Днес университетът в старопрестолната ни столица отбеляза своя патронен празник

...
Днес университетът в старопрестолната ни столица отбеляза своя патронен празник
Коментари Харесай

Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий” отбеляза патронния си празник

Днес университетът в старопрестолната ни столица означи своя патронен празник в деня на светите равноапостоли братята Кирил и Методий.



Ректорът проф. доктор Христо Бонджолов сервира венец на благодарност към делото на светите братя Кирил и Методий от името на академичната общественост на Великотърновския университет.



В аулата се организира тържествено заседание на академичната общественост, на което участваха университетският съвет и някогашните ректори на университета доцент доктор Владимир Попов (1991-1995) проф. д.ф.н Иван Харалампиев (1999-2007), регионалният шеф на Великотърновска област Людмила Илиева, кметът на старопрестолния град Даниел Панов, Великотърновският митрополит Григорий, декани, преподаватели, сегашни, някогашни и бъдещи ученици, чиновници и посетители на университета.



Приветствия към академичната общественост сервираха ректорът на Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий " проф. доктор Христо Бонджолов, проф. д.ю.н. Атанас Семов, чл.-кор. на Българска академия на науките и притежател на Катедра „ Жан Моне " на Европейски Съюз, учител в Софийския университет „ Св. Климент Охридски " и арбитър в Конституционния съд на Република България.



Ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов посочи в речта си, че „ търновската алма-матер е заслужен храм на знанието в духовната столица на България ". „ Това е нашият втори дом и мястото, от което сме тръгнали. Получили сме своите познания и постоянно ще се връщаме, тъй като университетът е нещото, което би трябвало да ни сплоти като общественост. Ние би трябвало да задаваме темпото, би трябвало да сме почтени за нашите предшественици. "



В словото си проф. Атанас Семов посочи, че „ няма различен народ по света с формален празник, отдаден на словото, просветата и духовността, тъй като това не е от копнеж да си присвоим делото на светите братя просветители.Този празник е доказателство за надълбоко вкоренената в българската логика на психиката нужда за запазване на националната еднаквост. " В умозаключение на своята лекция пред академичната общественост той показа, че е „ наш дълг да поставим старания за запазване на историческата памет, националната ни еднаквост и патриотичното съзнание на българския народ. Веднъж, тъй като това е гаранция за оцеляването и въздигането на България, повторно, тъй като това е дългът пред предците, героите и децата ни. Народ, който може да роди толкоз доста и грамадни персони като българските възрожденци и революционери, е популярен народ. Нужно е да опазим националната си памет, с цел да е имала смисъл саможертвата на героите ни и с цел да я има тяхната и нашата България. "



Тържеството приключи с празничен богослов, отслужен от Великотърновския митрополит Григорий.



Областният шеф Людмила Илиева пожела в приветствен адрес до управлението, преподавателите и студентите на Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий " следното: „ 11 май е един от най-светлите празници в българския нравствен календар. Ден, в който почитаме Първоучителите - светите братя Кирил и Методий, чието дело дава мощен подтик за развиване на европейската цивилизация. Като техен следовник Великотърновският университет „ Св. св. Кирил и Методий " има всички учредения да се гордее с достиженията си в просветителния развой и научната активност! Пожелавам ви да държите все по този начин високо равнище и уверено да следвате задачата си, а точно да възхождате, просвещавате и възвисявате! "



Ученици от учебните заведения във Велико Търново, сервираха цветя на паметника на светите братя Кирил и Методий. Заедно със своите учители и родители те отдадоха респект към основателите и разпространителите на славянската книжовност.





Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР