Днес в 10:00 часа земеделски производители и преработватели започват протестни

...
Днес в 10:00 часа земеделски производители и преработватели започват протестни
Коментари Харесай

Вижте къде ще има блокади по пътищата заради протеста на фермерите

Днес в 10:00 часа аграрни производители и преработватели стартират протестни дейности на основни точки в цялата страна, като ще бъдат блокирани гранични пунктове, основни пътища и автомагистрали, а на следващия ден митингите ще бъдат ориентирани към София. В митинга ще се включат от всички селскостопански сектори, а дружно с тях Асоциацията на превозвачите на насипни товари и представител на преработвателния бранш.
 
Ключовите точки, които ще бъдат блокирани са следните:
 
- Югоизточна България: Петолъчката, кръговото на Ахелой, Варна–Бургас (след автомагистралата, отбивката за Аврен), детелината Сливен-Ямбол;
 
- Централна южна България: с. Труд, Стара Загора (квартал Кольо Ганчев, Лукойл летище), детелина на път I-5 (Стара Загора-Хасково) и I-8 (Пловдив-Свиленград);
 
- Североизточна България: Кардам, Дуранкулак, кръговото на Балчик, Карапелит, Тутракан, Разград, Шумен (бензиностанция Петрол), Силистра;
 
- Централна северна България: детелината на с. Ясен (на основен път Плевен-Русе), Дунав мост, началото на автомагистрала Хемус (посока Варна-София), с. Горна Студена;
 
- Северозападна България: Бяла Слатина, Видин мост, път (Е79) сред с. Крапчене и Монтана;
 
- Югозападна България: Кюстендил (мотел с. Ябълково), Радомир (Т МАРКЕТ), Земен – Лобош, Ковачевци-Лобуш, Сапарева баня (летището), Дупница - с. Пиперево, Перник (спортна зала " Борис Гюдеров " ), Брезник (ул. " Ангел Коцелянов " );
 
- Южна България: Кресна, Драгоман - КГП Калотина.
 
До решението за протестни дейности се стигна предходната седмица след национална среща в Арбанаси, в която участваха представители на 26 браншови организации от бранш " Земеделие ". То беше предизвикано от признатото в Комисията по икономическа политика и нововъведения, а след това и в Народното събрание решение да отпадне на възбраната за импорт на избрани артикули - пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе, с генезис от Украйна след 15 септември 2023 година
 
Извънредната мярка за възбрана за импорт в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия на гореизброените артикули беше въведена от Европейската комисия след митинги на фермери в тези страни. Според мярката през тези страни можеше да минават директно пшеница, рапица, слънчоглед и царевица, само че не и да се оферират на техните вътрешни пазари.
 
 НАЗ НАЗ
Европейската комисия заяви в петък, че няма да удължи краткотрайните ограничавания за земеделския импорт от Украйна. След края на този период Украйна се съгласява да вкара ограничения за отбягване на усложненията на европейския пазар, се показва в известието.
 
Заключението на комисията е, че са отпаднали компликациите, изпитвани до наскоро от България, Румъния, Словакия, Полша и Унгария. Европейска комисия и засегнатите страни от Европейски Съюз, Украйна и Молдова са се договорили Киев да вкара в идващите 30 дни лицензи за експорт на аграрни артикули. Украинската страна се е заела да следи износа на четири групи артикули, с цел да предотврати деформиране на пазара в прилежащите страни от Европейски Съюз.

За възбрана на вноса на олио от Украйна упорстват зърнопроизводители у нас

Европейска комисия ще се въздържа от налагане на ограничавания, до момента в който ограниченията на Украйна са в действие и работят изцяло, се отбелязва в известието.
 
Непосредствено след оповестението на решението, Полша, Унгария и Словакия постановиха едностранно възбрана на вноса на зърно от Украйна, съобщи Ройтерс, като се базира на техни публични изказвания.
 
По-късно през днешния ден в Брюксел стартира двудневна среща на министрите на земеделието и рибарството от Европейски Съюз. От българска страна ще взе участие заместник-министърът на земеделието и храните доцент Деян Стратев. Министрите ще разискват въпроси, свързани с опазването, устойчивото ръководство и възобновяване на почвите в Европейски Съюз. Дългосрочната визия за бъдещето на селските региони на територията на Съюза е тематика, които също ще се дискутира. Очаква се и разглеждане на позиции на страните членки, свързани с търговията в селското стопанство.
 
Протестите у нас
 
Според ръководителя на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов Народното събрание със своето решение е направило голяма услуга на земеделския бранш, като е обединило безусловно всички браншови организации. Той акцентира, че идните митинги ще бъдат също обединяване на всички, които имат общо със земеделието в България.
 
 istock istock
Вчера Проданов подаде оставка като консултант на земеделския министър Кирил Вътев. По думите му решението да поеме поста на консултант на министъра е било групово на асоциацията, групово е и решението за оставката. Фокусът в този момент би трябвало да e  върху това какъв брой доста нерешени проблеми има в бранш " Селско стопанство ".
 
В събота министър председателят Николай Денков насочи втора покана за среща с представители на бранша, откакто от сектора отклониха първата. Пред публицисти той съобщи, че причините, които зърнопроизводителите употребяват, с цел да стачкуват, са изцяло несъстоятелни. Денков акцентира, че връзката и разговорът се късат от страна на недоволните, които първо са отказали среща със земеделския министър Кирил Вътев, а след това и със самия него.
 
" През последните два дни те започнаха да се държат като терористи. Използват подправени причини, слагат претенции - неотложно да се случи това, в случай че не го извършите, ще блокираме страната. Аз с терористи не договарям ", сподели министър председателят.
 
По-късно денем министър-председателят разгласи, че ще предложения за повторно на среща представители на зърнопроизводителите и не вижда учредения за отвод от тяхна страна. " Проблемите не се вземат решение със закани и стачки, а когато се седне на масата и се разискват съответни цифри, кой какво е получил, какво е изгубил и какво чака ", уточни министър председателят. Министър-председателят не вижда причина за оставка на земеделския министър. Денков уточни, че Вътев се намира под извънреден напън и е добър специалист.
 
Думите на министър-председателя провокираха реакцията на сектора, а от Българския фермерски съюз (БФС) изпратиха своя позиция до медиите.
 
" Остро осъждаме употребяваната подготовка от премиера акад. Николай Денков, че земеделските производители са терористи по тази причина, че отстояват правата си. Протестите са демократично средство за изложение на позиция и отбрана на ползите във всяка страна - член на Европейски Съюз ", пишат в позицията си от организацията.
 
" Правителството и земеделският министър Кирил Вътев към този момент 100 дни отхвърлят да си приказват с браншовите организации за проблемите и оказването на помощ. Изцяло имаше липса на връзка. Решиха да седнат на масата за договаряния, когато пристигна време за митинги ", разяснява Георги Стоянов, ръководител на БФС, представен в известието. Според него поради неналичието на разговор целият бранш излиза дружно на общ митинг.
 
 istock istock
Протестиращите имат пет съществени претенции към ръководещите.
 
На първо място това е продължение на възбраната за импорт на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на възбрана за импорт на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни артикули, месо и месни артикули, живи животни, мед и пчелни артикули от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и сигурността на вноса на селскостопански артикули в страната.
 
Земеделската общественост упорства също за погашение към земеделските производители до 30 септември т.г. на цялостния размер на обезщетенията за нарасналите разноски за произвеждане в резултат на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта, както и за неотложно погашение на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи.

Денков: Вносът от Украйна ще смъкна цените у нас

Сред настояванията е и обезпечаване на нужните средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, в това число за минимални помощи " де минимис " за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.
 
Инициативният комитет слага като искане и облекчаването на изискванията по интервенциите по Стратегическия проект на Общата селскостопанска политика (ОСП) с оглед доказване на създадената продукция по интервенциите за обвързано с производството подкрепяне. В признатата декларация се упорства за погашение на държавната помощ за производители със 100 % пропаднали площи и за нови размери на помощите за вложения и за " де минимис ".
 
 istok istock
От бранша припомниха, че записаните аграрни производители са 70 000, само че дружно със сезонните служащи заетите с тази активност доближават до един милион души.
 
Инициативният комитет упорства за написани ясни задължения с съответни периоди за осъществяване на настояванията, като декларира, че ефикасните протестни дейности ще продължат до осъществяването на всички претенции на земеделския бранш.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР