Днес в 17:43 ч. българско време европейският спускаем апарат “Скиапарели

...
Днес в 17:43 ч. българско време европейският спускаем апарат “Скиапарели
Коментари Харесай

Спускаемият апарат Скиапарели се отдели благополучно от ЕкзоМарс-2016!

Днес в 17:43 ч. българско време европейският спускаем уред “Скиапарели ” се отдели наред от носещата го автоматизирана междупланетна станция “ЕкзоМарс-2016 ”! Добрата вест беше обявена посредством един от формалните Туитър сметки на ЕКА – ESA Operations.

След разделянето на “Скиапарели ” беше сполучливо получен радиосигнал от “ЕкзоМарс-2016 ”, само че по някаква причина радиосигналът не съдържаше предстоящата от екипа телеметрична информация. Потвърждение за сполучливо делене има с помощта на Доплеровите данни. Специалистите проучват какво е довело до това отклоняване от естествената работа. Засега няма съществени учредения за терзания заради този факт – радиовръзката с автоматизираната станция е постоянна.

Това бе извънредно сериозен миг за задачата. Ако разделянето не беше сполучливо, освен кацането на демонстрационния спускаем уред “Скиапарели ” щеше да пропадне. Орбиталната задача на “ЕкзоМарс-2016 ” също щеше да се провали, тъй като моторът на станцията не е задоволително мощен, с цел да вкара както “ЕкзоМарс-2016 ”, по този начин и по едно и също време прикачения към нея “Скиапарели ”.

Оттук насетне през идващите три дни “Скиапарели ” ще продължи по пасивна траектория към Червената планета.

Самото кацане би трябвало да е реалност на 19 октомври в 17:57 ч. българско време.

Навлизането на орбиталната станция “ЕкзоМарс-2016 ” в орбита към Червената планета е планувано за 18:41 ч. българско време същия ден.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР