Днес в 14:38 ч. българско време американските астронавтки Джесика Меър

...
Днес в 14:38 ч. българско време американските астронавтки Джесика Меър
Коментари Харесай

Историческо събитие: първата изцяло женска космическа разходка започна!

Днес в 14:38 ч. българско време американските астронавтки Джесика Меър и Кристина Кук излязоха в открития космос, с което стартира първата напълно женска галактическа разходка в историята на човечеството. Напомням на читателите, че от полета на Валентина Терешкова през 1963-та година до момента, повече от половин век по-късно, в открития космос са излизали единствено 15 дами. И когато са го правили, те постоянно са били придружавани от мъже. 

НАСА още веднъж акцентира на уеб страницата си, че днешната извънбордова активност не е била планувана единствено за пиар. Тя се е случила по натурален път – от тима кандидат-астронавти през 2013-та година, в границите на който са определени Меър и Кук, половината са дами.

Днешната задача на двете астронавтки е да заменят развалено зареждащо устройство. Повредата пречи да бъдат задействани новоинсталираните литиево-йонни акумулатори. Очаква се Кук и Меър да престоят в открития космос към пет-шест часа.

Наблюдавайте извънбордовата активност на ЖИВО по канала НАСА ТВ!

На фрагмента: астронавтката Кристина Кук по време на първата напълно женска галактическа разходка. Photo credit: NASA TV

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР