консулство тъкмо в Благоевград?

Остават и редица подозрения и неясноти по отношение на назначението на консула в Благоевград, който извършва длъжността на почетен консул и на Казахстан. В същото време, неговата брачна половинка е почетен консул на Сърбия в Пловдив, от месец юли 2020 година Така се основава усещането, че едно семейство си поделя представителството на западната ни съседка за съвсем цяла България и аргументите за това остават незнайни за българските жители. А това е неприемливо да се позволява във външната политика на страната ни!, сподели Тодоров.

В.Василев

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР