Днес в 13.00 ч. представители на Асоциацията на прокурорите в

...
Днес в 13.00 ч. представители на Асоциацията на прокурорите в
Коментари Харесай

Асоциацията на прокурорите сезира ВСС заради натиск по разследването за Хемус

Днес в 13.00 ч. представители на Асоциацията на прокурорите в България внасят във Висшия правосъден съвет мнение в поддръжка на прокурорите от Софийска градска прокуратура по отношение на непозволения напън, оказван върху прокурори и следователи поради следствието към Автомагистрала "Хемус ".

Това оповестиха от пресцентъра на Асоциацията на прокурорите.

Според тях става въпрос за "натиск, който е в цялостен прорез с правилата на разделяне на управляващите и отговорността, както и с европейските полезности ".

напомня, че във вторник стана ясно, че наблюдаващите прокурори по следствието за градежа на автомагистралата са си създали самоотводи. Причината - счели са, че им е оказан напън от страна на чиновници на ГДБОП във връзка със арестувания обвинен Борислав Колев.

Спорът сред прокуратурата и ГДБОП стартира в неделя. Според обвиняването, върху прокурори от Софийската градска прокуратура е бил извършен невиждан напън от страна на ГДБОП поради делото за Автомагистрала "Хемус ". ГДБОП отхвърлиха обвиняванията в същия ден.

"По никакъв метод не съм оказвал напън върху прокуратурата да прави каквото и да било и не съм употребявал обидни думи против тях ", съобщи гл. комисар Калин Стоянов, шеф на ГДБОП във връзка обвиняванията на прокуратурата.

По думите на Стоянов обвиненият Борислав Колев на два пъти е изявил предпочитание да разкрие цялата скица, само че в ГДБОП срещнали отпор от страна на проверяващите прокурори.

Обвинителите пък настояват, че задачата била да правят дейности, които са отвън кръга на закона, като не стачкуват мярката против обвинения за градежа на Автомагистрала "Хемус ", като му разрешат да напусне страната и да създадат по този начин, че да не носи наказателна отговорност.

Миналата седмица Софийският градски съд пусна под домакински арест 42-годишния Борислав Колев, който беше арестуван преди този момент във връзка със градежа на Лот 5 от Автомагистрала "Хемус ".

Борислав Колев е упрекнат в пране на пари. Според обвиняването от събраните по делото доказателства се открива, че мъжът е взел участие в основаването на мрежа от компании, като набирал и стимулирал разнообразни лица да станат фиктивни шефове на тези компании, по сметките на които били преведени част от парите за Лот 5.

Според прокуратурата Колев персонално придружавал фиктивните шефове до банков клон, откъдето те теглили парични суми, които му предоставяли. По този метод той получил към 53 милиона лв..
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР