Днес в 16:11 ч. българско време от частния космодрум Тусон

...
Днес в 16:11 ч. българско време от частния космодрум Тусон
Коментари Харесай

Частната компания Уърлд Вю изстреля сандвич на KFC в близкокосмическото пространство!

Днес в 16:11 ч. българско време от частния космодрум Тусон излетя роботизираният уред “Стратолит ” на компания Уърлд Вю благодарение на стратосферен балон. На борда на “Стратолит ” участва сандвич на хранителния колос KFC. Минути по-късно апаратът дружно със сандвича дойдоха наред в така наречен “близкокосмическо пространство ” – район от земната атмосфера, обхващащ стратосферата и мезосферата (на височина сред 15 и 100 километра над Земята), от който към този момент може да бъде видяна галактическата чернота и да бъдат направени наблюдения и научни проучвания.

Полетът стартира с гаф – живото предаване на изстрелването прекъсна ненадейно малко след инспекцията за подготвеност. От KFC обаче избавиха ситуацията. “Очевидно е по-лесно да изпратиш пилешки сандвич в космоса, в сравнение с да го предаваш онлайн ”, беше маркирано в страницата на компанията във Facebook (източник). Записът от старта беше оповестен броени минути по-късно и по този начин пиар акцията на хранителната верига беше осъществена.

Както сами можете да предположите, хората разгласиха разнообразни отзиви по отношение на полета в обществените мрежи. Макар че някои утвърждават задачата на KFC, други изобщо не са удовлетворени от продължаващата комерсиализация на космонавтиката и не могат да преглътнат обстоятелството, че когато космосът стане наличен освен за държавните организации, само че и за компании, организации и даже елементарни хора, към този момент не научните желания са тези, които теглят конците, а рекламата, желанието за облага и даже желанието да бъдат изстрелвани предмети със сантиментална стойност. “По-добре щеше да бъде, в случай че KFC бяха нахранили хора с тези пари, в сравнение с да вършат такива безсмислени реклами ”, написа сърдит коментатор. Не липсват и саркастични забележки за качеството на храната на KFC. (За повече информация по отношение на този спор, вижте публикацията на КОСМОС БГ: “).

Но днешният полет напълно не е толкоз неправилен, колкото някои хора считат. KFC са вложили средства за развиването на апарата “Стратолит ”. Полетите с балон до ръба на космоса не са нещо ново. Проблемът е, че те са краткосрочни и откакто балонът доближи до огромна височина, той се спуква и задачата завършва броени часове след изстрелването. От компания Уърлд вю обаче са създали революционна технология, която ще разреши дълготрайни полети.

Всъщност Уърлд Вю се надява, че днешното изстрелване ще е първата дълготрайна задача на “Стратолит ”. Очаква се тя да продължи най-малко няколко дни, а поръчките са в бъдеще да има и задачи, продължаващи месеци. Така от близкокосмическото пространство ще стартират да бъдат провеждани наблюдения и научни проучвания, които до неотдавна бяха вероятни единствено от околоземна орбита.

И по този начин, считано от през днешния ден, Уърлд Вю стартира да изстрелва дълготрайни близкокосмически задачи! Те първоначално ще са роботизирани, само че в развой на разработка е и пилотираната капсула “Вояджър ”. Очаква се до края на годината тя да полети за пръв път без хора на борда на изпитателен полет. Когато технологията бъде одобрена и изпипана, до близкокосмическото пространство ще могат да летят по двама водачи и шестима туристи с “Вояджър ”.

Билетът за подобен близкокосмически полет ще коства $75 000 $ – най-ниската допустима цена, за която ще можете да си позволите да видите Земята и космоса със личните си очи! За съпоставяне Върджин Галактик предлага суборбитален полет до космоса за $250 000 $.

За повече информация по отношение на днешното политане посетете уеб страницата: https://yesweareactuallysendingachickensandwichto.space

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР