Днес в България е пристигнал Волоколамският митрополит Антоний, председател на

...
Днес в България е пристигнал Волоколамският митрополит Антоний, председател на
Коментари Харесай

ДБ: Посещението на Волоколамският митрополит Антоний е нарушаване на националната сигурност на страната

Днес в България е дошъл Волоколамският митрополит Антоний, ръководител на външния отдел на съветската черква. Епископ Антоний идва без покана от Българската православна черква, което е нарушаване на църковния ред и на процедура нарушение на българската църковна самостоятелност. Негово Светейшество Неофит е отказал среща с него. Единствено видинският митрополит Даниил и ловешкият Гавриил са изявили предпочитание да се срещнат с Антоний, оповестяват от пресцентъра на " ".

С визитата на Антоний, висшият представител на Московската патриаршия, която намерено поддържа нашествието на Путин в Украйна, прогласява я за обективна и за война в отбрана на православието, оправдавайки убийствата на цивилни жители, дами и деца се компрометира и България. Той идва да притиска Българската православна черква да признае църквата в Република Северна Македония със статута и наименованието несъмнено от Сръбската черква през май 2022. Това би означавало признание от страна на Българската православна черква на противоканонично издадения от Сръбската черква „ томос ” във връзка с църквата в Република Северна Македония, показват в позицията си от политическата групировка.

Според каноните на православната черква Вселенската патриаршия е единствената, която има право да издава Томос за автокефалия на която и да е друга православна черква. Заемането на просръбска и проруска позиция от страна на Българската православна черква може да докара до съществени дипломатически затруднения освен с останалите православни църкви, само че и с гръцката страна.

Интересите на България като член на Европейски Съюз и НАТО са да поддържаме най-тесни съюзнически и най-близки връзки с нашите  съседи и сътрудници. Междуцърковните връзки са интегрална част от междудържавните връзки и са от необикновен интерес за Българската страна.  

Българската православна черква, въпреки да не е част от светското ръководство на страната, тя е неизменима част от нашето лице пред света и в случай че някой представител на висшия клир заема политически позиции в поддръжка на съветската експанзия и вероломна война от страна на Русия против Украйна, война в която починаха десетки хиляди почтени украински жители, а милиони са подложени на безчовечен условия на живот, то такова държание не може да остане без последици. В основата на християнството стои мирът, а духовенството като неизменима част от устоите на страната ни не трябва да се поддава на целенасочени провокации като сходни неизяснени визити, които са в прорез с църковната дипломация.

смята това посещаване за нарушение на националната сигурност на страната и за това призоваваме ДАНС да предприеме всички нужни ограничения по отношение на визитата у нас на митрополит Антоний, заместител на съветския патриарх Кирил, като по едно и също време с това призоваваме да бъде наложена ограничаваща мярка за недопускането на митрополит Антоний на територията на България, вземайки поради събитието, че поради войната в Украйна Русия включи България в листата с неприятелските страни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР