Днес в 14:05 ч. българско време от космодрума Ванденберг в

...
Днес в 14:05 ч. българско време от космодрума Ванденберг в
Коментари Харесай

УСПЕХ: Космическа ракета Атлас 5 изведе на път към Марс мисиите МарКО и ИнСайт!

Днес в 14:05 ч. българско време от космодрума Ванденберг в Калифорния излетя галактическата ракета “Атлас 5 ”, а на борда  й се намираха два микроспътника като част от задачата “МарКО ” и спускаемата роботизирана платформа “ИнСайт ”. По-малко от два часа след началото на полета ускорителният блок “Центавър ” изпрати сполучливо безпилотните задачи на път към Марс.

Това бе първото междупланетно изстрелване от западния бряг на Съединени американски щати. Макар че космодрумът в Калифорния е в употреба от десетилетия, всички планетарни задачи на НАСА са изхвърчали от източния бряг. Днес милиони поданици от западната част на Америка имаха опция да следят за пръв път началото на междупланетна задача със личните си очи. 

Ракетата “Атлас 5 ” е може би най-надеждната ракета в международен мащаб. Тя е летяла над 70 пъти от въвеждането й в употреба през 2002 година, а всички нейни полети са завършвали с триумф. Не се чакаха неприятни изненади през днешния ден. Настроението беше умерено. Както “ИнСайт ”, по този начин и двата наноспътника “МарКО ” бяха въведени с огромна точност на вярната траектория към Червената планета. 

“ИнСайт ” е стационарна спускаема задача – за разлика от марсоходите “Опортюнити ” и “Кюриосити ” тя няма да може да се придвижва на повърхността. Кацането ще е реалност на 26-ти ноември и в случай че всичко е сполучливо, роботизираната станция ще работи до 24-ти ноември 2020 година. В рамките на този интервал “ИнСайт ” ще учи вътрешната конструкция на Марс и ще събира данни за локалните трусове (т.е. марсотресения

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР