Днес в 119 СОУ Акад. Михаил Арнаудов“ се проведе първият

...
Днес в 119 СОУ Акад. Михаил Арнаудов“ се проведе първият
Коментари Харесай

Проведе се първият открит урок за безопасна учебна среда

Днес в 119 СОУ „ Акад. Михаил Арнаудов “ се организира първият обществен открит урок за безвредна образователна среда, създаден особено в границите на световната акция на УНИЦЕФ „ Заедно против насилието в учебно заведение “. В България началото на акцията бе обещано на 13 ноември.  Урокът е и част от световната самодейност на УНИЦЕФ „ Най-големият урок в света “, която се организира в България за четвърта поредна година в партньорство с МОН. 

Урокът, който се организира с петокласници от учебното заведение и бе воден от техни съученици от 7ми клас, се концентрира върху преустановяване на насилието в и към учебно заведение и основаване на сигурна образователна среда. 

На събитието участваха доктор Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ за България, Диян Стаматов, шеф на 119 СОУ “Акад. Михаил Арнаудов “ и Коста Костов, основен специалист по Гражданско обучение в МОН. 

„ Днес ще приказваме за една от най-важните световни цели за стабилно развиване – насилието и безвредната образователна среда. Тук сме, тъй като за нас е значимо да чуем гласа на децата по този проблем “, акцентира доктор Джейн Муита.   

„ За мен като шеф постоянно е било значимо всички възпитаници в учебно заведение да бъдат щастливи и задоволени. За огромно страдание обаче експанзията е част от всеки един образователен ден във всяко едно учебно заведение и за нея би трябвало да се приказва непрекъснато, с цел да се понижава във всичките й форми, изключително в днешно време, когато тя е най-силна във виртуалното пространство, самобитната нова вербална и кибер експанзия “, съобщи от своя страна Д. Стаматов.

Водещите урока седмокласници разиграха пред по-малките режисура, в която учениците от пети клас трябваше да разпознаят другите прояви на принуждение в и към учебно заведение. Децата показаха като познато и постоянно срещано кибер насилието в обществените мрежи. Сред ограниченията за справяне с издевателството в учебно заведение, учениците показаха нуждата да се заобикаля контакт с конфликтни деца, да се гледа повече положително видео и телевизионно наличие, да се ограничи достъпът на деца до алкохол и опиати, да не се отвръща на насилието с принуждение. Според тях е належащо да се работи редовно с причинителите.

Учениците в България са измежду челните 10 от общо 43 изследвани страни, наранени от казуса „ учебен тормоз “. По данни на МОН, през 2017 година над 80 % от българските учебни заведения са подавали най-малко един сигнал за принуждение над дете. Кампанията на УНИЦЕФ „ Заедно против насилието в учебно заведение “ има за цел да увеличи разбирането и чувствителността по тематиката за насилието и да понижи толерантността към другите му проявления в учебно заведение. Последващата 3-годишна намеса цели главно да се поддържат учебните заведения в ефикасната предварителна защита на насилието и издевателството.

Глобалната самодейност на УНИЦЕФ „ Най-големият урок в света “ сплотява учители и възпитаници от целия свят и има за цел да разпространява Глобалните цели за стабилно развиване. В България тя се организира в партньорство с МОН за четвърта поредна година. Страната ни се подрежда измежду трите страни в света (заедно с Малайзия и Аржентина), където самодейността има максимален триумф.

Повече за акцията „ Заедно против насилието в учебно заведение “ и интервенцията, която ще стартира от идната образователна година, можете да научите на уеб страницата на УНИЦЕФ.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР