Днес в 750 училища се провежда Държавният зрелостен изпит по

...
Днес в 750 училища се провежда Държавният зрелостен изпит по
Коментари Харесай

По Вариант №1 ще пишат зрелостниците на матурата по български език и литература

Днес в 750 учебни заведения се организира Държавният зрелостен изпит по български език и литература. Малко преди 6 часа тази заран беше генерирана изпитната композиция за държавния зрелостен изпит по БЕЛ. За написването на интерпретативното съчинение или есето се падна вид от композиция №1, само че информацията за формулирането на тематиките ще бъде обявена по-късно денем. Броят на вероятните комбинации за генерирането на изпита, дружно с тематиката, беше 5 859 375.
Очаква се 47 654 зрелостници да се явят на изпита. Той стартира в 8.30 ч. Всички участници би трябвало да заемат местата си в учебните заведения до 8.00 ч. Те би трябвало да носят документ за идентичност и служебна записка. Важно предписание е да се написа единствено с черен химикал.

9000 квестори пазят матурата по БЕЛ в 750 учебни заведения - какво би трябвало да знаят учениците

Изпитът е разграничен на три модула. Първите два са по 60 минути, а третият – 120 минути. За възпитаници със СОП са планувани до 30 минути повече за всеки модул, както и рационални удобства. Има и видеонаблюдение в действително време.

И тази година оптималният брой точки на матурата ще е 100 точки, а изпитът се счита за изискан при най-малко 30. Тестът се състои от 22 задания с избираем отговор, 16 с къс свободен отговор и 2 с уголемен свободен отговор. Последният 41 въпрос включва писане на есе или интерпретативно съчинение, като за втора поредна година за тях ще има две обособени тематики. Съчинението е върху изучавана творба. При него от зрелостниците се чака да интерпретират заложената тематика по отношение на текста на творбата. От тях се изисква да формулират ясна теза, да я аргументират, да разясняват употребяваните изразни средства. Темата за есе не е обвързана с съответен книжовен текст и при нейното интерпретиране няма ограничавания.

Резултатите от държавния зрелостен изпит ще бъдат оповестени до 9 юни.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР