Днес в 14:23 ч. българско време от космическия център Уеншан,

...
Днес в 14:23 ч. българско време от космическия център Уеншан,
Коментари Харесай

АВАРИЯ: Днес Китай изстреля своята най-мощна ракета Лонг Марч 5, минути след изстрелването настъпи аномалия!

Днес в 14:23 ч. българско време от галактическия център Уеншан, намиращ се на остров Хайнан, излетя галактическата ракета “Лонг Марч 5 ”. Със своята товароподемност от 25 тона в околоземна орбита, “Лонг Марч 5 ” е най-мощната ракета на Китай и тя съперничи на американската “Делта 4 Хеви ” с товароподемност 28 тона в околоземна орбита. За съпоставяне европейската ракета “Ариана 5 ” има товароподемност от към 20 тона в околоземна орбита, а съветската “Протон-М ” – 23 тона. Действително “Лонг Марч 5 ” е една от най-мощните в света!

Днешният полет беше втори за “Лонг Марч 5 ” – първият бе извършен на 3-ти ноември 2016 година. Целта на днешното изстрелване беше извеждането на спътника “Шичжиан-18 ” в геостационарна орбита.

За страдание 20 минути след началото на полета породиха отклонения при работата на 2-рата степен на ракетата. Китайската осведомителна организация Синхуа удостовери (източник), че днешното изстрелване е приключило с неуспех.

Не е ясно по какъв начин днешният неуспех ще се отрази на по-нататъшните проекти на Китай за усвояването на космоса. Ракета “Лонг Марч 5 ” по проект трябваше да изстреля автоматизираната лунна станция на Китай “Чанг’e 5 ” в края на ноември. Станцията трябваше да кацне на Луната, да вземе проби от грунта, след което да излети от лунната повърхнина и да достави пробите за по-нататъшно проучване в наземни лаборатории.

Съдбата на “Чанг’e 5 ” ще стане известна през идващите дни или седмици. При този противен процес на събитията, изцяло е допустимо лунната експедиция да бъде отсрочена за идната година.

Запис от изстрелването: Тук (Youtube връзка)

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР